Οτσαλάν: Επιθυμώ οι δικηγόροι μου να έρθουν εδώ και να με συναντήσουν

Οτσαλάν: Επιθυμώ οι δικηγόροι μου να έρθουν εδώ και να με συναντήσουν

Οτσαλάν: Επιθυμώ οι δικηγόροι μου να έρθουν εδώ και να με συναντήσουν

Οτσαλάν: Επιθυμώ οι δικηγόροι μου να έρθουν εδώ και να με συναντήσουν

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν μίλησε με τον αδελφό του Μεχμέτ Οτσαλάν σε τηλεφωνική κλήση την Πέμπτη 24 Μαρτίου. Ο Μεχμέτ Οτσαλάν μοιράστηκε τις λεπτομέρειες της τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

Ο Μεχμέτ Οτσαλάν εξήγησε ότι το τηλεφώνημα του με τον αδερφό του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, διήρκησε περίπου «πέντε λεπτά». Ο Μεχμέτ Οτσαλάν μεταφέρθηκε σε ξεχωριστό δωμάτιο μόνο για το τηλεφώνημα. «Μου τηλεφώνησε ένα άτομο που μου παρουσιάστηκε ως διαχειριστής φυλακών του Ιμραλί στις 24 Μαρτίου περίπου στις 6 μ.μ. Μου είπε ότι έπρεπε να πάω στο Εισαγγελέα της Urfa (Riha) στις 25 Μαρτίου στις 1.45 μ.μ. Έφτασα στην Urfa νωρίς το πρωί και παρέμεινα σε ένα γραφείο στο δικαστήριο με έναν αξιωματικό μέχρι τη στιγμή της τηλεφωνικής κλήσης», είπε.

Οτσαλάν: Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Το κράτος είναι πολύ επικίνδυνο

Μόλις σήκωσε το τηλέφωνο, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μιλώντας στο άλλο άκρο της γραμμής άρχισε να κάνει ερωτήσεις στον αδελφό του. Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Οτσαλάν, οι δηλώσεις του Άπο στο τηλέφωνο ήταν οι εξής: «Πώς έφτασες εκεί; Ποιος σε έφερε; Πώς συνέβη; Από πού με καλείς; Αυτό δεν είναι σωστό, τι κάνεις τώρα και τι κάνουν τα κρατικά όργανα; Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, δεν μας επιτρέπουν συναντήσεις. Τίποτα από αυτά δεν συμμορφώνεται με τον κρατικό νόμο ή οποιονδήποτε άλλο νόμο. Το ότι ήρθατε για τηλεφωνική κλήση είναι λάθος. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Το κράτος είναι πολύ επικίνδυνο. Εάν είναι να υπάρξει συνάντηση, αυτό πρέπει να γίνει σε νομικό πλαίσιο. Δεν μπορούν να κανονίσουν μια τέτοια τηλεφωνική κλήση μετά από έναν χρόνο».

«Ο Πρόεδρος μου είπε ξανά και ξανά ότι το τηλεφώνημα ήταν μια λανθασμένη απόφαση», είπε ο Μεχμέτ Οτσανάλν, αναφερόμενος στον αδελφό του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ως Πρόεδρο.

«Θέλω οι δικηγόροι μου να έρθουν εδώ και να με συναντήσουν αυτοπροσώπως».

Ο Οτσαλάν συνέχισε: «Θέλω οι δικηγόροι μου να έρθουν εδώ και να με συναντήσουν αυτοπροσώπως. Αυτό είναι το μόνο νόμιμο που μπορεί να γίνει. Είμαι εδώ για 22 χρόνια. Πώς θα λύσουν αυτά τα προβλήματα στο μέλλον; Αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με το νόμο. Γιατί δεν τους αφήνουν να έρθουν εδώ; Εάν υπάρξει κάποια συνάντηση, αυτή θα γίνει με τους δικηγόρους. Διότι πρόκειται για πολιτική και νομική κατάσταση».

«Δεν θέλω κανένας να πεθάνει για μένα σε απεργίες πείνας, ή σε μπουντρούμια»

«Του είπα ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ήρθα για αυτό το τηλεφώνημα ήταν λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών πείνας στις φυλακές», είπε ο Μεχμέτ Οτσαλάν. Μετά από αυτό ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είπε: «Δεν θέλω κανένας να πεθάνει για μένα σε απεργίες πείνας, ή σε μπουντρούμια. Το έχω ήδη δηλώσει στο παρελθόν και το λέω ξανά τώρα. Δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό, αυτό είναι κάτι πολύ βαρύ. Πρέπει να το λάβετε υπόψη».

