Τιμήθηκε στο Παρίσι η μνήμη των Sakine, Fidan και Leyla

Τιμήθηκε στο Παρίσι η μνήμη των Sakine, Fidan και Leyla

Τιμήθηκε στο Παρίσι η μνήμη των Sakine, Fidan και Leyla

Τιμήθηκε στο Παρίσι η μνήμη των Sakine, Fidan και Leyla

Οι Κούρδισσες επαναστάτριες Sakine Cansiz, Fidan Doğan και Leyla Şaylemez τιμήθηκαν στο Παρίσι όπου δολοφονήθηκαν πριν από 8 χρόνια.

Το ιδρυτικό μέλος του PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) Sakine Cansız, η εκπρόσωπος του Παρισιού του Εθνικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KNK) Fidan Doğan, και το μέλος της Κουρδικής Νεολαίας Leyla Şaylemez, τιμήθηκαν στην 8η επέτειο της δολοφονίας τους στην οδό La Fayette 147, όπου βρίσκεται το Γραφείο Πληροφοριών του Κουρδιστάν.

Γάλλοι πολιτικοί, εκπρόσωποι των Κουρδικών θεσμών και φιλοκουρδικοί ακτιβιστές παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα κουρδικά θεσμικά όργανα, το Κουρδικό Κίνημα των Γυναικών και το Δημοκρατικό Κουρδικό Συμβούλιο της Γαλλίας στο Παρίσι και της περιοχής Île-de-France.

Η εορταστική εκδήλωση ξεκίνησε με μαζική πορεία μπροστά από το Δημοκρατικό Κουρδικό Κοινοτικό Κέντρο στο Παρίσι, συνοδευόμενη από συνθήματα: «Κάτω το φασιστικό τουρκικό καθεστώς», «Θέλουμε δικαιοσύνη», «Σταματήστε τον Ερντογάν, ο Ερντογάν είναι τρομοκράτης». Στην κορυφή της πορείας, υπήρχαν φωτογραφίες των Cansiz, Doğan και Şaylemez και στεφάνια με τα ονόματα των οργανώσεων, KNK, CDK-F, TJK-E, TCŞ, KJK-F, KCDK-E.

Στην πρώτη σειρά της πορείας υπήρχε πανό στο οποίο αναγραφόταν πως "Ο Ερντογάν έδωσε την εντολή, ο δικτάτορας πρέπει να λογοδοτήσει". Το πλήθος βάδισε προς το Γραφείο Πληροφοριών του Κουρδιστάν όπου πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης, ξεκινώντας με την τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Οι συμμετέχοντες άφησαν τριαντάφυλλα μπροστά από το σημείο όπου έγινε η τριπλή δολοφονία.

Εναντίον του λαού μας, εναντίον του ηγέτη μας

Η Nupel Munzur, η οποία μίλησε εκ μέρους του Κουρδικού Κινήματος Γυναικών απευθύνθηκε προς τις γαλλικές αρχές και δήλωσε: «Δεν θα δεχτούμε ποτέ αυτήν την ατιμωρησία».

Ζητώντας τη δίκη του Ερντογάν, η Munzur είπε: «Στο πρόσωπο των τριών συντροφισσών, στοχοποίησαν τον λαό και το κίνημά μας. Αυτή η επίθεση είναι ουσιαστικά εναντίον του ηγέτη μας. Γνωρίζουμε ότι το τουρκικό κράτος και ο Ερντογάν έδωσαν αυτήν την εντολή. Όσο παραμένει ατιμώρητος, οι σφαγές θα συνεχίζονται."

Στην τελετή παρευρέθηκε επίσης η Hélène Bidard, Αντιδήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου του Παρισιού. Δηλώνοντας ότι συμμετέχουν στον αγώνα για δικαιοσύνη από το 2013, όταν και έλαβε χώρα η σφαγή, η Bidard είπε, "Έχουν περάσει 8 χρόνια και θυμάμαι ακόμα τι αντικρίσαμε την πρώτη μέρα: Τρεις γυναίκες, τρεις πολιτικοί, εκπρόσωποι της ειρήνης , σφαγιάστηκαν στη μέση του Παρισιού. Δεν θα το ξεχάσουμε." Η Αντιδήμαρχος Bidard ζήτησε να ξεκινήσει η δίκη το συντομότερο δυνατό.

Είμαι περήφανη για την κόρη μου

Η μητέρας της Sakine Cansız συμμετείχε στην τελετή μνήμης μέσω φωνητικού μηνύματος: "Είμαι περήφανη για την κόρη μου. Η κόρη μου ήταν ένα ειλικρινές και εργατικό άτομο. Χαιρετώ τους φίλους της. Αντιπροσωπεύετε την κληρονομιά της Sakine. Είμαι περήφανη για εσάς". Το μήνυμα ακολουθούσε το τραγούδι "Şehîd namirin" (Οι μάρτυρες είναι αθάνατοι).

Στη δήλωση που παραχώρησε η Σοσιαλιστική Ένωση Γυναικών, επισημάνθηκε ότι: «Αυτός είναι ο αγώνας όλων μας. Οι σφαγές του φασιστικού καθεστώτος θα έπαιρναν όλες τις μητέρες και τις κόρες μας αν μπορούσαν. Υπάρχει ένας διαρκής αγώνας γεμάτος θυμό και πόνο. Ο θυμός δεν έχει υποχωρήσει. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε."

Οι εικόνες των τριών γυναικών, τις οποίες ζωγράφισε η Zehra Doğan, δωρίστηκαν στο δημαρχείο του 10ου διαμερίσματος του Παρισιού και θα κοσμούν το εσωτερικού του κτιρίου.