Τα θύματα της Σφαγής του Ρομπόσκι ζητούν δικαίωση

Τα θύματα της Σφαγής του Ρομπόσκι ζητούν δικαίωση

Τα θύματα της Σφαγής του Ρομπόσκι ζητούν δικαίωση

Τα θύματα της Σφαγής του Ρομπόσκι ζητούν δικαίωση

Η Σφαγή του Ρομπόσκι ήταν μια σοκαριστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον Κούρδων πολιτών στην Τουρκία. Συνολικά 34 άμαχοι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών σε αεροπορική επίθεση στο κουρδικό χωριό Ρομπόσκι, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Η αεροπορική επίθεση καταδικάστηκε από πολλούς ως «σφαγή», ενώ όλα τα θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 16 και 20 ετών.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), Αλί Μπαμπατζάν, μίλησε για τη «Σφαγή του Ρομπόσκι» στο πρώτο συνέδριο του κόμματός του στις 6 Απριλίου στο Σιρνάκ (Şirnex). «Οι πολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στο Ρομπόσκι περιμένουν δικαιοσύνη. Κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη για το Ρομπόσκι», δήλωσε.

Οι οικογένειες των θυμάτων του Ρομπόσκι αντέδρασαν στη δήλωση του Μπαμπατζάν καθώς την περίοδο της Σφαγής διατελούσε αντιπρόεδρος της Τουρκίας. Εξέφρασαν την άποψη ότι ο Μπαμπατζάν πρέπει να εξηγήσει στην πραγματικότητα «ποιος» διέταξε αυτήν τη σφαγή.

«Νομίζετε ότι θα κάνετε τους ανθρώπους να ξεχάσουν τη σφαγή με μια συγνώμη;», δήλωσαν οι οικογένειες.

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη σφαγή του Ρομπόσκι στο χωριό Ουλουντερέ στην επαρχία Σιρνάκ (Şirnex), στην νοτιοανατολική Τουρκία. Οι συγγενείς συνεχίζουν μέχρι σήμερα να απαιτούν δικαιοσύνη για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που σκοτώθηκαν. Είκοσι οκτώ άτομα σκοτώθηκαν από μια μεγάλη οικογένεια η οποία φέρει το επώνυμο "Encü".

Κραυγή των μανάδων για «δικαιοσύνη, δικαιοσύνη, δικαιοσύνη»

Η Halime Encü, της οποίας ο νεαρός γιος Serhat Encü σκοτώθηκε στην επίθεση, συνεχίζει το αίτημά της για δικαιοσύνη και δίωξη των υπευθύνων για τη μαζική δολοφονία.

«Θα έπρεπε να είχαν ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες. Αυτή η αδικία δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή», δήλωσε η Halime Encü, μητέρα του αδικοχαμένου νεαρού Serhat Encü. «Έχουν περάσει δέκα χρόνια, ο πόνος μας συνεχίζεται, είμαστε ακόμα θυμωμένοι. Απευθύνουμε έκκληση στον Αλλάχ. Όταν κάποιος λέει κάτι που δεν τους αρέσει, τον βάζουν στη φυλακή για δέκα χρόνια. Όμως αυτοί που σκότωσαν τα παιδιά μας δεν έδωσαν ποτέ λόγο. Γιατί δεν λογοδοτούν;».

«Το αίτημά μας για δικαιοσύνη θα συνεχιστεί όσο ζούμε: δικαιοσύνη, δικαιοσύνη, δικαιοσύνη!» δήλωσε με πόνο η μάνα, προσθέτοντας: «Μην κάνετε πολιτική προσπαθώντας να βγάλετε ψήφους από το αίμα των παιδιών μας. Εάν είναι ειλικρινείς, ας διευκρινίσουν τι συνέβη. Γιατί πραγματοποίησαν αυτήν τη σφαγή; Όλοι όσοι δολοφονήθηκαν ήταν νέοι."

Η Kadriye Encü, μητέρα του Hamza Encü, ενός ακόμα νέου από αυτούς που σκοτώθηκαν στη Σφαγή του Ρομπόσκι, είπε: «Έχουν περάσει δέκα χρόνια.
Κανείς δεν χτύπησε την πόρτα μας. Σφαγιάστηκαν 34 μαθητές. Επιπλέον, μας συλλαμβάνουν, μας σκοτώνουν και μας τιμωρούν."