Ώρα να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για Ειρήνη και Ελευθερία για τους Κούρδους

Ώρα να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για Ειρήνη και Ελευθερία για τους Κούρδους

Ώρα να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για Ειρήνη και Ελευθερία για τους Κούρδους

Ώρα να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για Ειρήνη και Ελευθερία για τους Κούρδους

Η “Eιρήνη στο Κουρδιστάν” γιορτάζει σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καλώντας την παγκόσμια κοινότητα να δεσμευτεί για την επίτευξη ειρήνης για τον κουρδικό λαό και για όλους τους λαούς που ζουν στην κουρδική περιοχή που εκτείνεται στην Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ.

Η “Eιρήνη στο Κουρδιστάν” σε μια δήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης ανέφερε ότι "το 2020, η ανάγκη ειρήνης μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων είναι τόσο επείγουσα όσο ποτέ και απομακρύνθηκε περισσότερο λόγω των ενεργειών της κυβέρνησης στην Άγκυρα. Πρόσφατες τουρκικές ενέργειες έχουν φέρει το άλυτο κουρδικό ζήτημα στο χείλος ενός ολικού πολέμου. Η Τουρκία επιδίδεται έτσι έναν πόλεμο εναντίον του λαού της. Οι ευκαιρίες για εξασφάλιση της ειρήνης έχουν από καιρό απορριφθεί από την ατζέντα της."

H δήλωση προσέθετε: «Είμαστε συγκλονισμένοι που ο κόσμος κατάφερε να παραμείνει σιωπηλός καθώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και καθώς ο αριθμός των θυμάτων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αυξηθεί. Από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η Τουρκία διεξάγει διαδοχικές επιθέσεις εναντίον Κουρδικών στόχων στο βόρειο Ιράκ. Αυτό το νέο κύμα αεροπορικών επιθέσεων και άλλων στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των στόχων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης ενώ σηματοδοτεί τις πιο επιθετικές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις της τουρκικής κυβέρνησης τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχει επιτραπεί για πολύ καιρό στην Τουρκία να συνεχίσει χωρίς πολλή κριτική από τον έξω κόσμο και χωρίς σοβαρές συντονισμένες προσπάθειες για παύση των εχθροπραξιών. Όλο αυτό το διάστημα, δεν υπήρξε παραμικρή μείωση των επιθέσεων σε περιοχές όπως το Όρος Σιντζάρ και τα Όρη Καντίλ, όπου εδρεύουν οι Κούρδοι.

Στην δήλωση ακόμη υπογραμμίστηκε ότι "η Τουρκία συνεχίζει επίσης την επιθετική της πρακτική εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία. Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις, τοποθετήθηκαν για να ελέγξουν τις περιοχές της Συρίας στις οποίες η Τουρκία είχε εισβάλει και καταλάβει πριν από τρία χρόνια, στα πλαίσια του πολεμικού της σχεδίου με στόχο την καταστροφή της νεοσύστατης κουρδικής δημοκρατίας στη Ροζάβα. Υπήρξαν συνεχείς και επανειλημμένες αναφορές για τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον άμαχο πληθυσμό και για σημαντικότατα εγκλήματα που διαπράττονται, εντελώς παράνομα βάσει του διεθνούς δικαίου."

Η «Ειρήνη στο Κουρδιστάν» υπενθύμισε ότι "μια νέα έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που βασίζεται σε εκατοντάδες μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, έχει αποκαλύψει τις φρικτές κακοποιήσεις ανδρών και γυναικών, ακόμη και παιδιών, που διαπράχθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις στις κατεχόμενες πόλεις Αφρίν, Τζαραμπλούς, Ιντλίμπ και Τελ Αμπιάντ. Η εν λόγω έκθεση, η οποία προέρχεται από μια τόσο έγκυρη πηγή, παρέχει τα σαφέστερα και πληρέστερα στοιχεία για παραβιάσεις και εγκλήματα μαζικής κλίμακας, που διαπράττονται εναντίον ανδρών και γυναικών, με ομάδες μειονοτήτων και γυναικών να στοχοποιούνται με απάνθρωπες εγκληματικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για μαζικό βιασμό.

Τέτοιοι τρομακτικοί ισχυρισμοί για φρικτά εγκλήματα που εμπεριέχονται σε τέτοιες εκθέσεις απαιτούν την επείγουσα δράση μας. Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία να φέρει στο φως και να εστιάσει την προσοχή του κόσμου σε εγκλήματα πολέμου και καθημερινές πράξεις βίας. Και το πιο σημαντικό είναι πως οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς θεσμοί μας πρέπει να δεσμευτούν στον αγώνα για την εξάλειψη τέτοιων εγκλημάτων."

Στη συνέχεια η δήλωση ανέφερε πως: "Οι Κούρδοι έχουν επανειλημμένα και επίμονα ζητήσει ειρήνη ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην πάροδο των χρόνων, με λεπτομερείς προτάσεις που διατυπώθηκαν από τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του οποίου ο ρόλος ως ειρηνοποιός δεν πρέπει να υποτιμάται. Λόγω ενός τραγικού λανθασμένου υπολογισμού από την Τουρκία, αυτές οι κουρδικές προτάσεις δεν έλαβαν ανάλογη απάντηση · αντιθέτως, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει αυξήσει την ένταση της καταστολής σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια. "

Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης 2020, σύμφωνα με την «Ειρήνη στο Κουρδιστάν», "πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για νέες προσπάθειες για την επανεκκίνηση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το γεγονός πως, η ειρήνη μέσω των διαπραγματεύσεων, θα επιστρέψει ξανά στην πολιτική ατζέντα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να εξασφαλιστεί μια διαρκής ειρήνη. Οι Κούρδοι, οι οποίοι έχουν υπομείνει τεράστιο μερίδιο πολέμου και της καταπίεσης, σέβονται και υποστηρίζουν συμβολισμούς όπως η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης, για τις δυνατότητες και την ελπίδα που αντιπροσωπεύουν για τον λαό τους και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.