Το Facebook άσκησε λογοκρισία σε Κουρδική ομάδα κατόπιν αιτήματος του Ερντογάν

Το Facebook άσκησε λογοκρισία σε Κουρδική ομάδα κατόπιν αιτήματος του Ερντογάν

Το Facebook άσκησε λογοκρισία σε Κουρδική ομάδα κατόπιν αιτήματος του Ερντογάν

Το Facebook άσκησε λογοκρισία σε Κουρδική ομάδα κατόπιν αιτήματος του Ερντογάν

Η Σέρυλ Σάντμπεργκ και άλλοι κορυφαίοι υπάλληλοι του Facebook φίμωσαν κουρδική ομάδα κατόπιν αιτήματος της τουρκικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την επιχείρησή τους το 2018, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Σύμφωνα με την σελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας ProPublica, η Τουρκία, η οποία ξεκίνησε μια αιματηρή στρατιωτική επίθεση εναντίον κουρδικών μειονοτήτων στη γειτονική Συρία, ζήτησε από το Facebook να μπλοκάρει αναρτήσεις από τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας, μια κατά βάση κουρδική πολιτοφυλακή που είχε στοχοποιηθεί από την τουρκική κυβέρνηση.

Εάν το Facebook δεν παραδινόταν στα αιτήματα της Τουρκίας, θα αντιμετώπιζε την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών στη χώρα. Από την άλλη πλευρά, η φίμωση της ομάδας, γνωστή ως YPG, θα ενίσχυε την αντίληψη ότι το Facebook πολύ συχνά προσκρούει στις επιθυμίες των αυταρχικών κυβερνήσεων και ότι εκτιμά τα επιχειρηματικά του έσοδα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Σε μια σειρά email που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα από την ηγεσία της εταιρείας, η ProPublica αποκάλυψε ότι δεν υπήρξε κανένας προβληματισμός για το εν λόγω ηθικό δίλημμα. Απαντώντας στο αίτημα της Τουρκίας να αποκλειστούν οι αναρτήσεις του YPG από το Facebook, η Σάντμπεργκ, η νούμερο 2 του γίγαντα των κοινωνικών μέσων έγραψε απλά: "Με βρίσκει σύμφωνη".

Η απάντησή της μέσω ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν συνοδεύτηκε από περαιτέρω σχόλια ή δεύτερες σκέψεις.

Σύμφωνα με την ProPublica, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δείχνουν ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πώς θα εξασφαλίσει η πλατφόρμα την ομαλή λειτουργία της στην Τουρκία, και όχι στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η σελίδα μας προκάλεσε μερικές πυρκαγιές δημοσίων σχέσεων στο παρελθόν», προειδοποίησε ένας διαχειριστής του Facebook για το υλικό του YPG.

Ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της Τουρκίας για τις τηλεπικοινωνίες υπενθύμισε στο Facebook «να είναι προσεκτικοί σχετικά με το υλικό που δημοσιεύεται, ειδικά φωτογραφίες τραυματιών», έγραψε ο Mark Smith, διευθυντής εταιρικής πολιτικής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα email στον Joel Kaplan, αντιπρόεδρο της παγκόσμιας εταιρικής πολιτικής του Facebook.

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση «μπορεί να μας ζητήσει να αποκλείσουμε ολόκληρες σελίδες και προφίλ εάν γίνουν σημείο εστίασης για την κοινή χρήση παράνομου περιεχομένου».

Η τελική λύση του Facebook ήταν να "μπλοκάρει γεωγραφικά" ή να απαγορεύει επιλεκτικά στους χρήστες μιας γεωγραφικής περιοχής να βλέπουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι απειλές από Τούρκους αξιωματούχους.

Τρία χρόνια αργότερα, οι φωτογραφίες και οι ενημερώσεις του YPG σχετικά με τις βάναυσες επιθέσεις του τουρκικού στρατού εναντίον της κουρδικής μειονότητας στη Συρία εξακολουθούν να μην μπορούν να προβληθούν από τους χρήστες του Facebook εντός της Τουρκίας, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση, αν και ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Facebook το κάνουν.

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το βήμα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων», δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook. "Υπάρχουν, ωστόσο, στιγμές που περιορίζουμε το περιεχόμενο βάσει της τοπικής νομοθεσίας, ακόμη και αν δεν παραβιάζει τους δικούς μας κανόνες. Σε αυτήν την περίπτωση, λάβαμε την απόφαση με βάση τις πολιτικές μας σχετικά με κυβερνητικά αιτήματα για περιορισμό του περιεχομένου και τις διεθνείς δεσμεύσεις μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποκαλύπτουμε το περιεχόμενο που περιορίζουμε στις εκθέσεις διαφάνειας δύο φορές το χρόνο και αξιολογούμαστε από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σχετικά με τις διεθνείς δεσμεύσεις μας, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε δύο χρόνια."

Οι εισοδηματικές δηλώσεις του Facebook δείχνουν ότι η μείωση των εσόδων από την Τουρκία θα μπορούσε να βλάψει οικονομικά τον τεχνολογικό γίγαντα. Το Facebook περιλαμβάνει τα έσοδα από την Τουρκία και τη Ρωσία στο ποσοστό που αναφέρει για την Ευρώπη συνολικά και σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, η εταιρεία σημείωσε αύξηση 34 τοις εκατό για την ήπειρο στα ετήσια έσοδα ανά χρήστη, σύμφωνα με την δήλωση 10-K για το 2019.

Η Katitza Rodriguez, διευθύντρια εταιρικής πολιτικής για την παγκόσμια προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Electronic Frontier Foundation, δήλωσε ότι η πιθανή απώλεια εσόδων είναι ένα μεγάλο ζήτημα για το Facebook και άλλους. Είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε επίσης να αναγκάσει το Facebook και άλλες πλατφόρμες να διορίσουν νόμιμους εκπροσώπους στη χώρα. Εάν οι εταιρείες τεχνολογίας δεν συμμορφώνονται, είπε, οι Τούρκοι φορολογούμενοι θα εμποδίζονταν να τοποθετούν διαφημίσεις και να πραγματοποιούν πληρωμές στο Facebook.