Το Φεστιβάλ Κουρδικού Πολιτισμού του Παρισιού αποτελεί ένα ταξίδι στην πολιτιστική ιστορία
Το Φεστιβάλ Κουρδικού Πολιτισμού του Παρισιού αποτελεί ένα ταξίδι στην πολιτιστική ιστορία
- Date: 29 Μαΐου, 2022
- Categories:Δικαιώματα,Πολιτισμός
- Date: 29 Μαΐου, 2022
- Categories:Δικαιώματα,Πολιτισμός
Το Φεστιβάλ Κουρδικού Πολιτισμού του Παρισιού αποτελεί ένα ταξίδι στην πολιτιστική ιστορία
Το Φεστιβάλ Κουρδικού Πολιτισμού του Παρισιού είναι ένα ταξίδι στην πολιτιστική ιστορία, την ιστορία του Κουρδικού χορού γκοβέντ, την αλλαγή των χορευτικών βημάτων ανάλογα με τις περιοχές, τα τοπικά ρούχα.
Το Φεστιβάλ Κουρδικού Πολιτισμού έλαβε χώρα σε μια ειδική εκδήλωση την Πέμπτη στο Παρίσι, ενώ διοργανώθηκε από το Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο (CDK-F) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σκέψης και Έρευνας για το Κουρδιστάν (IREK), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουρδιστάν (ACK) και το Ίδρυμα Ντανιέλ Μιτεράν. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με ένα πάνελ για την κουρδική λαογραφία.
Στο πάνελ που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Δημοκρατικής Κουρδικής Κοινότητας του Παρισιού, συμμετείχαν ο λέκτορας Ιμπραχίμ Σεϊντό και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Σκέψης και Έρευνας (IREK) Χεβί Τσελίκ.
Ο Τσελίκ δήλωσε: «Είναι σημαντικό να μιλήσουμε για τον πλούτο του κουρδικού πολιτισμού» και έδωσε πληροφορίες για την ιστορία του χορού "Γκοβέντ" εξηγώντας παράλληλα την έννοια της λαογραφίας στη λογοτεχνία. Δηλώνοντας ότι το Γκοβέντ είναι ένας συλλογικός χορός στον οποίον υπάρχουν παραλλαγές ανάλογα με τις περιοχές, ο Τσελίκ εξήγησε τους διαφορετικούς τύπους Γκοβέντ ανάλογα με τις περιοχές στον χάρτη του Κουρδιστάν.
Ο Τσελίκ, ο οποίος είναι επίσης δάσκαλος Γκοβέντ, μίλησε για τα βήματα στους χορούς Γκοβέντ Simsimê, Varkuşka, Elo dino, Xelef, Sê gavî, Caravan και Navincî, και αναφέρθκε στο ιδιαίτερο πολιτιστικό ύφος των περιοχών.
Ο Τσελίκ μίλησε και για τις ανά περιοχές παραλλαγές στις κουρδικές τοπικές ενδυμασίες. Δήλωσε ότι τα ρούχα ποικίλλουν ανάλογα με τις γεωγραφικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Εξηγώντας ότι τα χρώματα των ρούχων Koçgiri, που ήταν στολισμένα με σχήματα λουλουδιών στο παρελθόν, σκούρυναν και έγιναν μαύρα μετά τις σφαγές, ο Τσελίκ συμπέρανε ότι το μαύρο φουλάρι συμβολίζει πλέον το πένθος για τους Κούρδους.
Ο Ιμπραχίμ Σεϊντό ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην κλασική κουρδική ιστορία "Mem û Zin". Υπογραμμίζοντας και αναδεικνύοντας το πώς η ιστορία, η αγάπη και τα συναισθήματα είναι ενσωματωμένα στον κουρδικό πολιτισμό και τα τραγούδια, ο Σεϊντό πραγματοποίησε ένα ταξίδι στην κουρδική πολιτιστική ιστορία μέσω του Mem û Zîn.
Ο Σεϊντό είπε ότι το πολιτιστικό ύφος και οι ιστορίες του κουρδικού λαού, λόγω της έλλειψης γραπτού πολιτισμού, έχουν γίνει σήμερα μέρος τόσο του κόσμου όσο και της κουρδικής γεωγραφίας μέσω των τραγουδιών.
Μετά τις ομιλίες για τα εθνικά ρούχα, την παράδοση της κουρδικής μουσικής "Dengbêj", τις λαογραφικές απεικονίσεις, τα τραγούδια, τους χορούς και τον πλούτο του πολιτισμού του Κουρδιστάν, ακολούθησε μπουφές για τους καλεσμένους.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφίας ενώ χθες Σάββατο, πραγματοποιήθηκε και μια συναυλία για το τέλος των εκδηλώσεων.
Αφήστε ένα σχόλιο