Συμπρόεδρος του HDP: Μπορείτε να κλείσετε το HDP, αλλά 12 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να αναλάβουν πολιτική δράση

Συμπρόεδρος του HDP: Μπορείτε να κλείσετε το HDP, αλλά 12 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να αναλάβουν πολιτική δράση

Συμπρόεδρος του HDP: Μπορείτε να κλείσετε το HDP, αλλά 12 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να αναλάβουν πολιτική δράση

Συμπρόεδρος του HDP: Μπορείτε να κλείσετε το HDP, αλλά 12 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να αναλάβουν πολιτική δράση

Η συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Pervin Buldan, μίλησε για τον εορτασμό του Νεβρόζ στην πλατεία Yenikapı της Κωνσταντινούπολης.

Η Buldan απάντησε στην υπόθεση κλεισίματος του HDP, λέγοντας: «Εάν απαγορεύσετε έναν από εμάς, θα επιστρέψουμε ως χιλιάδες. Μπορείτε να αποκλείσετε 687 από εμάς, αλλά 12 εκατομμύρια άνθρωποι είναι έτοιμοι να αναλάβουν πολιτική δράση».

«Το Νεβρόζ είναι η ταυτότητά μας»

Η Buldan ξεκίνησε την ομιλία της γιορτάζοντας το Νεβρόζ και μεταφέροντας τους χαιρετισμούς πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία. «Σας φέρνω τους χαιρετισμούς των Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, İdris Baluken, Sebahat Tuncel, Abdullah Zeydan, Aysel Tuğluk και Çağlar Demirel», είπε.

Περιγράφοντας τον Νεβρόζ όχι μόνο ως έναν εορτασμό, αλλά ως ένα μέρος της ταυτότητας, της υπερηφάνειας και του πολιτισμού τους, η Buldan σημείωσε ότι ο εορτασμός του Νεβρόζ είναι επίσης και ένα μέσο αντίστασης για τον Κουρδικό λαό.

Δήλωσε ότι η Τουρκία περνάει πολύ σκοτεινές μέρες. «Σε αυτήν τη χώρα, όλοι οι λαοί, όλες οι θρησκείες, οι γυναίκες και οι νέοι, Τούρκοι, Κούρδοι, Αλεβίτες, Σουνίτες, Λαζοί, Τσιρκάσιοι, Αρμένιοι, Ασσύριοι, Άραβες και Πομάκοι, όλοι πρέπει να συνεργαστούμε και να αγωνιστούμε ο ένας δίπλα στον άλλο. Πρέπει να νικήσουμε την κυβέρνηση AKP και MHP κατά τη διάρκεια των εκλογών».

«Το καθεστώς απομόνωσης πρέπει να τελειώσει»

Όσον αφορά την απομόνωση που επιβλήθηκε εναντίον του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η Buldan τόνισε ότι αυτό που διαπράττει η Τουρκία αποτελεί έγκλημα και η απομόνωση πρέπει να αρθεί αμέσως.

Αναφέρθηκε επίσης στους διαχειριστές που διορίστηκαν από το ΑΚΡ στους δήμους του HDP και είπε: «Δεν σέβονται τη βούληση του λαού. Τώρα καθαιρούν και τα μέλη των βουλευτών μας από το κοινοβούλιο. Το έκαναν στους Musa Farisoğulları και Leyla Güven. Τώρα το κάνουν στον Ömer Faruk Gergerlioğlu ».

Όσον αφορά την υπόθεση κλεισίματος του HDP, είπε, «Έθεσαν αγωγή ζητώντας να κλείσουν το HDP την ίδια μέρα που αφαίρεσαν την ιδιότητα μέλους του Gergerlioğlu. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ηττάται και ξεμένει από επιλογές».

«Το κάνουν για να εκδικηθούν, δεν μπορούν να ξεχάσουν τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, τις εκλογές της 23ης Ιουνίου, τις εκλογές της 31ης Μαρτίου. Δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι έχασαν την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τα Άδανα και την Μερσίνα. Γι' αυτό μας επιτίθενται».

«Δεν δεχόμαστε την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»

Μίλησε επίσης για την αποχώρηση του Ερντογάν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. «Τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι γυναίκες. Αυτή η συνθήκη έχει προετοιμαστεί και υπογραφεί με τις προσπάθειες των γυναικών. Δεν μπορούν να την αποσύρουν».

«Σε αυτήν τη χώρα, κάθε μέρα γυναίκες σκοτώνονται, παρενοχλούνται και βιάζονται, οπότε δεν θα αναγνωρίσουμε την απόσυρση αυτής της συνθήκης. Η πράξη απόσυρσης από τον Ερντογάν είναι άκυρη και δεν την αποδεχόμαστε».

Νεβρόζ 2013

Η Buldan υπενθύμισε τις εορταστικές εκδηλώσεις του Νεβρόζ που πραγματοποιήθηκαν το 2013, στις οποίες η επιστολή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν διαβάστηκε από τους βουλευτές του HDP στο Ντιγιαρμπακίρ (Αμέντ).

«Εάν αυτό το μανιφέστο του Οτσαλάν γινόταν αποδεκτό τότε, η Τουρκία δεν θα βρισκόταν σε βαθιά κρίση τώρα. Αυτό το μανιφέστο εξακολουθεί να ισχύει. Εμείς, το HDP, είμαστε πίσω από αυτό το μανιφέστο αφού γνωρίζουμε ότι αυτή η χώρα χρειάζεται ειρήνη. Εμείς θέλουμε την ειρήνη, αλλά αυτοί δεν την θέλουν».

Στο τέλος της ομιλίας της, η Buldan ζήτησε ειρήνη και δημοκρατία. «Η απαίτηση ειρήνης πρέπει να είναι το βασικό ζήτημα όλων, η απαίτηση ειρήνης πρέπει να είναι ο μόνος στόχος όλων μας. Πιστεύουμε ότι αν έρθει η ειρήνη σε αυτήν τη χώρα, όλες οι κρίσεις θα τελειώσουν. Για άλλη μια φορά, γιορτάζουμε το Νεβρόζ όλοι μαζί, με τις γυναίκες μας, με την νεολαία μας. Ελπίζω ότι το Νεβρόζ θα φέρει ειρήνη, αδελφότητα ελευθερία και δημοκρατία. Ευτυχισμένο Νεβρόζ!"