Πρώην γερμανός βουλευτής άσκησε μήνυση στην γερμανική αστυνομία διότι τον εμπόδισε να ταξιδέψει στην Ερμπίλ

Πρώην γερμανός βουλευτής άσκησε μήνυση στην γερμανική αστυνομία διότι τον εμπόδισε να ταξιδέψει στην Ερμπίλ

Πρώην γερμανός βουλευτής άσκησε μήνυση στην γερμανική αστυνομία διότι τον εμπόδισε να ταξιδέψει στην Ερμπίλ

Πρώην γερμανός βουλευτής άσκησε μήνυση στην γερμανική αστυνομία διότι τον εμπόδισε να ταξιδέψει στην Ερμπίλ

Ο Μάρτιν Ντόλζερ του Αριστερού Κόμματος της Γερμανίας, ο οποίος ήταν ένας εκ των μελών της Αντιπροσωπείας για την Υπεράσπιση του Κουρδιστάν, άσκησε μήνυσε στην γερμανική αστυνομία στο Ντίσελντορφ διότι τον εμπόδισαν να ταξιδέψει στην Ερμπίλ.

Είκοσι επτά άτομα από μια αντιπροσωπεία που σκόπευε να ταξιδέψει στην Ερμπίλ (Hewlêr) από το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ στις 12 Ιουνίου, επιχείρησαν να ανέβουν στο αεροπλάνο αλλά τους εμπόδισε η γερμανική αστυνομία.

Σκόπευαν να επισκεφθούν την Ερμπίλ για να διεξάγουν έρευνες στην περιοχή, να δουν ιδίοις όμμασι και να αναφέρουν τις ζημίες που προκλήθηκαν στους ανθρώπους, την υποδομή και το περιβάλλον λόγω των επιχειρήσεων της Τουρκίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν από τις 23 Απριλίου. Ωστόσο, εμποδίστηκαν και επιβλήθηκε απαγόρευση ταξιδιού σε 19 από τους αντιπροσώπους. Ο επίσημος λόγος όπως τους εξήγησαν οι αρχές ήταν ότι «η επίσκεψή σας θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Τα μέλη της αντιπροσωπείας μεταφέρουν τώρα το περιστατικό στη δικαιοσύνη. Ο πρώην βουλευτής Ντόλζερ, κοινωνιολόγος στο επάγγελμα, κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία του Ντίσελντορφ στις 13 Ιουλίου εναντίον ομοσπονδιακών αστυνομικών και αρχών που τον εμπόδισαν να πετάξει στην Ερμπίλ, κατηγορώντας τους για «στέρηση της ελευθερίας» του και για «εξαναγκασμό».

Ο Ντόλζερ, ο οποίος είναι πρώην βουλευτής του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου του Αμβούργου, δήλωσε: «Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου και στοχεύαμε ακριβώς στην οικοδόμηση ενός τέτοιου διαλόγου». Επέκρινε επίσης τη γερμανική κυβέρνηση που τους εμπόδισε να πραγματοποιήσουν διάλογο με κατοίκους και πολιτικούς ακτιβιστές στην περιοχή. «Δεν θα έπρεπε να είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να αποτρέπεται ο διάλογος μεταξύ Γερμανών πολιτικών και του άμαχου πληθυσμού και ακτιβιστών στην περιοχή», δήλωσε.

Ο βουλευτής του Ομοσπονδιακού Αριστερού Κόμματος Αντρέι Χάνκο αντέδρασε επίσης στην παρεμπόδιση που ασκήθηκε στον Ντόλζερ και σε άλλους γερμανούς πολιτικούς, προβαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση.

«Αντί να προσπαθεί να κερδίσει τη χάρη της κυβέρνησης Ερντογάν, η Γερμανία θα έπρεπε να ασκήσει πίεση στην Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει αμέσως την απόπειρα εισβολής στο Βόρειο Ιράκ (Νότιο Κουρδιστάν)», δήλωσε.

Τονίζοντας ότι η απαγόρευση ταξιδιού εναντίον των μελών της αντιπροσωπείας είναι «απαράδεκτη», ο Χάνκο δήλωσε ότι αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί.

«Ο Ντόλζερ, ως υπεύθυνος του προγράμματος, σχεδίαζε να κάνει πραγματοποιήσει με βουλευτές, πολιτικούς και εκπροσώπους ΜΚΟ και να συντάξει σχετική αναφορά. Αν και ενημέρωσε σχετικά την αστυνομία στο αεροδρόμιο, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν του επετράπη να ταξιδέψει», δήλωσε.

Ο Χάνκο σημείωσε ότι προσπάθησε επίσης να απευθυνθεί στους αστυνομικούς για να συζητήσει την κατάσταση, αλλά ότι τον αγνόησαν. «Οι Γερμανοί πολιτικοί και ακτιβιστές αποκλείστηκαν από το ταξίδι. Με εκπλήσσει αυτή η σκανδαλώδης πράξη, η οποία δεν έχει προφανή νομική βάση», είπε.

Η πρωτοβουλία Defend Kurdistan είναι μια διεθνής αντιπροσωπεία ειρήνης, η οποία αποτελείται από δημοσιογράφους, φεμινίστριες και φεμινιστές, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, οικολόγους και μέλη αντιπολεμικών ομάδων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2021.

Οι εκπρόσωποι της ειρήνης μετέβησαν στο Κουρδιστάν του Ιράκ για να ζητήσουν τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και του πολέμου της Τουρκίας και για να αναφέρουν και να παρακολουθήσουν τις επιπτώσεις αυτών των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον λαό και το περιβάλλον του Κουρδιστάν, αλλά σε πολλούς απετράπη η είσοδος με την άφιξή τους, από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP).