Συμπρόεδρος του HDP: Σχεδιάστηκε μια σφαγή στη Σμύρνη

Συμπρόεδρος του HDP: Σχεδιάστηκε μια σφαγή στη Σμύρνη

Συμπρόεδρος του HDP: Σχεδιάστηκε μια σφαγή στη Σμύρνη

Συμπρόεδρος του HDP: Σχεδιάστηκε μια σφαγή στη Σμύρνη

Σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στα κεντρικά γραφεία του HDP στη Σμύρνη, ο συμπρόεδρος του κόμματος, Mithat Sancar, υποστήριξε ότι η σφαγή είχε σχεδιαστεί.

Ο συμπρόεδρος του HDP, Mithat Sancar, μίλησε στην Άγκυρα για την επίθεση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Σμύρνη και για τη δολοφονία του μέλους του κόμματος, Deniz Poyraz. Όπως εξήγησε ο Sancar, "Δεν είχε σχεδιαστεί απλώς ως μια δολοφονία ενός ατόμου. Είχε σχεδιαστεί ως μαζική σφαγή".

Αυτό αποδείχθηκε επίσης από επακόλουθη επιθεώρηση της σκηνής του εγκλήματος από μέλη του HDP. Οι ζημιές στις εγκαταστάσεις του κτιρίου έδειξαν συνεχή βομβαρδισμό με στόχο τη θανάτωση όλων των παρόντων.

Ο Sancar εξήγησε ότι η επίθεση ήταν ταυτόχρονα μία επικίνδυνη πρόκληση: "Το λέμε αυτό εδώ και μήνες. Η κυβέρνηση τρέφεται με το χάος και θέλει να σιωπήσει τη δημοκρατική αντιπολίτευση μέσω απειλών και εκβιασμού. Θέλει να εκφοβιστεί το HDP με κάθε τρόπο. Αυτός είναι ο στόχος της δίκης Κομπάνι και της απαγόρευσης του HDP.

"Εκείνοι που δεν μπορούν να μας αντιμετωπίσουν με νομικά και πολιτικά μέσα έχουν φέρει τώρα τους ένοπλους δολοφόνους."

Ο συμπρόεδρος του HDP υπενθύμισε τις αιματηρές επιθέσεις μεταξύ των εκλογών του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 2015 στην Τουρκία: "Εκείνη την εποχή, υπήρχαν παρόμοια εγκληματικά σχέδια. Τα κεντρικά γραφεία του κόμματός μας δέχθηκαν επίθεση, οι υπάλληλοί μας δολοφονήθηκαν, έριξαν βόμβες σε πλατείες, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, η χώρα πνίγηκε στο αίμα. Και τώρα η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να βγει από αυτήν την άθλια συνέχεια αίματος και βρωμιάς, και θέλει να προκαλέσει καταστροφή."

Ο Mithat Sancar είπε ότι η κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για την επίθεση στη Σμύρνη και για όλες τις άλλες εξελίξεις, διότι διαδίδει ρητορική μίσους καθημερινά, προωθεί την πόλωση στην κοινωνία και υποκινεί βίαιες συγκρούσεις.

"Το κτίριο του κόμματός μας στη Σμύρνη βρίσκεται υπό πολιορκία για περίπου ενάμιση χρόνο. Προβοκάτορες κάθε αποχρώσεως αποστέλλονται μπροστά από το κτίριο. Υπάρχουν αμέτρητοι αστυνομικοί στην περιοχή όλη την ώρα. Ο δράστης μπήκε στο κτίριο δίχως ενδοιασμούς στις 10:30 π.μ., με ένα όπλο στο χέρι του. Εκατοντάδες αστυνομικοί τον αγνόησαν ή τον άφησαν να περάσει. Θα χρησιμοποιήσουμε νομικά μέσα για να απαιτήσουμε λογοδοσία για αυτό και θα χρησιμοποιήσουμε πολιτικά μέσα για να νικήσουμε τις προβοκάτσιες. Θα διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στην κάλπη και σε όλα τα επίπεδα της δημοκρατικής πολιτικής."

Ο Sancar συνέχισε: «Είμαστε γεμάτοι πόνο και θυμό, αλλά η αποφασιστικότητά μας να ακολουθήσουμε τη δημοκρατική πολιτική είναι εξίσου μεγάλη με αυτόν τον θυμό και τον πόνο. Το HDP γνωρίζει ότι η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει την εξουσία μέσω υποκινούμενων προκλήσεων και ότι θα χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε μέσο για να το κάνει αυτό. Θα συνεχίσουμε να σας καταπολεμούμε με αποφασιστικότητα, τόσο πολιτικά όσο και νομικά. Το HDP είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για ένα δημοκρατικό μέλλον και ειρήνη σε αυτήν τη χώρα."

Ο Mithat Sancar ζήτησε διαμαρτυρία ενάντια στη δολοφονία της Deniz Poyraz και αλληλεγγύη με το HDP: «Το να στέκεστε δίπλα στο HDP σημαίνει πως πολεμάτε για να σταματήσετε τους συντάκτες των σχεδίων χάους στη χώρα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα ή την πολυτέλεια να διστάσει πλέον για να συμμετέχει. Ο περιορισμός και ο φόβος οδηγούν μόνο στην ενθάρρυνση των υποκινητών δολοφονιών και σφαγών."

Όσον αφορά την Deniz Poyraz, ο συμπρόεδρος του HDP ενημέρωσε ότι η νεαρή γυναίκα ήταν από την Μάρντιν και βοηθούσε στα κεντρικά γραφεία του HDP στη Σμύρνη λόγω της ασθένειας της μητέρας της. Ήταν μέλος του HDP και τυχαία βρέθηκε μόνη της στο κτίριο τη στιγμή της επίθεσης. Η δολοφονία της ήταν επίθεση σε ολόκληρο το HDP."