Ροτζχιλάτ: 98 Κούρδοι διαδηλωτές νεκροί από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν

Ροτζχιλάτ: 98 Κούρδοι διαδηλωτές νεκροί από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν

Ροτζχιλάτ: 98 Κούρδοι διαδηλωτές νεκροί από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν

Ροτζχιλάτ: 98 Κούρδοι διαδηλωτές νεκροί από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν

Από τις 19 έως τις 21 Νοεμβρίου, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 15 ακόμη αμάχους ενώ κατέστειλαν τις διαδηλώσεις στις κουρδικές περιοχές στα δυτικά του Ιράν, γνωστές ως Ροτζχιλάτ. 98 Κούρδοι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μέχρι στιγμής, μεταξύ των οποίων και δέκα παιδιά.

Μεταξύ 19 και 21 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις στρατιωτικής ασφάλειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σκότωσαν τουλάχιστον 15 αμάχους, καταστέλλοντας τις διαδηλώσεις στις δυτικές κουρδικές περιοχές, όπως αναφέρει το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν.

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας κλιμακώνουν τη βία που χρησιμοποίησαν για την καταστολή των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν με το θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας, Τζίνα (Μαχσά) Αμινί, και συνεχίζονται για περισσότερο από δύο μήνες. Από την έναρξη των εξεγέρσεων σε ολόκληρη την χώρα, 98 Κούρδοι άμαχοι, μεταξύ των οποίων και δέκα παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των δέκα εκατομμυρίων Κούρδων που ζουν στο Ιράν, βρίσκονται σε πόλεις στο δυτικό τμήμα της χώρας, γνωστό ως Ροτζχιλάτ στα Κουρδικά. Το Ιράν χρησιμοποιεί ακραία βία από την περασμένη εβδομάδα για να καταπνίξει την εξέγερση που λαμβάνει χώρα στις κουρδικές πόλεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ανοίξει πυρ εναντίον διαδηλωτών σε κουρδικές επαρχίες την περασμένη εβδομάδα και σκότωσαν αρκετούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά. Η δολοφονία του εννιάχρονου Κιάν Πιρφαλάκ από τις δυνάμεις ασφαλείας οδήγησε σε περαιτέρω εντατικοποίηση των διαδηλώσεων και ο μικρός Κιάν, όπως και η Τζίνα Αμινί, κατέστη σύμβολο των διαδηλώσεων.

Στη συνέχεια, σε συγκρούσεις στο Μαχαμπάντ, όπου η Ισλαμική Δημοκρατία ανέπτυξε στρατιωτικά οχήματα, τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε λίγες μέρες.

Μετά τη σφαγή στο Μαχαμπάντ, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε πολλές πόλεις του Ιράν και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, ειδικά στις κουρδικές πόλεις.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ (SFRC) μίλησε την Τρίτη για «τρομακτικές νέες αναφορές» που προέρχονται από την κουρδική πόλη Μαχαμπάντ.

«Λαμβάνοντας μαθήματα από τον Πούτιν, το Ιράν εφαρμόζει τις ίδιες αδίστακτες και βάρβαρες τακτικές εναντίον αθώων αμάχων σήμερα όπως έκανε στη Συρία», δήλωσε η SFRC.

Οι συγκρούσεις στο Μαχαμπάντ κλιμακώθηκαν στις 27 Οκτωβρίου όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για τις τελετές κηδείας των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Διεθνοποίηση των διαμαρτυριών

Εντωμεταξύ, οι ιρανικές διαμαρτυρίες γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες και σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο.

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Ιράν έδειξε την υποστήριξή της στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τη Δευτέρα, αρνούμενη να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022.

Την Κυριακή, Ιρανές μπασκετμπολίστριες έβγαλαν το χιτζάμπ τους και κοινοποίησαν τις ακάλυπτες φωτογραφίες τους στο Instagram για να διαμαρτυρηθούν κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η ιρανική ομάδα μπάσκετ κοινοποίησε και το σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».

Το σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», – «Jîn, Jîyan, Azadi» στα κουρδικά, και «Zen, Zendegi, Azadi» στα περσικά – που έχει γίνει ένα ενωτικό σύνθημα για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αναπτύχθηκε μέσα από το κουρδικό φεμινιστικό κίνημα.

Εκτός από τη βία των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας στις κουρδικές πόλεις της χώρας, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) εξαπέλυσε νέες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εναντίον ομάδων της ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης στο Ιρακινό Κουρδιστάν, το βράδυ της Κυριακής.