Το 2020 αμαυρώθηκε από τις τουρκικές παραβιάσεις δικαιωμάτων στο Ντιγιαρμπακίρ

Το 2020 αμαυρώθηκε από τις τουρκικές παραβιάσεις δικαιωμάτων στο Ντιγιαρμπακίρ

Το 2020 αμαυρώθηκε από τις τουρκικές παραβιάσεις δικαιωμάτων στο Ντιγιαρμπακίρ

Το 2020 αμαυρώθηκε από τις τουρκικές παραβιάσεις δικαιωμάτων στο Ντιγιαρμπακίρ

Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης συνεχίστηκαν στην Τουρκία το 2020, ανέφεραν εκπρόσωποι των ΜΚΟ από το Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη με πλειοψηφία Κούρδων στην Τουρκία.

Οι αναφορές ανέδειξαν τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της κυβερνητικής απόφασης καθαίρεσης δημάρχων και διορισμού τοπικών διαχειριστών, τη δυσκολία πρόσβασης ευάλωτων παιδιών στην εκπαίδευση, και τις αυθαίρετες έρευνες που διεξάγονται εναντίον γιατρών σε ανώτερες θέσεις των ιατρικών επιμελητηρίων.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος στο Ντιγιαρμπακίρ της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD), Abdullah Zeytun, δήλωσε ότι στην πόλη έχουν παρατηρηθεί παράνομες πρακτικές κράτησης καθόλη τη διάρκεια του έτους. «Η περιοχή έχει σημειώσει πολυάριθμες παραβιάσεις δικαιωμάτων το 2020, όσον αφορά την πολιτική σύγκρουσης και βίας στο πλαίσιο του Κουρδικού ζητήματος», είπε.

Ο Zeytun εξήγησε ότι η αντικατάσταση των εκλεγμένων μελών του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) από την Άγκυρα, με διορισμένους διαχειριστές, έχει αλλάξει τη φύση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή, εις βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ψηφοφόρων.

Κατά τα έτη 2019 και 2020 σημειώθηκε η δεύτερη περίοδο της τοπικής διοίκησης από τους κρατικούς διαχειριστές της Άγκυρας. Η πρώτη περίοδος των διαχειριστών ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν η Άγκυρα άρχισε να απομακρύνει δήμαρχους του HDP από τη θέση τους. Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε αμέσως μετά τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2019, με το διορισμό διαχειριστών στις πόλεις Ντιγιαρμπακίρ, Βαν και Μαρντίν τον Αύγουστο.

«Σε συνέπεια με τον αυξανόμενο πολιτικό αυταρχισμό, συνεχίστηκαν οι αυθαίρετες πολιτικές αποφάσεις, ενώ σημειώθηκαν περισσότερες παράνομες πρακτικές κατά το 2020. Αν και υπήρξαν προτάσεις μεταρρύθμισης στον τομέα της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι νόμοι που τελικά εφαρμόστηκαν εκφράζουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις», είπε.

Ο Zeytun υπενθύμισε τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του νέου νόμου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας, του νόμου που διέπει τη λειτουργία των ΜΚΟ και του νόμου περί αναστολής, ο οποίος αποκλείει τους πολιτικούς κρατουμένους.

Η συμπρόεδρος του παραρτήματος στο Ντιγιαρμπακίρ της Ένωσης Εργαζομένων στην Εκπαίδευση της Τουρκίας (Eğitim-Sen), Emine Akşahin, δήλωσε ότι τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, ειδικά στο Ντιγιαρμπακίρ, είχαν ουσιαστικές δυσκολίες πρόσβασης στην εκπαίδευση το 2020.

«Ελπίζουμε ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία η εκπαίδευση θα παρέχεται με ίσο, δωρεάν, και δημοκρατικό τρόπο, στη μητρική γλώσσα του κάθε παιδιού, δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα», δήλωσε.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Επιμελητηρίου του Ντιγιαρμπακίρ, Elif Turan, δήλωσε ότι η περιοχή ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και πριν από την πανδημία COVID-19, ειδικά λόγω της «έλλειψης πόρων, αντιδημοκρατικών εφαρμογών και διακρίσεων». Η ίδια εξήγησε ότι αυτά τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν περαιτέρω με την εμφάνιση της πανδημίας.

Συνεχίζοντας, η Turan δήλωσε ότι τα μέλη του Ιατρικού Επιμελητηρίου του Ντιγιαρμπακίρ, δεν συμπεριλήφθηκαν στις συνεδριάσεις του Επαρχιακού Συμβουλίου Πανδημίας, και ότι οι αρχές έχουν ξεκινήσει ποινικές έρευνες εναντίον αξιωματούχων του ιατρικού επιμελητηρίου, για δημοσιεύσεις τους στα κοινωνικά μέσα.

«Στην περιοχή μας, οι αρχές προσπάθησαν να καταπιέσουν τους υπαλλήλους του ιατρικού επιμελητηρίου διατάσσοντας έρευνες για τις δημοσιεύσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις δηλώσεις τους με τις οποίες προσπάθησαν να ενημερώσουν το κοινό [σχετικά με τον COVID-19]», είπε.

Η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει τοπικούς ηγέτες στην τουρκική ιατρική ένωση (TTB) από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, με πολλούς να έχουν αναγκαστεί να παραδώσουν τα διαβατήριά τους και να αναγκάζονται σε τακτικές εμφανίσεις στα τοπικά αστυνομικά τμήματα.