Συνδικάτα και οργανώσεις της Νοτίου Αφρικής ξεκινούν εκστρατεία για την απελευθέρωση του Οτσαλάν

Συνδικάτα και οργανώσεις της Νοτίου Αφρικής ξεκινούν εκστρατεία για την απελευθέρωση του Οτσαλάν

Σωματεία και οργανώσεις της Νοτίου Αφρική ξεκινούν εκστρατεία για την απελευθέρωση του Οτσαλάν

Συνδικάτα και οργανώσεις της Νοτίου Αφρικής ξεκινούν εκστρατεία για την απελευθέρωση του Οτσαλάν

Η Κουρδική Ομάδα Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (KHRAG), που ιδρύθηκε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής και το Κογκρέσο των συνδικάτων της Νότιας Αφρικής (COSATU), η μεγαλύτερη από τις τρεις κύριες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες της χώρας (με 21 συνδεδεμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις), εξέδωσε κοινή δήλωση ότι ξεκίνησαν την εκστρατεία «Ελευθερία για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν για μια δίκαιη ειρήνη στην Τουρκία».

Η εκστρατεία επιδιώκει να ενθαρρύνει τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) να αντιδράσουν και για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προκειμένου ο Κούρδος ηγέτης να προωθήσει την ειρήνη στην Τουρκία.

«Ο Οτσαλάν είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του Κουρδικού λαού»

Οι KHRAG και COSATU ζήτησαν διεθνή υποστήριξη στην εκστρατεία τους. «Γνωρίζουμε ότι η απελευθέρωση του Μαντέλα άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού κράτους στη Νότια Αφρική. Η απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ως νόμιμου εκπροσώπου του Κουρδικού λαού, είναι απαραίτητη για να ανοίξει ο δρόμος για ειρήνη στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή. Η εκστρατεία μας απευθύνεται στον ΟΗΕ, του οποίο μέλος είναι η Τουρκία. Πιστεύουμε ότι μια συντονισμένη εκστρατεία διεθνούς αλληλεγγύης μπορεί να δημιουργήσει την απαραίτητη ώθηση, έτσι να αναλάβει ο ΟΗΕ τις σχετικές δράσεις», ανέφεραν οι KRAG και COSATU.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρενοχλεί συστηματικά τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τον Καύκασο και την Ευρώπη, πρόσθεσαν οι KRAG και COSATU.

«Ο βασικός μας στόχος είναι να προωθήσουμε μια δίκαιη ειρήνη στην Τουρκία και την περιοχή. Το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν, τα τελευταία χρόνια, έχει ακολουθήσει μια εσωτερική και εξωτερική πολιτική ιμπεριαλισμού και επιθετικότητας».

Επιστολή προς τον ΟΗΕ

Οι KHRAG και COSATU δήλωσαν ότι απεύθυναν ανοιχτή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres. Η επιστολή καλεί την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων, να ενεργήσει επειγόντως ενάντια στις συνθήκες απομόνωσης που ισχύουν στις φυλακές στο νησί Ιμραλί στην Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της έκθεσης που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης και τιμωρίας για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από επίσκεψη στο νησί Ιμραλί τον Αύγουστο του 2020.

Η ανοιχτή επιστολή υπογράμμισε το γεγονός ότι ο ΟΗΕ βοήθησε στη θέσπιση θετικών προτύπων για την ανθρώπινη μεταχείριση πολιτικών κρατουμένων, γνωστών ως "Κανόνες Νέλσον Μαντέλα". Η επιστολή καλεί τον Guterres να διασφαλίσει ότι τα εν λόγω πρότυπα θα εφαρμοστούν και στην περίπτωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η KHRAG και η COSATU ζήτησαν από όλους τους ακτιβιστές και υποστηρικτές του Κουρδικού λαού και της ειρήνης, να αποστείλουν τις επιστολές υποστήριξής τους στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres στην ακόλουθη διεύθυνση: κ. António Guterres, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Έδρα του ΟΗΕ, S-3800 New York, NY 10017, USA.