Το HDP επικρίνει την εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ: «Οι διασυνοριακές επιχειρήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να εντείνονται οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις»

Το HDP επικρίνει την εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ: «Οι διασυνοριακές επιχειρήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να εντείνονται οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις»

Το HDP επικρίνει την εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ

Το HDP επικρίνει την εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ: «Οι διασυνοριακές επιχειρήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να εντείνονται οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις»

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο αντί να εμβαθύνει τον πόλεμο.

Η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), εξέδωσε δήλωση με την οποία επέκρινε έντονα την χερσαία και αεροπορική εκστρατεία της Τουρκίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν, η οποία ξεκίνησε στις 23 Απριλίου.

Το HDP τόνισε ότι το Ιρακινό Κουρδιστάν έχει γίνει στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας από το 1983.

«Αυτές οι επιχειρήσεις», ανέφερε, «οι οποίες στοχεύουν τα εδάφη της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν έχουν γίνει συστηματικές από το 1983, στο όνομα της "ασφάλεια των συνόρων". Είναι προφανές ότι οι διασυνοριακές επιχειρήσεις χρησιμεύουν μόνο για την εμβάθυνση του πολέμου και των συγκρούσεων. Παρά τα 38 χρόνια αμφιβόλου αποτελέσματος, η επιμονή σε αυτήν την προσέγγιση συνεχίζεται».

Το HDP δήλωσε επίσης ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Τουρκία «έκρυβαν το ανθρωπιστικό και οικονομικό κόστος» του πολέμου μέσω της «χειραγώγησης. Η σημερινή κυβέρνηση επιμένει στην ίδια λανθασμένη προσέγγιση με τις διασυνοριακές επιχειρήσεις, αντί να εργάζεται για την οικοδόμηση της ειρήνης μεταξύ χωρών και λαών.

Το πραγματικό κίνητρο αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες ξεκίνησαν με τη δικαιολογία της «ασφάλειας των συνόρων», είναι στην πραγματικότητα το «κουρδικό ζήτημα» και η επιμονή σε αφηγήματα περί «συγκρούσεων και ασφάλειας», αγνοεί όλες τις πολιτικές επιλογές επίλυσης του Κουρδικού».

Το HDP αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις και τον διάλογο που λαμβάνει χώρα σχετικά με την Κεντρική Τράπεζα, ιδίως από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι 128 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν «εξατμιστεί» από την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα. Το ποσό αφορά δολάρια που φέρεται πως «πωλήθηκαν» από τις κρατικές τράπεζες της Τουρκίας για να «υποστηρίξουν» την λίρα στις συναλλαγματικές αγορές.

«Η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα, "Πού πήγαν τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια;", αποτελεί στην ουσία μια σημαντική εξομολόγηση, καθώς η κυβέρνηση αποκρίθηκε λέγοντας ότι: "Τα μαχητικά μας αεροσκάφη δεν πετούν με μηδενικό κόστος". Η κυβέρνηση  μέσω αυτής της αναγνώρισης, εμβαθύνει όλες τις κρίσεις, επιμένοντας σε πολιτικές που βασίζονται σε συγκρούσεις και ζητήματα ασφαλείας».

Το HDP κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο για την επίλυση των κρίσεων αντί να εμβαθύνει τον πόλεμο και παρότρυνε την εθνική και διεθνή δημόσια κοινότητα να υποστηρίξει τις προσπάθειες του HDP, για προώθηση του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, με βάση μια ειρηνική και δημοκρατική προοπτική.