Σαλίχ Μουσλίμ: Η επίθεση στο Ταξίμ είναι μια αντικουρδική κίνηση

Σαλίχ Μουσλίμ: Η επίθεση στο Ταξίμ είναι μια αντικουρδική κίνηση

Σαλίχ Μουσλίμ: Η επίθεση στο Ταξίμ είναι μια αντικουρδική κίνηση

Σαλίχ Μουσλίμ: Η επίθεση στο Ταξίμ είναι μια αντικουρδική κίνηση

Ο Σαλίχ Μουσλίμ, συμπρόεδρος του PYD, βλέπει την επίθεση στο Ταξίμ ως μια αντικουρδική κίνηση και επισημαίνει ότι όσοι συνελήφθησαν σε σχέση με την επίθεση έχουν σχέσεις με ομάδες όπως η συριακή αντιπολίτευση που ελέγχεται από την Άγκυρα.

Έκρηξη βόμβας συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα. Μια βόμβα στην πολυσύχναστο λεωφόρο Ιστικλάλ στοίχισε τη ζωή σε έξι άτομα και τραυμάτισε δεκάδες. Οι φερόμενοι ως ένοχοι συνελήφθησαν άμεσα και το τουρκικό καθεστώς κατηγόρησε το PKK και το YPG της βόρειας Συρίας. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του καθεστώτος κατέρρευσαν γρήγορα, καθώς όλες οι οργανώσεις του κουρδικού κινήματος για την ελευθερία απέρριψαν σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη στη δράση και καταδίκασαν την επίθεση. Γίνεται σαφές ότι το καθεστώς AKP/MHP επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την επίθεση για να προετοιμαστεί για άλλη μια εισβολή στη βόρεια Συρία.

«Μια οθωμανική ίντριγκα»

Μιλώντας στο ANF, ο συμπρόεδρος του PYD, Σαλίχ Μουσλίμ, είπε ότι η επίθεση αποτελεί συνωμοσία του Τμήματος Ειδικού Πολέμου της Τουρκίας. "Ήταν μια τρομοκρατική επίθεση, την οποία καταδικάζουμε όλοι. Επρόκειτο για μια οθωμανική ίντριγκα που δεν ωφελεί κανέναν. Ως αμυντικές δυνάμεις της Ροζάβα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η Αυτόνομη Διοίκηση και το PYD, έχουμε καταδικάσει αυτήν την επίθεση από την πρώτη μέρα."

«Σκηνοθετημένο σενάριο για να δημιουργηθεί ευκαιρία για επίθεση»

Ο Σαλίχ Μουσλίμ υπογράμμισε την ανάγκη να αναληφθεί δράση ενάντια στην απειλή αύξησης των επιθέσεων στη Ροζάβα, λέγοντας: «Οι επιθέσεις στη Ροζάβα δεν έχουν σταματήσει. Είναι πιθανό να εντατικοποιηθούν περαιτέρω. Επομένως, όλες οι αμυντικές μας δυνάμεις και οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες. Πρέπει να λάβουμε προφυλάξεις».

«Πρόκειται για εκδίκηση για τον Κομπάνι»

Ο Σαλίχ Μουσλίμ επεσήμανε ότι το τουρκικό κράτος καταφεύγει σε μια τέτοια συνωμοσία επειδή δεν είχε ακόμη καταφέρει να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του για επίθεση στη Ροζάβα. Στο στόχαστρο μπαίνει ιδιαίτερα το Κομπάνι καθώς η Τουρκία θέλει να εκδικηθεί για την ήττα του ISIS εκεί. «Η εκδίκηση για το Κομπάνι διαμορφώνει το σκεπτικό τους. Γιατί εκεί ηττήθηκε το Ισλαμικό Κράτος. Γι' αυτό το Κομπάνι και το Μανμπίτζ στοχοποιούνται ιδιαίτερα. Το τουρκικό κράτος έχει προετοιμάσει τα κατάλληλα σενάρια και θα επιτεθεί μόλις βρει την ευκαιρία».

«Η φερόμενη ως δράστης έχει δεσμούς με το FSA»

Ο Σαλίχ Μουσλίμ είπε ότι υπάρχουν φωτογραφίες του ατόμου που συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία σε σχέση με την επίθεση στο Ταξίμ που υποδηλώνουν διασυνδέσεις της με ομάδες όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός που ελέγχεται από την Τουρκία. "Κανείς στην περιοχή μας δεν γνωρίζει το άτομο που ευθύνεται για την επίθεση. Ωστόσο, οι λογαριασμοί της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι διατηρεί δεσμούς με ομάδες όπως το FSA. Υπάρχουν φωτογραφίες της μπροστά από σημαίες της Ταξιαρχίας Σουλτάν Μουράντ. Δεν είναι Κούρδισσα και δεν έχει δεσμούς με την Αυτόνομη Διοίκηση της Ροζάβα».

«Να είμαστε σε ετοιμότητα»

Ο Σαλίχ Μουσλίμ κάλεσε όλους να είναι σε επαγρύπνηση και ευαισθησία σε τέτοιες επιθέσεις. Απηύθυνε τέλος την έκκληση: «Μια τέτοια πρόκληση στοχοποιεί τον κουρδικό λαό. Όλοι, ειδικά οι δημοκρατικές δυνάμεις, πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί γνωρίζουν πώς οργανώνονται τέτοιες συνωμοσίες από το Τμήμα Ειδικού Πολέμου από τη δεκαετία του 1970. Νομίζω ότι το κοινό στην Τουρκία το γνωρίζει.

Είμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση. Αυτή η συνωμοσία έχει πρωτίστως στόχο την εσωτερική πολιτική. Έτσι το καθεστώς προσπαθεί να παρατείνει τη ζωή του. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις».