Το Διεθνές Συνέδριο για τις Θρησκείες και τις Δοξασίες της Μεσοποταμίας καλεί σε ενότητα
Το Διεθνές Συνέδριο για τις Θρησκείες και τις Δοξασίες της Μεσοποταμίας καλεί σε ενότητα
- Date: 14 Ιανουαρίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα

- Date: 14 Ιανουαρίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
Το Διεθνές Συνέδριο για τις Θρησκείες και τις Δοξασίες της Μεσοποταμίας καλεί σε ενότητα
Το Διεθνές Συνέδριο για τις θρησκείες και τις δοξασίες της Μεσοποταμίας ξεκίνησε στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Οι συμμετέχοντες μετέφεραν μηνύματα ενότητας ενάντια στην καταπίεση και την κατοχή κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Το Διεθνές Συνέδριο για τις θρησκείες και τις πεποιθήσεις της Μεσοποταμίας ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Ροζάβα, στο Καμισλί, με το σύνθημα «Ας προωθήσουμε την ειρήνη μαζί».
Στο συνέδριο συμμετέχουν πολλά άτομα και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων θρησκευτικών ηγετών και πολιτικών από τη Βόρεια και Ανατολική Συρία, το μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Ελευθερίας Πίστεως, Nadine Menza, ο Συμπρόεδρος του TEV-DEM, Xerib Hiso, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Γυναικών της Συρίας, Lina Berakat, ο Συμπρόεδρος του Γραφείου Εξωτερικών Σχέσεων της Αυτόνομης Διοίκησης, Ebdulkerîm Omer, οι Συμπρόεδροι του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Αυτόνομης Διοίκησης της Περιφέρειας Σίζρε, Nezîra Gewriye και Telat Yunus, ο Συμπρόεδρος του Κόμματος της Συριακής Ενότητας, Senharîb Bersûm, και εκπρόσωπος των Γεζίντι της περιοχής Σίζρε.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διαβάστηκαν μηνύματα από την Επιτροπή Λαών και Πίστεων του KCK, του πατριάρχη Mor Ignatius Joseph (πατριάρχης της Συριακής Καθολικής Εκκλησίας), του διευθυντή του Ιδρύματος Al-Ezher Al-Sharif, του επικεφαλής της Πνευματικής Συνέλευσης Lalesh και του Σείχη των Γεζίντι, Şêx Elî.
Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν δύο παρουσιάσεις με τίτλο «Εμπόδια στη χρήση της θρησκείας ως ειρηνικού τρόπου ζωής» και «Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν στη χρήση της θρησκείας εναντίον ανθρώπων;».
Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου θα προβληθεί ταινία για τα επιτεύγματα στη Ροζάβα. Ο καθηγητής Hamid bin Ahmad Al Rifaie, επικεφαλής του Παγκόσμιου Φόρουμ Διαλόγου και της Διεθνούς Διάσκεψης για την Δικαιοσύνη και την Ειρήνη και ο Επίσκοπος της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας Mar Eustatios Matta Rohm θα πραγματοποιήσουν επίσης ομιλίες.
«Διαφυλάχθηκαν οι αξίες των λαών»
Κάνοντας την εναρκτήρια ομιλία, ο Ebdulkerîm Omer, Συμπρόεδρος του Γραφείου Εξωτερικών Σχέσεων της Αυτόνομης Διοίκησης, δήλωσε ότι οι αξίες των χιλιάδων Γεζίντι και των λαών της βορειοανατολικής Συρίας διατηρήθηκαν χάρη στους μάρτυρες και τις σοβαρές θυσίες.
Ο Ομέρ υπογράμμισε ότι το τουρκικό κράτος υποκινεί όλες τις κρίσεις στη Συρία και την περιοχή για τα συμφέροντά του και επενέβη στρατιωτικά στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Αίγυπτο.
«Το τουρκικό κράτος επιτίθεται στην περιοχή και τους λαούς της από την αρχή της Επανάστασης της Ροζάβα. Η Τουρκία έχει υποστηρίξει την Αλ-Νούσρα και το ISIS. Υποστηριζόμενος από εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές ομάδες, ο τουρκικός στρατός έχει καταλάβει τις πόλεις Γκιρε Σπι, Σερεκανίγιε και Αφρίν και έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα. Επιπλέον, οι τουρκικές δυνάμεις άλλαξαν τη δημογραφική δομή αυτών των περιοχών και εκτόπισαν χιλιάδες ανθρώπους», υπενθύμισε.
«Η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική εχθρότητας προς όλους τους λαούς της περιοχής, στοχεύοντας Κούρδους, Χριστιανούς και Άραβες», είπε ο Ομέρ, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις και οι μισθοφόροι της επιτέθηκαν πρόσφατα στο Κομπάνι.
Ο Ομέρ αποκάλυψε ότι στόχος τους είναι να οικοδομήσουν μια δημοκρατική, πλουραλιστική και αποκεντρωμένη Συρία.
«Ενότητα για τις κοινές μας αξίες»
Ο Συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Ισλαμικού Κογκρέσου Şêx Mihemed El-Xerzani δήλωσε ότι όλοι οι λαοί, οι θρησκείες και οι πεποιθήσεις πρέπει να προωθήσουν την ενότητα προκειμένου να επιτευχθούν κοινές αξίες.
Ο Mihemed El-Xerzani σημείωσε ότι εργάζονται μαζί με όλους τους θεσμούς και ότι σκοπός του συνεδρίου είναι να απορρίψει κάθε είδους δίωξη εναντίον οποιασδήποτε θρησκείας ή λαού.
Μιλώντας στη συνέχεια, το μέλος του Συντονιστικού των Kongra Star, Muna Yusif, επεσήμανε ότι η βορειοανατολική Συρία παλεύει ενάντια σε πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. «Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ιστορικές κρίσεις και να διαμορφώσουμε το παρόν και το μέλλον μας, πρέπει να αναλύσουμε τα αίτια της κρίσης».
Η Yusif σημείωσε ότι για να ξεπεραστούν οι τρέχουσες προκλήσεις, οι θρησκείες θα πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνία και η ιστορία των θρησκειών θα πρέπει να αναλυθεί και να ερμηνευτεί σωστά με βάση τα σύγχρονα προβλήματα.
Αφήστε ένα σχόλιο