Πολεμώντας την τουρκική εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Πολεμώντας την τουρκική εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Πολεμώντας την τουρκική εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Πολεμώντας την τουρκική εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Τουρκία ξεκίνησε μια νέα επιχείρηση εισβολής στο Ιρακινό Κουρδιστάν - ένα ακόμα μέτωπο στον πόλεμό της ενάντια στους Κούρδους και για την πραγματοποίηση των νεο-οθωμανικών αυτοκρατορικών φιλοδοξιών της.

Την ημέρα που οι ΗΠΑ προχώρησαν επιτέλους στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, κατά τον εορτασμό της 106ης επετείου της, ο σύμμαχός τους στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία, έκανε ένα ακόμη σκληρό βήμα στην εκστρατεία τους για τον τερματισμό του κουρδικού αγώνα για αναγνώριση και ελευθερία, και για την καταστροφή της ελπίδας των Κούρδων για έναν καλύτερο κόσμο.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ ξεκίνησε αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στα βουνά του βόρειου Ιράκ / νότιου Κουρδιστάν. Η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το κουρδικό έθνος, οι αδίστακτες πολιτικές της αναγκαστικής αφομοίωσης και της μετανάστευσης, η βίαιη καταστολή κάθε μορφής αντίστασης και η στρατιωτική επίθεση σε ελεύθερες κουρδικές περιοχές ακόμη και πέρα ​​από τα σύνορα της Τουρκίας, αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης τουρκικής γενοκτονίας εναντίον των Κούρδων.

Ο χρόνος αυτής της τρέχουσας επίθεσης δεν είναι τυχαίος. Η Τουρκία αρέσκεται στο να πραγματοποιεί επιθέσεις σε σημαντικές επετείους. Την προηγούμενη μέρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν έκανε το πρώτο τηλεφώνημά του στον Ερντογάν. Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία. Συζήτησαν άραγε και για την επικείμενη επίθεση; Βεβαίως, καθώς οι ΗΠΑ είναι πάντα έτοιμες να υποστηρίξουν τις επιθέσεις της Τουρκίας εναντίων των ανταρτών του ΡΚΚ, όπως και οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το μόνο που χρειάζεται είναι η Τουρκία να χαρακτηρίσει τους αντάρτες του ΡΚΚ ως «τρομοκράτες». Αλλά οι «τρομοκράτες» της Τουρκίας είναι άνδρες και γυναίκες που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών. Έχουν την έδρα τους στα βουνά του Κουρδιστάν εδώ και σαράντα χρόνια.

Με την πάροδο των ετών, η Τουρκία κατέλαβε όλο και περισσότερες περιοχές στο Ιρακινό Κουρδιστάν και ίδρυσε όλο και περισσότερες στρατιωτικές βάσεις. Έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να πάρουν τον έλεγχο ολόκληρης της παραμεθόριας περιοχής. Οι επιθέσεις τους καταστρέφουν τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής, και αψηφώντας το διεθνές δίκαιο, επιτίθενται στην ιρακινή κυριαρχία. Στόχος τους είναι η κατάλυση των ονείρων του κουρδικού λαού.

Οι Κούρδοι αντάρτες αποκαλούν αυτήν την περιοχή "Ζώνη Άμυνας της Medya", διότι παρέχει μια στρατηγική βάση για να υπερασπιστούν την κουρδική ύπαρξη σε ολόκληρη την περιοχή. Την ίδια στιγμή που τα τουρκικά στρατεύματα επιτίθενται στο Ιράκ, οι μισθοφόροι της Άγκυρας συνεχίζουν να αψηφούν τις εκεχειρίες και επιτίθενται στους Κούρδους στη βόρεια Συρία. Παράλληλα, ο πληθυσμός των κουρδικών περιοχών της Τουρκίας αντιμετωπίζει συνεχείς κρατικές παρενοχλήσεις.

Όπως έκριναν τα δικαστήρια του Βελγίου, το PKK δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ως μη κρατικός φορέας που εμπλέκεται σε εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο. Είναι ένας αμυντικός πόλεμος τον οποίο το ΡΚΚ δεν επιθυμεί να πολεμήσει. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να απορρίψει όλες τις προσπάθειες για μια ειρηνική λύση που θα έδινε στους Κούρδους την ευκαιρία να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Η Τουρκία θέλει να αποκλείσει κάθε δημοκρατική οδό και να καταστρέψει την αναπόφευκτη αντίσταση των Κούρδων, με την στρατιωτική της ισχύ.

Εάν η Τουρκία αποκτήσει τον έλεγχο των βουνών του Νότιου Κουρδιστάν, δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί. Θα ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν. Οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας επεκτείνονται στον έλεγχο της Μοσούλης και απειλούν την εύθραυστη σταθερότητα στο Ιράκ. Ο έλεγχος των βουνών θα τους έδινε τη δυνατότητα να επιτεθούν στη Ροζάβα από τα ανατολικά, καταστρέφοντας την προσεκτικά καλλιεργημένη αυτονομία της, τη ριζοσπαστική δημοκρατία και το όραμα της συνύπαρξης που ενέπνευσε την ελπίδα για όλους όσους πιστεύουν σε έναν καλύτερο κόσμο.