Όσοι αντιστάθηκαν εναντίον του ISIS, θα σταθούν στο πλευρό μας στην υπόθεση Κομπάνι

Όσοι αντιστάθηκαν εναντίον του ISIS, θα σταθούν στο πλευρό μας στην υπόθεση Κομπάνι

Όσοι αντιστάθηκαν εναντίον του ISIS, θα σταθούν στο πλευρό μας στην υπόθεση Κομπάνι

Όσοι αντιστάθηκαν εναντίον του ISIS, θα σταθούν στο πλευρό μας στην υπόθεση Κομπάνι

Στην πραγματικότητα, είναι η τουρκική κυβέρνηση και όχι οι πολιτικοί του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), αυτός που δικάζεται στην υπόθεση Κομπάνι, δήλωσε ο συμπρόεδρος του HDP, Ümit Dede.

Ο Dede περιέγραψε την υπόθεση ως «συνωμοσία» και δήλωσε: «Παρόλο που έχουν περάσει έξι χρόνια, το πνεύμα αλληλεγγύης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας [ISIS], θα φανερωθεί ξανά με αυτή τη δίκη».

Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης Κομπάνι, η οποία περιλαμβάνει και τους πρώην συμπροέδρους του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ μεταξύ των 108 κατηγορουμένων, θα διεξαχθεί στις 26 Απριλίου στο 22ο ποινικό δικαστήριο στην Άγκυρα της Τουρκίας. Η εισαγγελία κατηγορεί 108 πολιτικούς του HDP για ανθρωποκτονία και διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους, βάσει των διαμαρτυριών για το Κομπάνι, που πραγματοποιήθηκαν στις 6-8 Οκτωβρίου 2014, κατά της πολιορκίας της πόλης από το ISIS.

«Υπόθεση συνωμοσίας»

«Ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες μετά την δημοσίευση του κατηγορητηρίου, αλλά δεν μπορέσαμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στα λεγόμενα "αποδεικτικά στοιχεία" και έγγραφα, λόγω του απορρήτου του φακέλου», δήλωσε ο Dede σχετικά με τις προετοιμασίες και σημείωσε ότι το HDP έλαβε μεγάλη υποστήριξη από διάφορες οργανώσεις και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Εκτός από την κομματική επιτροπή, πολλές νομικές οργανώσεις και δικηγόροι ζήτησαν ατομικά να παρευρεθούν στην ακρόαση».

Ο Dede πρόσθεσε, «Αυτό συμβαίνει διότι από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο εμείς, αλλά όλοι οι άνθρωποι που υπερασπίζονται την αρχή του κράτους δικαίου γνωρίζουν ότι όλες οι υποθέσεις συνωμοσίας εναντίον του HDP, βασίζονται σε κατηγορίες υποκινούμενες από τα πολιτικά κίνητρα της κυβέρνησης».

«Πρόκειται για πολιτική δίκη»

Ο Dede αναφέρθηκε επίσης την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) σχετικά με τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Αυτή η απόφαση αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολιτικοί λόγοι πίσω από αυτές τις κατηγορίες και τις διώξεις. Η απόφαση εξέφρασε σαφώς το γεγονός ότι οι δίκες εναντίον του HDP και των πολιτικών αντιφρονούντων δεν είναι νόμιμες, αλλά πολιτικές και ότι η δομή και η λειτουργία του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων είναι αντίθετη με το νόμο. Η άρση της βουλευτικής ασυλίας για τους βουλευτές του HDP είναι αντισυνταγματική και είναι σαφές ότι όλες αυτές οι δίκες είναι πολιτικά υποκινούμενες».

Το HDP θα αγωνιστεί να αποκαλύψει τους πραγματικούς δράστες των γεγονότων που έλαβαν χώρα στις διαδηλώσεις για το Κομπάνι στις 6-8 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Dede, προσθέτοντας: «Θα πούμε ξεκάθαρα για ακόμα μια φορά ότι υπεύθυνη για αυτά τα γεγονότα είναι η πολιτική ηγεσία της χώρας. Θα το αποδείξουμε με έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία στην αίθουσα του δικαστηρίου."

«Θα δικαστεί η κυβέρνηση»

«Δεν θα δικαστεί το HDP, αλλά η κυβέρνηση», ξεκαθάρισε ο Dede. «Η πολιτική της Τουρκίας σχετικά με τη Μέση Ανατολή προκάλεσε αυτά τα γεγονότα. Θυμηθείτε τη σφαγή στο Σουρούκι της 20ης Ιουλίου, και τη σφαγή στην Άγκυρα της 10ης Οκτωβρίου. Ο λόγος για όλες αυτές τις σφαγές είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης σχετικά με τη Μέση Ανατολή και τη Συρία. Αυτό θα το αποδείξουμε στο δικαστήριο, μαζί με έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία. "

Ο Dede υπενθύμισε τις προηγούμενες δίκες στην Τουρκία εναντίον Κούρδων πολιτικών. «Δεν είναι η πρώτη φορά που Τούρκοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να κατηγορήσουν τους Κούρδους. Ωστόσο, δεν σταματάμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία».

Αλληλεγγύη

Ο Dede δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιορκία του Κομπάνι από το ISIS ξεσήκωσαν τους ανθρώπους και ότι ο κόσμος στάθηκε δίπλα στους κατοίκους του Κομπάνι.

«Οι άνθρωποι που υπερασπίστηκαν τον Κομπάνι ενάντια στο ISIS θα υπερασπιστούν επίσης τους πολιτικούς του HDP. Διότι δεν ήταν μόνο το HDP που εξέφρασε την αντίστασή του ενάντια στο ISIS εκείνη την ημέρα. Εκατοντάδες φορείς και προσωπικότητες έκαναν παρόμοιες δηλώσεις. Διεθνή ιδρύματα και οργανισμοί, από τα Ηνωμένα Έθνη έως το Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσαν ότι ο λαός του Κομπάνι πρέπει να προστατευτεί από τις επιθέσεις του ISIS. Όλες οι ομάδες που εξέφρασαν τη φωνή τους ενάντια στο ISIS εκείνη την ημέρα θα επιδείξουν την αλληλεγγύη τους κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης."