«Στόχος μας είναι να κάνουμε τον 21ο αιώνα τον αιώνα των γυναικών»

«Στόχος μας είναι να κάνουμε τον 21ο αιώνα τον αιώνα των γυναικών»

Στόχος μας είναι να κάνουμε τον 21ο αιώνα τον αιώνα των γυναικών

«Στόχος μας είναι να κάνουμε τον 21ο αιώνα τον αιώνα των γυναικών»

Καθώς η απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές έφτασε την 103η ημέρα της, γυναίκες που συμμετείχαν στις απεργίες μοιράστηκαν το δικό τους μήνυμα αντίστασης για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 27 Νοεμβρίου 2020 για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις συνθήκες φυλάκισης του Ηγέτη Οτσαλάν, ο οποίος βρίσκεται υπό καθεστώς αυστηρής απομόνωσης στο νησί Ιμραλί από το 1999. Οι απεργοί πείνας απαιτούν να σταματήσουν οι συνθήκες απομόνωσης του Οτσαλάν και οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων στην Τουρκία. Προς υποστήριξη της απεργίας στην Τουρκία, διεξάγονται επίσης  απεργίες πείνας στον καταυλισμό των οικογένειών μαρτύρων του Makhmur στο Ιράκ και στον προσφυγικό καταυλισμό στο Λαύριο, εδώ στην Ελλάδα.

Ενώ η καθεστωτική πίεση εναντίον των κρατουμένων απεργών πείνας συνεχίζεται, 50 κρατούμενοι στην φυλακή του Ντιγιαρμπακίρ μεταφέρθηκαν πρόσφατα στη φυλακή υψηλής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) από το Ντιγιαρμπακίρ, (Amed) Musa Farisoğulları.

Για να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, οι γυναίκες φυλακισμένες που διεξάγουν απεργία πείνας εξέφρασαν με επιστολή τους πολιτικούς τους στόχους.

Οι γυναίκες δήλωσαν ότι θα τερματίσουν το καθεστώς απομόνωσης μέσω της οργάνωσης, της συμμετοχής και της αντίστασής τους. Αναφέροντας ότι η ελευθερία του Οτσαλάν είναι και δική τους ελευθερία, είπαν: «Προωθούμε τις διεκδικήσεις μας για ελευθερία, για περισσότερη οργάνωση και δύναμη σε μια εποχή βίας και κοινωνικής καταπίεσης, ειδικότερα κατά των γυναικών».

«Οι γυναίκες μπορούν να επιτύχουν μέσω του ισχυρού και οργανωμένου αγώνα της καθημερινής ζωής», δήλωσαν οι κρατούμενες στην επιστολή τους. «Θα συνεχίσουμε τις δράσεις της εκστρατείας "Ώρα για ελευθερία" και "Ώρα να υπερασπιστούμε τις ελεύθερες γυναίκες και την κοινωνία", έως ότου σταματήσει η επιβολή απομόνωσης στις φυλακές. Στόχος μας είναι να κάνουμε τον 21ο αιώνα, αιώνα των γυναικών».

«Η νίκη πάντα θα ανήκει σε όσες και όσους αντιστέκονται».