Ρέμι Παγκάνι: «Ακραία σιωπή μπροστά στον επεκτατισμό του Ερντογάν»

Ρέμι Παγκάνι: «Ακραία σιωπή μπροστά στον επεκτατισμό του Ερντογάν»

Ρέμι Παγκάνι: «Ακραία σιωπή μπροστά στον επεκτατισμό του Ερντογάν»

Ρέμι Παγκάνι: «Ακραία σιωπή μπροστά στον επεκτατισμό του Ερντογάν»

Ο Ελβετός πολιτικός που πήγε στην Ερμπίλ ως μέλος της Αντιπροσωπείας Ειρήνης, επέκρινε την Τουρκία ότι "δεν σέβεται" τους διεθνείς νόμους.

Μια διεθνής αντιπροσωπεία, η Αντιπροσωπεία για την Ειρήνη και την Ελευθερία στο Κουρδιστάν, ταξίδεψε στην Ερμπίλ στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Στόχος της είναι να απαιτήσει την απόσυρση της Τουρκίας από την περιοχή και να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ των κουρδικών κομμάτων, για να αποτρέψει μια πιθανή ενδοκουρδική σύγκρουση στην περιοχή. Ωστόσο, πολλά από τα μέλη της αντιπροσωπείας, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 150 πολιτικοί, ακτιβιστές, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, δεν μπόρεσαν καν να φτάσουν στην Ερμπίλ.

Τουλάχιστον 27 άτομα συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ στη Γερμανία και τους απαγορεύτηκε να αναχωρήσουν, ενώ 25 ακόμη απελάθηκαν μετά την άφιξή τους.

Ο πρώην δήμαρχος της Γενεύης, Ρέμι Παγκάνι, ήταν μεταξύ των αντιπροσώπων που κατάφεραν να φτάσουν στην Ερμπίλ. Σε συνέντευξή του εξήγησε τα κίνητρά του για την συμμετοχή του στην αντιπροσωπεία.

«Έχω έρθει εδώ λόγω της ακραίας σιωπής ενόψει της σταδιακής κλοπής εδάφους του Ερντογάν. Δεν πρόκειται για μια απλή σύγκρουση, αλλά για ωμό επεκτατισμό», είπε.

Ο Ελβετός πολιτικός επέκρινε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον ρόλο του στη διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο. «Προσπαθεί να κάνει το ίδιο πράγμα στις ακτές της Μεσογείου. Οι πράξεις του δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στα μάτια του διεθνούς δικαίου. Είναι εκπληκτικό να βλέπουμε πώς το ανέχονται αυτό το ΝΑΤΟ και τα ευρωπαϊκά κράτη».

Δήλωσε ότι υποστηρίζει τον νόμο και στέκεται δίπλα σε εκείνους που είναι καταπιεσμένοι. «Ο νόμος απαιτεί από τον Ερντογάν να σέβεται τα σύνορα που έχουν συμφωνηθεί από τη διεθνή κοινότητα. Για να γίνει αποδεκτός διεθνώς, πρέπει να αποσυρθεί», είπε.

Ο Παγκάνι πρότεινε το ελβετικό μοντέλο ως εναλλακτική λύση για μια λύση στο Ιρακινό Κουρδιστάν. «Χρησιμοποιούμε τέσσερις γλώσσες στην Ελβετία. Έχουμε 27 καντόνια και όλοι μπορούμε να συνυπάρχουμε. Είναι δυνατόν να επιλυθούν οι συγκρούσεις στο Κουρδιστάν και στο Ιράκ», εξήγησε.

«Οι λαοί έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν το δικό τους πεπρωμένο. Απαιτεί πολλή προσπάθεια για να μπορούν όλοι να ζουν ειρηνικά. Πιστεύω ότι η δικαιοσύνη, η δημοκρατία, η ειρήνη και η ελευθερία πρέπει να βαδίζουν χέρι με χέρι».

Ο Παγκάνι, ο οποίος υπηρέτησε ως δήμαρχος της Γενεύης, είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Γενεύης εδώ και 13 χρόνια και δραστηριοποιείται στον συνδικαλισμό για 20 χρόνια. Είναι συγγραφέας τεσσάρων μυθιστορημάτων και ενός ταξιδιωτικού ημερολογίου, μετά από ταξίδι του στην Κολομβία.