Οι τουρκικές αρχές επικαλούνται “έκτακτους λόγους” και παρατείνουν τις ποινές φυλάκισης στην χώρα

Οι τουρκικές αρχές επικαλούνται “έκτακτους λόγους” και παρατείνουν τις ποινές φυλάκισης στην χώρα

Οι τουρκικές αρχές επικαλούνται "έκτακτους λόγους" και παρατείνουν τις ποινές φυλάκισης στην χώρα

Οι τουρκικές αρχές επικαλούνται "έκτακτους λόγους" και παρατείνουν τις ποινές φυλάκισης στην χώρα

Τα συμβούλια των φυλακών της Τουρκίας χειραγωγούν αυθαίρετα τις καταδικαστικές αποφάσεις, στερώντας από τους κρατούμενους το δικαίωμα της υπό όρους αποφυλάκισης. Ο τρόπος με τον οποίον εφαρμόζουν αυτά τα εμπόδια, ιδίως στους πολιτικούς κρατούμενους είναι με την επίκληση αδιανόητων και άσχετων λόγων, όπως για παράδειγμα ότι κάποιος κρατούμενος «άφησε τα φώτα αναμμένα» ή «κουβέντιαζε με φίλους στα κουρδικά».

Οι κρατούμενοι στην Τουρκία στερούνται το δικαίωμά τους στην υπό όρους απελευθέρωση, με τις αρχές να προβάλλουν παράλογους λόγους ως δικαιολογίες, σύμφωνα με επιστολές που έλαβε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP), και ανέδειξε σε ρεπορτάζ της η Gazete Duvar.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι ποινές φυλάκισης παρατείνονται αυθαίρετα, όπως εξήγησε η Αϊσέ Σουρουτσού, βουλεύτρια του HDP για τη νοτιοανατολική επαρχία Ούρφα της Τουρκίας.

Η χρήση υπερβολικής ποσότητας νερού και το τραγούδι στα κουρδικά είναι μεταξύ των λόγων που αναφέρουν οι αρχές για να στερήσουν από τους κρατούμενους το δικαίωμά τους για υπό όρους απελευθέρωση.

Η Σουρουτσού είπε ότι είχε λάβει εκατοντάδες γράμματα από κρατούμενους που παραπονιούνται για παρόμοια μεταχείριση. Σε μια περίπτωση, ένα συμβούλιο μιας φυλακής αρνήθηκε την αίτηση της Ροτζντά Ερέζ για υπό όρους αποφυλάκιση, λέγοντας ότι είχε σκοτώσει τον σύζυγό της πριν από 15 χρόνια και ότι θα μπορούσε να βλάψει άλλους αν απελευθερωθεί.

«Ωστόσο, η Ροτζντά Ερέζ δεν έχει παντρευτεί ποτέ. Δεν βρέθηκε στη φυλακή για τη δολοφονία του συζύγου της, αλλά είναι πολιτική κρατούμενη. Η Ερέζ προσέφυγε στο διοικητικό συμβούλιο για άλλη μια φορά, λέγοντας ότι δεν είχε παντρευτεί ποτέ και ότι ο φάκελός της πρέπει να είχε μπερδευτεί με κάποιον άλλον. Της είπαν ωστόσο ότι δεν υπήρχε κανένα μπέρδεμα», εξήγησε η Σουρουτσού.

Μια άλλη κρατούμενη έλαβε αρνητική απάντηση για την υπό όρους αποφυλάκισή της με το αιτιολογικό ότι ο αδερφός της βρισκόταν στη φυλακή για συμμετοχή σε θρησκευτική ομάδα που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. «Μπορείτε να πιστέψετε μια τέτοια δικαιολογία; Τι απέγινε η αρχή της ατομικής ποινικής ευθύνης;», διερωτήθηκε η Σουρουτσού.

«Οι επιτροπές των φυλακών της Τουρκίας χειραγωγούν αυθαίρετα τις καταδίκες των κρατουμένων, εμποδίζοντας τους και στερώντας τους το δικαίωμα της υπό όρους αποφυλάκισης».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2021, η Τουρκία έχει τον δεύτερο υψηλότερο πληθυσμό φυλακισμένων μεταξύ των χωρών-μελών μετά τη Ρωσία, με 212.115 άτομα να βρίσκονται στη φυλακή.