Το Εξπρές του Μεσονυχτίου: κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές περιγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη

Το Εξπρές του Μεσονυχτίου: κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές περιγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη

Το Εξπρές του Μεσονυχτίου: κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές περιγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη

Το Εξπρές του Μεσονυχτίου: κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές περιγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη

Οι δηλώσεις ενός πρώην Κούρδου κρατουμένου αποκαλύπτουν τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις τουρκικές φυλακές, που κυμαίνονται από απομόνωση έως σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια.

Ο Resul Demir, 24 ετών, συνελήφθη στη Μερσίνα στην Τουρκία, με κατηγορίες "ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση", το 2019. Ένα χρόνο μετά την απελευθέρωσή του, συνελήφθη - και πάλι - στην Αδριανούπολη λόγω «υπόνοιας διαφυγής στο εξωτερικό».

Ο Ντεμίρ συνελήφθη και πάλι και στάλθηκε στη φυλακή ασφαλείας της Αδριανούπολη στη βορειοδυτική Τουρκία. Μίλησε σε συνέντευξή του για να φέρει στο φως της δημοσιότητας τη σοβαρή κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της φυλακισής τους.

«Κατά τη διάρκεια που πέρασα υπό αστυνομική κράτηση, ζήτησα να δω τον δικηγόρο μου, αλλά δεν μου το επέτρεψαν. Με ανέκριναν χρησιμοποιώντας βία και ψυχολογική πίεση», είπε, προσθέτοντας «Όταν ζητήσαμε τροφή και νερό, μας το αρνήθηκαν. "Είστε τρομοκράτες,  δεν έχει φαγητό και νερό για εσάς", μας είπαν. Μας επιτέθηκαν ψυχολογικά και σωματικά».

Ο Ντεμίρ περιγράφει τις συνθήκες φυλάκισής του. «Μας πέταξαν σε κελιά απομόνωσης. Αργότερα, μας κλείδωσαν σε ένα "κλουβί", όπως το αποκαλούν. Το "κλουβί" είναι στην κυριολεξία ένα κλουβί: μας επέβαλλαν "απομόνωση μέσα στην απομόνωση" με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε.

«Υπήρχαν μόνο τρία κρεβάτια στο κελί» στο οποίο μεταφέρθηκε ο Ντεμίρ, «όπου διέμεναν έξι φυλακισμένοι» κλειδωμένοι στη φυλακή υψίστου ασφαλείας της Αδριανούπολη. «Τρεις κρατούμενοι κοιμόντουσαν συνεχώς στο έδαφος. Ζητήσαμε επιπλέον κρεβάτια, αλλά δεν απάντησαν στο αίτημά μας ούτε μία φορά κατά τη διάρκεια των έξι μηνών».

Ο Ντεμίρ δήλωσε περαιτέρω: «Μας μετέφεραν σε άλλα κελιά, αυθαίρετα. Όταν ρωτήσαμε: «Γιατί κάνετε αυτές τις αλλαγές;», μας απάντησαν: "Επειδή έτσι θέλουμε" και αυτό ήταν. Έσπασαν το χέρι ενός φίλου μου που ονομάζεται Murat Kılıç. Αν και ζητήσαμε ιατρική αναφορά για την επίθεση, δεν πραγματοποιήθηκε καμμία αναφορά».

Ο Ντεμίρ δήλωσε ότι όταν οι φυλακισμένοι ανέφεραν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διοίκηση των φυλακών ξεκίνησε πειθαρχικές έρευνες εναντίον τους με την αιτιολογία «κοινοποίησης εμπιστευτικών πληροφοριών των φυλακών».

Δήλωσε σημείωσε επίσης ότι λόγω της απεργίας πείνας που ξεκίνησε κατά της απομόνωσης και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στις φυλακές, ξεκίνησε παράλληλα πειθαρχική έρευνα εναντίον των κρατουμένων με τον ισχυρισμό ότι «δημιουργούν αποσταθεροποίηση κατά των θεσμών και προκαλούν εξέγερση εναντίον της διαχειριστικής αρχής των φυλακών».

Ο Ντεμίρ προέτρεψε τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δράσουν ενάντια σε αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις, ενώ σημείωσε ότι εκατοντάδες κρατούμενοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυτές τις συνθήκες και απειλές. «Οι παράνομες πρακτικές έχουν γίνει ρουτίνα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Οι φίλοι μας αντιμετωπίζουν μια "διπλή απομόνωση". Διεξάγουν απεργία πείνας για να ακουστούν οι φωνές τους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να ενεργήσουν το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε.