Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο Σιντζάρ εμποδίζουν την επιστροφή των Γεζίντι στην πατρίδα τους

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο Σιντζάρ εμποδίζουν την επιστροφή των Γεζίντι στην πατρίδα τους

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο Σιντζάρ εμποδίζουν την επιστροφή των Γεζίντι στην πατρίδα τους

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο Σιντζάρ εμποδίζουν την επιστροφή των Γεζίντι στην πατρίδα τους

Μια πρόσφατη έκθεση ενός διεθνούς ερευνητικού κέντρου παρατηρεί ότι υπήρξαν τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο Σιντζάρ, τουλάχιστον 24 ημέρες μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια και δεν υπήρξε διεθνής παρακολούθηση αυτών των επιθέσεων, οι οποίες σκότωσαν τουλάχιστον 33 ανθρώπους και εμπόδισαν την επιστροφή των Γεζίντι στα σπίτια τους, μετά τη γενοκτονία του ISIS το 2014.

Ένα ερευνητικό κέντρο, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βέλγιο, δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο των αεροπορικών επιθέσεων που πραγματοποίησε η τουρκική κυβέρνηση στο Σιντζάρ (Σενγκάλ), πατρίδα του λαού Γεζίντι που ήταν θύματα σφαγής από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) το 2014, ένα έγκλημα που αναγνωρίστηκε ως γενοκτονία από τα Ηνωμένα Έθνη και πολλές χώρες.

Η έκθεση του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης Βίαιου Εξτρεμισμού φέρει τον τίτλο «Πέντε χρόνια αεροπορικών επιθέσεων: Τουρκική επιθετικότητα και διεθνής σιωπή στο Σιντζάρ, 2017-2021 », με στοιχεία για τον αριθμό των αεροπορικών επιθέσεων και των θυμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια.

Χωρίς διεθνή παρακολούθηση

Η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στο Σιντζάρ κάθε χρόνο, από το 2017 έως το 2021. «Παρόλα αυτά», αναφέρει η έκθεση, «δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή διεθνής παρακολούθηση που να εστιάζεται στις τουρκικές επιχειρήσεις στο Σιντζάρ και στο πώς αυτές επηρεάζουν τους Γεζίντι που προσπαθούν να επανέλθουν από τη γενοκτονία».

Υπογραμμίζεται ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές «συμβάλλουν στην αστάθεια και παρατείνουν την υπανάπτυξη του Σιντζάρ», ενώ μαζί με άλλες απειλές για την ασφάλεια και την έλλειψη βασικών υπηρεσιών, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι αεροπορικές επιδρομές είναι επίσης ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι Γεζίντι διστάζουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Σιντζάρ».

Ο Πάρι Ιμπραήμ, Διευθυντής του Ιδρύματος Ελευθερίας των Γεζίντι, είπε σε πρόσφατη δήλωσή του στις 30 Ιουλίου: «Πολλοί Γεζίντι στα στρατόπεδα εκτοπισθέντων [εσωτερικά εκτοπισμένων] αναφέρουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές είναι ένας λόγος που φοβούνται την επιστροφή…».

«Η Τουρκία δεν έδειξε ενδιαφέρον για τον βομβαρδισμό του Σιντζάρ όταν ήταν υπό τον έλεγχο του ISIS. Ο Διεθνής Συνασπισμός πρέπει να θέσει άμεσα τέλος σε αυτές τις επιθέσεις. Είναι αποσταθεροποιητικές και επικίνδυνες».

350.000 Γεζίντι που εξακολουθούν να ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων

Ενώ χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και χιλιάδες γυναίκες και παιδιά υποδουλώθηκαν από τον ISIS τον Αύγουστο του 2014, η επίθεση του ISIS είχε επίσης ως αποτέλεσμα τον πλήρη εκτοπισμό των Γεζίντι που ζούσαν στις πόλεις και τα χωριά νότια του όρους Σιντζάρ, στο βόρειο Ιράκ.

Υπολογίζεται σήμερα ότι σχεδόν 350.000 Γεζίντι ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στο Ιρακινό Κουρδιστάν και σε άλλες περιοχές.

Αρχικές προσπάθειες διάσωσης το 2014 με επικεφαλής το YPG και το PKK

Επισημαίνεται στην έκθεση ότι οι πρώτες προσπάθειες διάσωσης στο Σιντζάρ τον Αύγουστο του 2014, καθοδηγήθηκαν από τους Κούρδους της Συρίας των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και από μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Στη συνέχεια, το PKK, μια ομάδα που χαρακτηρίστηκε από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση, άρχισε να εκπαιδεύει τους τοπικούς Γεζίντι να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και την περιοχή τους στο κενό που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση άλλων δυνάμεων ασφαλείας», αναφέρει η έκθεση.

Τουλάχιστον 33 άτομα σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές 24 ημέρες μεταξύ της περιόδου 2017-2021. «Ο συνολικός αριθμός των αεροπορικών επιθέσεων είναι άγνωστος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι έχουν χτυπήσει περισσότερους από 81 στόχους σε μια μέρα».

Η έκθεση επισημαίνει επίσης την ασυνέπεια των ισχυρισμών της Τουρκίας ότι κατέστρεφε στρατόπεδα του ΡΚΚ και την ικανότητά του να πραγματοποιεί επιθέσεις από το Ιράκ στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι το Σιντζάρ βρίσκεται πάνω από 150 χιλιόμετρα νότια των τουρκικών συνόρων.

Τα στοιχεία για τα θύματα αναφέρονται ως εξής: «Τουλάχιστον 33 άτομα έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα αυτών των τουρκικών αεροπορικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, Κούρδων Πεσμεργκά, ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και Γεζίντι των μονάδων YBS-YJE. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airwars, 13 άμαχοι σκοτώθηκαν μόνο στο Σιντζάρ ως αποτέλεσμα των τουρκικών επιχειρήσεων».

Η έκθεση κατέληξε σε ένα πολύ συγκεκριμένο και σαφές συμπέρασμα: «Σε αντίθεση με τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από δυνάμεις μισθοφόρων που υποστηρίζονται από την Τουρκία, όπως η Ahrar al-Sharqiyah στη Συρία, η οποία δέχθηκε κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, την Τετάρτη [28 Ιουλίου], για τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε ο ίδιος ο τουρκικός στρατός ευθύνεται αποκλειστικά και άμεσα η Άγκυρα».