Ο Μεχμέτ Οτσαλάν υπογράμμισε ότι ολόκληρη η τηλεφωνική συνομιλία διήρκεσε μόνο «τέσσερα με πέντε λεπτά. Ακουγόταν μια ψιλή φωνή. Νομίζω ότι ήταν η φωνή του Προέδρου. Ο Πρόεδρος μου είπε: "Αυτή η συνομιλία είναι τόσο λάθος. Δεν πρόκειται για συνομιλία, ούτε για συνάντηση". Και μετά από αυτό, η τηλεφωνική κλήση διακόπηκε», είπε ο Μεχμέτ Οτσαλάν.

Τι συνέβη μετά τη διακοπή του τηλεφώνου;

Ο Μεχμέτ Οτσαλάν μοιράστηκε τις λεπτομέρειες του τι συνέβη μετά τη διακοπή του τηλεφώνου του με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δίχως την παραμικρή προειδοποίηση: «Μας κάλεσαν ξανά, αλλά κάποιος ήταν στο άλλο άκρο της γραμμής. Αυτός που μου τηλεφώνησε μου είπε ότι έπρεπε να περιμένω και έπρεπε να φύγω από εκεί που ήμουν. Περίμενα για περίπου 10-15 ακόμη λεπτά, τότε κατάλαβα ότι δεν θα υπήρχε περαιτέρω τηλεφωνική κλήση. Το είπα στους αξιωματικούς εκεί. "Η συνομιλία σου τελείωσε", μου είπαν».

Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων

Δηλώνοντας ότι εξακολουθεί να ανησυχεί πολύ για την υγεία του αδελφού του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο Μεχμέτ Οτσαλάν κάλεσε τις εθνικές και διεθνείς αρχές: «Όλοι όσοι βρίσκονται στη φυλακή έχουν ορισμένα δικαιώματα, έχουν δημοκρατικά δικαιώματα. Βάσει των νόμων της Τουρκίας, έχουμε το δικαίωμα να συναντιόμαστε μαζί του κάθε 15 ημέρες και οι δικηγόροι έχουν το δικαίωμα να συναντιούνται μαζί του μία φορά την εβδομάδα. Αλλά δεν μας επιτρέπεται να τον δούμε για πάνω από ένα χρόνο. Σε ποιο μέρος του κόσμου συμβαίνει κάτι τέτοιο;».

Τόνισε επίσης ότι «ήταν απλώς ένα τηλεφώνημα και διήρκεσε μόνο για πέντε λεπτά», κάτι που σχεδόν δεν μείωσε τις ανησυχίες του.

Δεν μπορούσαμε να τον δούμε αυτοπροσώπως, να δούμε αν είναι ζωντανός.

«Αυτό είναι αντιδημοκρατικό. Ακόμη και από τους νόμους της Τουρκίας, αυτό είναι απαράδεκτο. Απευθύνουμε έκκληση στο CPT (Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας), στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στους διανοούμενους και τους δημοκράτες σε όλο τον κόσμο. Αυτό το πρόβλημα χρειάζεται επείγουσα λύση. Είναι εξαιρετικά απαράδεκτο. Πρόκειται για μια ιλαροτραγική κατάσταση. Εάν είμαστε πολίτες αυτής της χώρας, έχουμε και εμείς δικαιώματα που ορίζονται από το νόμο. Τα δικαιώματά μας πρέπει να αναγνωριστούν», είπε ο αδελφός του ηγέτη του ΡΚΚ.

Η ευθύνη για την επιβολή της 22χρονης απομόνωσης στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στη φυλακή, ανήκει σε «όλα τα μέρη που συμμετείχαν στη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν», δήλωσε ο αδελφός του, προσθέτοντας: «Επομένως, καλούμε και όλους αυτούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Πρόεδρος πρέπει να συναντηθεί αμέσως με την οικογένειά του και τους δικηγόρους του. Αυτό το κράτος κρατά τον Πρόεδρο στη φυλακή για 22 χρόνια. Το να του επιτρέψουν να συνομιλήσει μαζί μας σε μια τηλεφωνική κλήση διάρκειας τεσσάρων έως πέντε λεπτών είναι απλώς φρικτό».

Ο Πρόεδρος είναι μια γέφυρα μεταξύ λαών. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάψει αυτή τη γέφυρα.