Θυμόμαστε την Χαβρίν Χαλάφ

Θυμόμαστε την Χαβρίν Χαλάφ

Θυμόμαστε την Χαβρίν Χαλάφ

Θυμόμαστε την Χαβρίν Χαλάφ

Η Χαβρίν Χαλάφ ήταν πολιτικός και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γεννημένη στην πόλη αλ-Μαλικίγια στις 15 Νοεμβρίου 1984. Εκτελέστηκε στις 12 Οκτωβρίου 2019 από μαχητές της Αχράρ αλ-Σαρκίγια που ελέγχονται από την Τουρκία κοντά στον αυτοκινητόδρομο M4 νότια της Τελ Αμπιάντ.

Η Χαβρίν Χαλάφ ήταν πολιτικός και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γεννημένη στην πόλη αλ-Μαλικίγια στις 15 Νοεμβρίου 1984. Σπούδασε σε σχολεία της πόλης της, και μετά γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Χαλεπίου για σπουδές στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, από την οποία αποφοίτησε το 2009.

Από μικρή μεγάλωσε σε μια κοινωνικά και πολιτικά ενεργή οικογένεια. Τέσσερις από τους αδερφούς της και η αδερφή της Χαβρίν, η Ζοζάν, εντάχθηκαν στον απελευθερωτικό αγώνα και στις τάξεις του κουρδικού κινήματος για την ελευθερία.

Η μητέρα της, Σουάντ, συμμετείχε σε πολλές λαϊκές συνελεύσεις του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Οι ομιλίες αυτές είχαν μεγάλη επίδραση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη της προσωπικότητας της Χαβρίν. Με την ανακήρυξη της Δημοκρατικής Αυτόνομης Διοίκησης η Χαβρίν ανέλαβε ως αναπληρώτρια συμπρόεδρος στην Επιτροπή Ενέργειας της Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης. Το 2015, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση και την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού και της οικονομικής εργασίας στις κουρδικές περιοχές.

Το έργο της έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις οικονομικές ανάγκες των γυναικών και στην ανάπτυξη της γυναικείας οικονομίας. Το 2018, η Χαβρίν υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Κόμματος του Μέλλοντος της Συρίας με στόχο να υποστηρίξει τα συμφέροντα όλων των συριακών πληθυσμιακών ομάδων και τη δημοκρατική ανανέωση της Συρίας.

Κατά την ίδρυση του Κόμματος του Μέλλοντος της Συρίας στις 27 Μαρτίου 2018 στη Ράκα, αφοσιώθηκε ανιδιοτελώς στα καθήκοντα της Γενικής Γραμματείας. Μιλώντας με αφορμή την 8η επέτειο της λαϊκής εξέγερσης στη Συρία, η Χαβρίν εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η πολιτική κρίση στη Συρία δεν μπορεί να επιλυθεί με πόλεμο, και δήλωσε: «Πέρασαν οκτώ χρόνια. Οι λαϊκές εξεγέρσεις ενάντια στην κρίση και ο αγώνας των λαών της Συρίας ματαιώθηκαν από τρίτους και μετατράπηκαν σε πόλεμο. Η συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία, η οποία είναι ο λόγος για τον εκτοπισμό και τη δολοφονία του πληθυσμού μας, δεν μπορεί να ξεπεραστεί δίχως μια πολιτική λύση».

Σε κάθε ομιλία της, η Χαβρίν τόνιζε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων συριακών πολιτικών δυνάμεων και κοινοτήτων. Επέμεινε ότι οι λαοί πρέπει να καθορίσουν το μέλλον τους και να διαμορφώσουν τη δική τους πολιτική και κοινωνική ζωή, από κοινού. Μέσω του πολιτικού της αγώνα, η Χαβρίν κάλεσε όλους τους φορείς της κοινωνίας και τους πολιτικούς παράγοντες να συμμετάσχουν σε μια δημοκρατική επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Με την έναρξη του τουρκικού κατοχικού πολέμου κατά των εδαφών της Δημοκρατικής Αυτόνομης Διοίκησης στη βόρεια και ανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου 2019, η Χαβρίν συνέχισε αποφασιστικά τον πολιτικό της αγώνα. Η Χαβρίν δολοφονήθηκε σε ενέδρα μελών μιας συμμορίας τζιχαντιστών δολοφόνων, οι οποίοι ελέγχονταν από το τουρκικό καθεστώς.

Η Χαβρίν Χαλάφ διαδραμάτισε έναν σημαντικό και αξέχαστο ρόλο στη γυναικεία επανάσταση της Ροζάβα και στην κοινότητα των λαών, μέσω της ζωής και του έργου της. Με το να τιμάμε τη μνήμη της, επί της ουσίας υπερασπιζόμαστε πιο αποφασιστικά από ποτέ τη γυναικεία επανάσταση στη βόρεια και ανατολική Συρία και συνεχίζουμε να κρατάμε ζωντανές τις σπίθες της σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του κόσμου.