Παγκόσμια διαμαρτυρία σήμερα για το Ιράν σε περισσότερες από 100 πόλεις

Παγκόσμια διαμαρτυρία σήμερα για το Ιράν σε περισσότερες από 100 πόλεις

Παγκόσμια διαμαρτυρία σήμερα για το Ιράν σε περισσότερες από 100 πόλεις

Παγκόσμια διαμαρτυρία σήμερα για το Ιράν σε περισσότερες από 100 πόλεις

Παγκόσμια διαμαρτυρία πραγματοποιείται σήμερα σε περισσότερες από 100 πόλεις σε όλο τον κόσμο για να σηματοδοτήσει την ημέρα που 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πανεθνικές διαδηλώσεις του Ιράν το 2019. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται μετά από τριήμερη γενική απεργία, ενώ οι πανεθνικές διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν μετά την δολοφονία της 22χρονης Τζίνα Αμινί από την ιρανική αστυνομία ηθικής, και συνεχίζεται για πάνω από 60 ημέρες.

Ο Ιρανοκαναδός κοινωνικός ακτιβιστής και συγγραφέας Χαμέντ Ισμαήλιον ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν σήμερα διαδηλώσεις σε περισσότερες από 100 πόλεις σε όλο τον κόσμο, για την επέτειο των ιρανικών διαδηλώσεων του 2019, γνωστές και ως «Ματωμένος Νοέμβρης», κατά τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 1.500 ανθρώπους.

Οι διαδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από τον Σύλλογο Οικογενειών Πτήσης PS752* και τους συλλόγους οικογενειών των θυμάτων, πραγματοποιούνται μετά από τριήμερη γενική απεργία.

Οι πανεθνικές διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν μετά την δολοφονία της 22χρονης Τζίνα Αμινί από την ιρανική αστυνομία ηθικής, και συνεχίζονται για πάνω από 60 ημέρες με το σύνθημα «Jin, Jiyan, Azadî» (Γυναίκα - Ζωή - Ελευθερία). Οι Ιρανοί προχώρησαν σε τριήμερη απεργία την Τρίτη, για τον εορτασμό της επετείου των διαδηλώσεων του 2019.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης απεργίας που κάλεσαν νεαροί ακτιβιστές στο Ιράν, τα μαθήματα σταμάτησαν στα πανεπιστήμια και οι καταστηματάρχες κράτησαν τα καταστήματά τους κλειστά.

Ο Ισμαήλιον κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου μέσω Twitter.

«Θα είμαστε στους δρόμους για να αποτρέψουμε την εκτέλεση νέων ανθρώπων, να μιλήσουμε για θάρρος, να ατιμάσουμε τους δολοφόνους», είπε.

Το Ιράν άρχισε να διώκει τους συμμετέχοντες στις πανεθνικές διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα και τα ιρανικά δικαστήρια καταδίκασαν ήδη πέντε διαδηλωτές σε θάνατο.

*Στις 8 Ιανουαρίου 2020, η πτήση PS752 καταρρίφθηκε τραγικά από δύο πυραύλους, μόλις τρία λεπτά μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Μετά από τρεις ημέρες άρνησης και κατόπιν αυξανόμενης διεθνούς πίεσης, οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) παραδέχτηκαν τελικά ότι το Boeing 737-800 καταρρίφθηκε από τους πυραύλους τους. Συνολικά 176 επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης έχασαν τη ζωή τους.