Πάνω από 500 άτομα από τη Ροζάβα στις τουρκικές φυλακές

Πάνω από 500 άτομα από τη Ροζάβα στις τουρκικές φυλακές

Πάνω από 500 άτομα από τη Ροζάβα στις τουρκικές φυλακές

Πάνω από 500 άτομα από τη Ροζάβα στις τουρκικές φυλακές

Πάνω από 500 άτομα από τη Βόρεια Συρία βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές. Οι περισσότεροι απήχθησαν στο Αφρίν και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές, και κρατούνται ως όμηροι καθώς οι απαγωγείς τους ζητούν λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Εάν δεν μπορούν να πληρώσουν, παραδίδονται στην τουρκική δικαιοσύνη.

Στις τουρκικές ζώνες κατοχής γύρω από το Αφρίν, το Γκίρε Σπι (Tal Abyad) και το Σερεκανίγιε (Ras al-Ain) στη βόρεια Συρία, συνεχίζονται οι λεηλασίες, οι δολοφονίες και οι βιασμοί. Χιλιάδες άνθρωποι απήχθησαν από τη στιγμή που τα εδάφη τους καταλήφθηκαν από τον τουρκικό στρατό και τους μισθοφόρους συμμάχους του. Η μοίρα των περισσότερων από αυτών των ανθρώπων δεν είναι δυστυχώς γνωστή. Ωστόσο, περισσότεροι από 500 άνθρωποι από τον άμαχο πληθυσμό της Ροζάβα, βρίσκονται σε φυλακές στην Τουρκία και καταδικάζονται αυθαίρετα σε ισόβια κάθειρξη.

Τον Σεπτέμβριο, μια έκθεση του ΟΗΕ επιβεβαίωσε αυτό που έχουν ήδη καταγγείλει πολλοί κάτοικοι από την τουρκική ζώνη κατοχής στη βόρεια Συρία: το τουρκικό κράτος και οι τζιχαντιστές μισθοφόροι του διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα πολέμου στο Αφρίν και στο Σερεκανίγιε. Μεταξύ αυτών των εγκλημάτων είναι και η απέλαση σε τουρκικές φυλακές. Ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Οι περισσότεροι από αυτούς δικάζονται στην πόλη Σανλιούρφα, και κατηγορούνται για «καταστροφή της ενότητας του κράτους και ολόκληρης της χώρας». Άλλες κατηγορίες περιλαμβάνουν τη «δολοφονία» ή την «ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση». Με αυτές τις αβάσιμες και ανυπόστατες κατηγορίες, καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη, η οποία σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία ισοδυναμεί με θάνατο στη φυλακή.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, σχεδόν όλοι όσοι κατηγορούνται και κρατούνται παρανόμως, έχουν απαχθεί από Τούρκους στρατιώτες ή μισθοφόρους και κρατούνται ως όμηροι καθώς οι απαγωγείς τους ζητούν λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Εάν δεν μπορούν να πληρώσουν, τότε τα θύματα δολοφονούνται ή παραδίδονται στην τουρκική δικαιοσύνη.