Σακινέ Τζανσίς, το Αστέρι των Κούρδων

Σακινέ Τζανσίς, το Αστέρι των Κούρδων

Sakine Cansiz, το αστέρι των Κούρδων

Σακινέ Τζανσίς, το Αστέρι των Κούρδων

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν για τη Σακινέ Τζανσίς. Ωστόσο, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τον αγώνα της Σακινέ, να τον ενισχύσουμε, να παλέψουμε με τον τρόπο που το έκανε και η ίδια, καταφέρνοτας να απορρίψει τον ανδροκρατούμενο κόσμο, να αντισταθεί, να σταθεί σύντροφος στον Ηγέτη Άπο, και τελικά να απελευθερωθεί.

Το γεγονός ότι ο 21ος αιώνας αποτελεί αιώνα απελευθέρωσης των γυναικών σηματοδοτεί την ελευθερία για ολόκληρη την κοινωνία. Η ελευθερία των γυναικών είναι η ελευθερία της κοινωνίας. Το γεγονός ότι ο αιώνας αυτός κατέστη αιώνας της ελευθερίας των γυναικών, είναι αποτέλεσμα της ιδεολογικής απελευθέρωσης των γυναικών, που αναπτύχθηκε υπό την ηγεσία του Ηγέτη Άπο (Αμπντουλάχ Οτσαλάν). Οι νίκες κατά του φασισμού, η αντίσταση των γυναικών ενάντια στη βαρβαρότητα η οποία επιβάλλεται σε ολόκληρη την κοινωνία, ο ηγετικός ρόλος των γυναικών στην κοινωνική αντίσταση, και η επιμονή τους, αποτελούν όλα μαζί αποδείξεις ότι αυτή η αντίσταση θα νικήσει. Οι γυναίκες δείχνουν ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να διωχθεί και να καταδικαστεί ο δικτάτορας, μέχρι να ανατραπεί ο φασισμός, να σπάσει η απομόνωση και να επιτευχθεί η ελευθερία.

Η αφύπνιση των γυναικών που αντιστέκονταν τον 20ο αιώνα υπό την ηγεσία των Κούρδισσων γυναικών, η συνειδητοποίηση που απέκτησαν οι ίδιες, η σταδιακή εξάπλωση και ενίσχυση του προτύπου της γυναίκας η οποία πρωτοπορεί, προσφέρουν όλα μαζί μεγάλη ελπίδα σε όλες τις γυναίκες και στην ανθρωπότητα, για τον 21ο αιώνα. Αυτή η ελπίδα ενισχύει την πεποίθηση ότι η ελεύθερη ζωή μπορεί να γίνει πραγματικότητα, ενώ καθίσταται παράλληλα ζωντανός φόβος για οποιαδήποτε κυρίαρχη νοοτροπία. Είναι πλέον αντιληπτό ότι ο καπιταλιστικός εκσυγχρονισμός και οι φασιστικές, δικτατορικές πρακτικές, φοβούνται τις αξίες, τα επιτεύγματα και τον δυναμισμό των γυναικών, όπως φοβούνται και τον κοινωνικό μετασχηματισμό που συνδέεται με τις γυναικείες αξίες.

Όλα τα είδη της οπισθοδρόμησης, της κυριαρχίας, της δικτατορίας, του αντιδημοκρατισμού, και όλες οι εκδοχές του φασισμού, τρέμουν τις γυναίκες.

Ο φασισμός επιτίθεται σε αυτό που φοβάται περισσότερο. Υπό αυτήν την έννοια, το φασιστικό τουρκικό κράτος, το οποίο είναι ο περιφερειακός εκπρόσωπος του φασισμού, φοβάται τις γυναίκες που αντιστέκονται, τους Κούρδους, τους επαναστάτες και εκείνους που αγωνίζονται για τη δημοκρατία. Δεν βασίζονται όλες οι επιθέσεις σε πολιτικά κίνητρα. Ορισμένες επιθέσεις πραγματοποιούνται από πολιτικούς λόγους, κάποιες επιθέσεις διακατέχονται από εθνικιστικά κίνητρα, κάποιες επιθέσεις πραγματοποιούνται στον οικονομικό τομέα. Όταν οι φασιστικές δυνάμεις συνειδητοποιούν το τέλος τους, τότε στοχοποιούν και επιτίθενται στις γυναίκες, χρησιμοποιώντας όμως άντρες για να διεξάγουν αυτές τις επιθέσεις. Ο φασισμός μετατρέπει κάθε άνδρα που υποδουλώνει σε στρατιώτη του, διατάζοντάς τον να επιτίθεται σε γυναίκες Κάθε άντρας που αποδέχεται τον φασισμό, επιτίθεται στις γυναίκες υιοθετώντας τις χειρότερες, τις πιο άγριες και τις πιο αντικοινωνικές πρακτικές.

Καθώς αξιολογούμε την αυξανόμενη αντίσταση των γυναικών, πρέπει να αναφέρουμε τα μεγάλα ιστορικά πρόσωπα που διαμόρφωσαν αυτήν την αντίσταση. Η Σακινέ Τζανσίς και ο βίος της, αποτελεί ένα σημείο καμπής στην ύπαρξη των Κούρδισσων, σπάζοντας την αλυσίδα του αποκλεισμού και της καταστροφής στη ζωή των γυναικών - ένα επίτευγμα που επετεύχθη μέσω της αντίστασης και της χειραφέτησης.

Υπάρχουν επίσης σημεία καμπής στην αντίσταση και την απελευθέρωση. Η Σακινέ Τζανσίς είναι η ισχυρότερη απάντηση στις προσπάθειες εξάλειψης της ταυτότητας και της ιστορίας των Κούρδισσων γυναικών. Η αντίσταση που επέδειξε στη φυλακή, ο αγώνας που συνέχισε να ασκεί, η στάση της που ποτέ δεν απέφυγε την αντίσταση και τον αγώνα σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής της, η επιμονή της στην ελευθερία, οι κοινωνικές αξίες που δημιούργησε για τον εαυτό της και η δέσμευή της να διαδώσει αυτές τις αξίες στους φίλους της και σε όλη την κοινωνία, και η συνεπής πρακτική εφαρμογή των αρχών αυτών, ανέδειξαν τη Σακινέ Τζανσίς σε επίπεδο ζωντανής θεάς.

Η Σακινέ Τζανσίς είναι η μορφή της γυναίκας μάνας, που άγγιξε το έδαφος και διαμόρφωσε τα πρόσωπα των ανθρώπων σε όλες τις ηπείρους. Η θεά που πάντα περιμέναμε, και που η πίστη στην ύπαρξή της, δεν σταμάτησε ούτε για μια στιγμή. Είναι η μετενσάρκωση της Ιστάρ, της Ινάννα ή της Κυβέλης, σε αυτόν τον αιώνα.

Κάθε κοινωνία διαθέτει έναν πολιτισμό που δημιουργήθηκε κατά την ιστορία της. Ο πολιτισμός περιέχει στους κόλπους του πεποιθήσεις, παραδόσεις, φιλοδοξίες και στόχους. Όταν οι Κούρδοι εξοργίστηκαν, όταν βρέθηκαν σε σύγχυση, όταν χρειάστηκαν έναν ανώτερο δημιουργό, πάντα έλεγαν τη φράση "Ya Star", σε κάθε περίοδο της ιστορίας τους. Αυτός ο λόγος, αυτή η επίκληση, είναι μια από τις πιο σπάνιες αξίες που έχουν διατηρήσει οι Κούρδοι. Η γλώσσα μας, ο πολιτισμός μας, η γη μας, οι άνθρωποι μας μπορεί να έχουν σφαγιαστεί, πυροβοληθεί, καταστραφεί και υποστεί φρικαλεότητες που κανένα άτομο δεν θα μπορούσε να αντέξει. Ωστόσο, κανείς δεν θα μπορούσε να αφαιρέσει το Αστέρι μας. Αυτό το Αστέρι δεν διαθέτει φυσική υπόσταση, είναι μια νοοτροπία, μια δομή ελεύθερης ζωής, μια γυναικο-κεντρική κοινωνική συνείδηση. Και αυτή η νοοτροπία μετουσιώθηκε από τη Σακινέ Τζανσίς. Αναμφίβολα, υπήρξαν πολλές γυναίκες που βρέθηκαν πολύ κοντά σε αυτήν την ενσωμάτωση, στα πλαίσια του κινήματος ελευθερίας του Κουρδιστάν. Οι Zilan, Beritan, Nucan και Delal αποτελούν επίσης παραδείγματα της μετουσίωσης του Αστεριού στις διαφορετικές του διαστάσεις.

Η Σακινέ Τζανσίς, το συνολικό άθροισμα ολόκληρης της ιστορίας μας για αντίσταση, σηματοδοτεί την έλευση του Αστέρα στο σήμερα, ως απάντηση στο ακατάπαυστο κάλεσμα των Κούρδων, μέσα από τα βάθη της ιστορίας. Είναι η πιο μεγαλοπρεπής προσωποποίηση της «αναγέννησης από τις στάχτες».

Υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για τη Σακινέ Τζανσίς. Ωστόσο, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τον αγώνα της Σακινέ, να τον ενισχύσουμε, να παλέψουμε με τον τρόπο που το έκανε και η ίδια, επιτυγχάνοντας να αντισταθεί, να απορρίψει τον ανδροκρατούμενο κόσμο, να σταθεί ως σύντροφος στον Ηγέτη Άπο και να απελευθερωθεί.