Pierre Laurent: «Η παγκόσμια κοινή γνώμη πρέπει να αντιταχθεί στις σκοτεινές πολιτικές του Ερντογάν και να υποστηρίξει τους Κούρδους»

Pierre Laurent: «Η παγκόσμια κοινή γνώμη πρέπει να αντιταχθεί στις σκοτεινές πολιτικές του Ερντογάν και να υποστηρίξει τους Κούρδους»

Pierre Laurent: «Η παγκόσμια κοινή γνώμη πρέπει να αντιταχθεί στις σκοτεινές πολιτικές του Ερντογάν και να υποστηρίξει τους Κούρδους»

Pierre Laurent: «Η παγκόσμια κοινή γνώμη πρέπει να αντιταχθεί στις σκοτεινές πολιτικές του Ερντογάν και να υποστηρίξει τους Κούρδους»

Ο Γάλλος γερουσιαστής από το Παρίσι καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην «γυρίσει την πλάτη της» στους Κούρδους, τους οποίους χειροκροτούσε και στήριζε όταν πολεμούσαν ενάντια στο ISIS.

Ο Pierre Laurent, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Κομμουνιστών, Ρεπουμπλικανών, Πολιτών και Οικολόγων στη Γαλλική Γερουσία έχει δημιουργήσει αρκετές επαφές στην Ερμπίλ (Hewlêr) στο Ιρακινό Κουρδιστάν, την οποία επισκέφθηκε ως μέλος αντιπροσωπείας ειρήνης.

Ο Laurent εξήγησε ότι η Αντιπροσωπεία για την Ειρήνη επισκέφθηκε την Ερμπίλ ως απάντηση στις επιθέσεις που διοργάνωσε η Τουρκία στην κουρδική περιοχή και για να δείξει την αλληλεγγύη της. «Θέλουμε να δούμε από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα των επιθέσεων στην περιοχή», είπε.

«Είμαστε εδώ ως απάντηση στη σιωπή του ευρωπαϊκού και του γαλλικού τύπου ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις. Ήρθαμε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, να απαιτήσουμε τον τερματισμό των επιθέσεων, να λάβουμε πληροφορίες για να επιστρέψουμε στις χώρες μας και να σπάσουμε το τείχος της σιωπής στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Υπενθύμισε πως οι Κούρδοι είχαν υποστηριχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την αντίστασή τους ενάντια στο ISIS. «Εκείνοι που χειροκροτούσαν τους Κούρδους όταν πολεμούσαν ενάντια στο ISIS, δεν πρέπει τώρα να τους γυρίσουν την πλάτη. Πρέπει να αντιταχθούν στις επιθέσεις του τουρκικού κράτους».

Πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι Τούρκοι επιτίθενται στους Κούρδους. Η Τουρκία έχει την ευκαιρία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ να εξασφαλίσει την άδεια να διεξάγει τις επιθέσεις που θέλει ενάντια στους Κούρδους. Η Τουρκία μπορεί να επιτεθεί στους Κούρδους σε αντάλλαγμα για διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς. Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτό το ενδεχόμενο».

Ο Laurent είπε πως μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Ντόχα με έναν άλλο Γάλλο συνάδελφό του, τους απαγορεύτηκε η προσγείωση ιρακινό έδαφος. «Τηλεφώνησα στο Γαλλικό Προξενείο και έλαβα άδεια εισόδου από τον Υπουργό Εξωτερικών. Αλλά ο συνάδελφός μου αναγκάστηκε να επιστρέψει».

«Γνωρίζω ότι πολλοί ακτιβιστές δεν μπόρεσαν να έρθουν στην Ερμπίλ για την ειρηνευτική αντιπροσωπεία. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εργαστεί σκληρά για να εμποδίσουν αυτήν την αντιπροσωπεία, και στο μυαλό μου αυτό αποτελεί μεγάλο σκάνδαλο».

Ο Laurent πρόσθεσε ότι πραγματοποίησαν συναντήσεις την Κυριακή με εκπροσώπους και βουλευτές της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK), του Κινήματος Gorran και όλων των πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα εκείνων στο κοινοβούλιο του Κουρδιστάν του Ιράκ, ανεξάρτητα από τις απόψεις τους: «Συναντηθήκαμε με διάφορους πολιτικούς εκπροσώπους και εκφράσαμε τις απόψεις μας για τις επιθέσεις. Η ειρηνευτική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συναντήσεις με την ένωση δημοσιογράφων και τις πρώην ενώσεις βουλευτών του Ιράκ για λόγους αλληλεγγύης».

Ο Laurent είπε ότι πρέπει να υπάρξει έκκληση από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των Κούρδων και υπενθύμισε ότι αν δεν ήταν οι Κούρδοι, οι δυτικές δυνάμεις δεν θα είχαν κερδίσει τον αγώνα κατά του ISIS.

Τόνισε επίσης ότι οι Κούρδοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο προς το συμφέρον της Τουρκίας και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, και των σχέσεων μεταξύ τους. Η Τουρκία και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να συνάψουν συμφωνία με μια κρυφή ατζέντα, σημείωσε ο Γάλλος πολιτικός. «Οι λαοί της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ δεν θέλουν οι Τούρκοι να επιτεθούν στον κουρδικό λαό», είπε.

«Απευθύνω κάλεσμα σε όλους όσους χαιρετούσαν το θάρρος και την αντίσταση των Κούρδων μαχητών που πολέμησαν εναντίον του ISIS, μην τους γυρίσετε τώρα την πλάτη! Αυξήστε την αλληλεγγύη σας στους Κούρδους ενάντια στις επιθέσεις της Τουρκίας».

Σημείωσε ότι οι Κούρδοι είχαν θυσιάσει τη ζωή τους, με μεγάλο αριθμό θυμάτων πολεμώντας το ISIS, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύναπτε επικίνδυνες συμφωνίες με τους τζιχαντιστές. «Σήμερα το τουρκικό κράτος και ο Ερντογάν επιτίθενται στον κουρδικό λαό παράνομα και παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες», είπε.

«Οι Κούρδοι θα εξασφαλίσουν το μακροπρόθεσμο περιβάλλον για δημοκρατία, δικαιοσύνη και ελευθερία στην περιοχή. Υποστηρίζουμε τους Κούρδους στον αγώνα τους για αυτοδιοίκηση και την οικοδόμηση του μέλλοντός τους, και πρέπει να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας μαζί τους. Η παγκόσμια κοινή γνώμη πρέπει να αντιταχθεί στις σκοτεινές πολιτικές του Ερντογάν και να υποστηρίξει τους Κούρδους».