Σύλληψη δημοσιογράφων που αποκάλυψαν τα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος

Σύλληψη δημοσιογράφων που αποκάλυψαν τα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος

Σύλληψη δημοσιογράφων που αποκάλυψαν τα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος

Σύλληψη δημοσιογράφων που αποκάλυψαν τα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος

Ο δημοσιογράφος Adnan Bilen, ο οποίος έστειλε επιστολή από τη φυλακή όπου και παραμένει, δηλώνοντας ότι: "Είμαστε εδώ όχι επειδή διαπράξαμε κάποιο έγκλημα, αλλά επειδή τολμήσαμε να γράψουμε για τους δράστες".

Ο δημοσιογράφος Adnan Bilen, τέθηκε υπό κράτηση στις 6 Οκτωβρίου από το τουρκικό καθεστώς, συνελήφθη στις 9 Οκτωβρίου και έπειτα μεταφέρθηκε σε φυλακή υψηλής ασφάλειας. Όλα αυτά επειδή αποκάλυψε με συγκεκριμένα έγγραφα, το εγκληματικό περιστατικό κατά το οποίο δύο Κούρδοι πολίτες εκτοπίστηκαν από ελικόπτερο, από Τούρκους στρατιώτες στην περιοχή Çatak του Van.

Στην επιστολή του ο Bilen αναφέρεται και στον δεύτερο δημοσιογράφο ο οποίος επίσης ανέδειξε το ζήτημα και συνελήφθη παρανόμως, τον Cemil Uğur.

Σύμφωνα με τους δύο προφυλακισθέντες δημοσιογράφους οι συλλήψεις τους είχαν να κάνουν αποκλειστικά με πολιτικά κίνητρα. Οι ίδιοι δήλωσαν κατηγορηματικά πως δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα αλλά διώκονται απλά και μόνο επειδή ανέδειξαν τις εγκληματικές ενέργειες του καθεστώτος εναντίον των δύο Κούρδων χωρικών οι οποίοι βασανίστηκαν και εκτοπίστηκαν από ελικόπτερο.

Ο Bilen αναγνωρίζει πως σκοπός του καθεστώτος είναι «να εκφοβίσει, να μετατρέψει τη δημοσιογραφία σε έγκλημα και να διασφαλίσει ότι δεν θα γράφεται τίποτα που να ενοχλεί. Φανταστείτε πως φτάσαμε σε ένα σημείο όπου ήταν σχεδόν έγκλημα να πει κάποιος ότι “το δολάριο ανέβηκε”. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι δεν πτοούμαστε. Είμαστε εδώ όχι επειδή διαπράξαμε κάποιο έγκλημα αλλά επειδή γράψαμε για εγκληματίες. Εάν τιμωρηθούμε γι’ αυτό, θα είναι μια τιμωρία που θα την φέρω με μεγάλη μου τιμή. Ντράπηκα όταν άκουσα τις κατηγορίες εναντίον μας. Το είπα και στο δικαστήριο. Πάνω απ’ όλα όμως ντρέπομαι γι’ αυτή την άσχημη πρακτική κατά της δημοσιογραφίας».

Και συνέχισε, «Όμως δεν το βάζουμε κάτι. Και δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε την υπονόμευση της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, η οποία για εμάς αποτελεί τιμή. Αντιθέτως δεσμευόμαστε να πολεμήσουμε για την ελευθερία του τύπου».