Σαλέχ Μουσλίμ: «Η Ρωσία και η κυβέρνηση της Δαμασκού είναι υπεύθυνες για τη σφαγή στην Αΐν Ισά»

Σαλέχ Μουσλίμ: «Η Ρωσία και η κυβέρνηση της Δαμασκού είναι υπεύθυνες για τη σφαγή στην Αΐν Ισά»

Σαλέχ Μουσλίμ: «Η Ρωσία και η κυβέρνηση της Δαμασκού είναι υπεύθυνες για τη σφαγή στην Αΐν Ισά»

Σαλέχ Μουσλίμ: «Η Ρωσία και η κυβέρνηση της Δαμασκού είναι υπεύθυνες για τη σφαγή στην Αΐν Ισά»

Τέσσερις άμαχοι, εκ των οποίων τα τρία ήταν παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη βορειοανατολική Συρία, από επίθεση της Τουρκίας και των ένοπλων πολιτοφυλακών της. Ο Σαλέχ Μουσλίμ υπενθύμισε τη Συμφωνία του Σότσι και επέκρινε τη Ρωσία ότι δεν τηρεί την υποχρέωσή της να ενεργεί ως εγγυητής της εκεχειρίας στην περιοχή.

Μετά τη δολοφονία τεσσάρων Σύριων πολιτών από βομβαρδισμούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) σε ένα χωριό στη βορειοανατολική Συρία, μίλησε ο Σαλέχ Μουσλίμ, μέλος του συμβουλίου συμπροεδρίας του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την επίθεση, επικρίνοντας ιδιαίτερα τη Ρωσία και τη Συριακή Κυβέρνηση που σιωπούν σχετικά.

Ο Zêdan Xelef El-Îsa (54) και τα 3 παιδιά του, Ziyad, Mûne και Hûda, σκοτώθηκαν στο σπίτι τους στο χωριό Sefawiyê, στα βόρεια των επαρχιών Αΐν Ισά και Τελ Ταμέρ της Βορειοανατολικής Συρίας, όταν το χωριό έγινε στόχος βαρέων όπλων, την Τρίτη 6 Αυγούστου. Η μητέρα της οικογένειας και το τελευταίο επιζών παιδί τους παραμένουν επίσης σοβαρά τραυματισμένοι μετά την επίθεση.

Ο Μουσλίμ σχολιάζοντας την επίθεση και την καταπιεστική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή, έκανε παραλληλισμούς με τον Χίτλερ και τις ενέργειες των φασιστών και των ναζί. «Η σφαγή λαμβάνει χώρα μπροστά σε όλο τον κόσμο. Η Τουρκία επιτίθεται από όλες τις πλευρές, για να σπάσει την αντίσταση του κουρδικού λαού». Ο Μουσλίμ ανέφερε το παράδειγμα της κουρδικής οικογένειας που δολοφονήθηκε από Τούρκο ρατσιστή στην επαρχία του Ικονίου της Τουρκίας.

«Η Τουρκία προχώρησε στον ίδιο τύπο σφαγής στο Ικόνιο. Υποβάλουν τον κουρδικό λαό σε γενοκτονία. Ο λαός μας πρέπει να είναι προσεκτικός. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντισταθούμε».

Η Συμφωνία του Σότσι υπεγράφη από τη Ρωσία, την Τουρκία και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) τον Οκτώβριο του 2019 για τη διασφάλιση της ασφάλειας στη βορειοανατολική Συρία. Η Ρωσία, ως μία από τους υπογράφοντες, ανέλαβε το ρόλο του εγγυητή για τη συμφωνία. Ο Μουσλίμ επέκρινε τη ρωσική κυβέρνηση ότι δεν ανέλαβε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της ως εγγυήτρια της Συμφωνίας του Σότσι που υπέγραψε με την Τουρκία.

«Υπάρχουν δυνάμεις των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Δαμασκού - στρατοί - στην περιοχή όπου σκοτώθηκαν οι πολίτες. Αυτές οι λεγόμενες δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί εκεί για να εγγυηθούν την εκεχειρία. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν σταματήσει τις επιθέσεις. Δεν έχουν προστατεύσει τους πολίτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία και η κυβέρνηση της Δαμασκού ευθύνονται για αυτή τη σφαγή».

Η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) εξέδωσε επίσης δήλωση σχετικά με την επίθεση στο χωριό Sefawiyê και υποστήριξε ότι η επίθεση είχε ως κίνητρο την πολιτική γενοκτονίας που διεξάγει η Τουρκία.

Οι δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι οι επιθέσεις εναντίον της πόλης Τελ Ταμέρ συνεχίζονται και περίπου στις 2 τα ξημερώματα, για παράδειγμα, το χωριό Τελ Σινάν, στα ανατολικά του Τελ Ταμέρ, βομβαρδίστηκε από την Τουρκία και τις συνδεδεμένες πολιτοφυλακές της.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, άμαχοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω των επιθέσεων και καταφεύγουν σε πιο ασφαλή μέρη στην περιοχή. Ορισμένοι χωρικοί δήλωσαν επίσης ότι φοβόντουσαν να μείνουν στα σπίτια τους επειδή δεν είχαν ασφάλεια και κοιμόντουσαν έξω τις νύχτες.