«Το δολάριο έχει καταστρέψει την ψυχολογία μας»: Τούρκοι πολίτες αντιδρούν στην νέα πτώση της τουρκικής λίρας

«Το δολάριο έχει καταστρέψει την ψυχολογία μας»: Τούρκοι πολίτες αντιδρούν στην νέα πτώση της τουρκικής λίρας

«Το δολάριο έχει καταστρέψει την ψυχολογία μας»: Τούρκοι πολίτες αντιδρούν στην νέα πτώση της τουρκικής λίρας

«Το δολάριο έχει καταστρέψει την ψυχολογία μας»: Τούρκοι πολίτες αντιδρούν στην νέα πτώση της τουρκικής λίρας

Ο τουρκικός λαός αντιδρά στην νέα πτώση στο εθνικό νόμισμα, καθώς η τουρκική λίρα σημειώνει χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου, και ορισμένοι επικαλούνται τις επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Το μέγεθος της υποτίμησης του νομίσματος στην Τουρκία έχει γίνει το κεντρικό θέμα μεταξύ των Τούρκων πολιτών, οι οποίοι υποφέρουν από την καθημερινή πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και άλλων νομισμάτων.

Το νόμισμα της Τουρκίας, η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει το 28% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, υποχώρησε έως και 3,5% την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για νέα μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, όπως ανέφεραν οι Financial Times.

Οι συμμετέχοντες στη μηνιαία έρευνα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αναμένουν νέα μείωση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα. Η Τουρκία θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 15% την Πέμπτη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg συνομιλώντας με 48 χρηματοοικονομικούς εμπειρογνώμονες.

Καθώς η κεντρική τράπεζα έχει αντιμετωπίσει μεγάλες πιέσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναλυτές δήλωσαν στους Financial Times ότι μια τέτοια κίνηση κινδυνεύει να αυξήσει περαιτέρω την πίεση στη λίρα και να υποκινήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενη ενέργεια και αγαθά.

Κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων από το κανάλι Sol TV, Τούρκοι πολίτες που ζουν στην Κωνσταντινούπολη μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές σχεδόν όλων των προϊόντων στην αγορά, καθώς οι περισσότεροι πολίτες κατηγόρησαν την τουρκική κυβέρνηση για τις λανθασμένες αποφάσεις και την κακή οικονομική πολιτική της.

«Δεν έχουμε μια σταθερή, κανονική οικονομία. Οι κακές επιλογές της κυβέρνησης και οι καταστροφικές οικονομικές πολιτικές της έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση», είπε ένας πολίτης.

Μια μητέρα, που έχει ένα παιδί που σπουδάζει στο εξωτερικό, εξήγησε ότι η αύξηση έναντι του δολαρίου έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλη την οικογένειά της.

«Ζούμε ελέγχοντας συνεχώς τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αλλά δεν μπορώ να κοιτάξω πια τις τιμές. Γιατί το δολάριο έχει καταστρέψει την ψυχολογία μας», είπε.

Ένας εργάτης, που μιλούσε με έναν μάλλον εθνικιστικό τόνο, χαρακτηρίζοντας τους Τούρκους ως έναν από τους «πιο ευγενείς λαούς» στον κόσμο, ανησυχούσε επίσης για την οικονομία: «Ένας ξένος θα ερχόταν και θα αγόραζε δέκα καρβέλια ψωμί με το ένα του δολάριο, αλλά οι συμπολίτες μας δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν ένα καρβέλι ψωμί με μία τουρκική λίρα. Αυτό είναι δυστυχία».

Μια ιδιοκτήτρια εστιατορίου μοιράστηκε τις ανησυχίες της, ότι ειδικά ο κλάδος της εστίασης ήταν ένας από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο.

«Ως πολίτης και ιδιοκτήτρια εστιατορίου πρέπει να πω ότι όλα τα είδη που αγοράζουμε αυξάνονται σε τιμές, κάθε φορά που αγοράζουμε. Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα που οι τιμές να μην ανεβαίνουν», είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αυξήσει τις τιμές στα εστιατόριά της λόγω του φόβου να χάσει τους πελάτες της.

«Επομένως, βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Τώρα διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε». είπε.

Όταν μια νεαρή γυναίκα ρωτήθηκε για τις απόψεις της για την οικονομία, ήταν απρόθυμη να μιλήσει στην αρχή, γιατί φοβόταν ότι αν ασκήσει κριτική κατά της κυβέρνησης, θα μπορούσε να μπει στη μαύρη λίστα.

«Στην πραγματικότητα θέλω να πω κάτι, αλλά καλύτερα όχι. Επειδή είμαι πολύ νέα και δεν θέλω να θέσω σε κίνδυνο το μέλλον μου», είπε.

«Περιμένουμε - ένας Θεός ξέρει - τι θα συμβεί στη συνέχεια», είπε ένας άλλος πολίτης, ένας ηλικιωμένος, ο οποίος επέστησε την προσοχή στο άνοιγμα του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

«Οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι να ζουν στην πείνα και τη δυστυχία. Όλοι θα ζήσουμε μια ζωή μεγάλης δυστυχίας, αλλά οι κυβερνώντες έχουν χρήματα να ξοδεύουν ασύστολα στα παλάτια τους», είπε.