Οι Νοτιοαμερικανοί εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με το HDP και την αντίσταση του Κομπάνι

Οι Νοτιοαμερικανοί εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με το HDP και την αντίσταση του Κομπάνι

Οι Νοτιοαμερικανοί εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με το HDP και την αντίσταση του Κομπάνι

Οι Νοτιοαμερικανοί εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με το HDP και την αντίσταση του Κομπάνι

Ακτιβιστές και οργανώσεις στη Νότια Αμερική μετέφεραν μηνύματα αλληλεγγύης στο HDP, σε απάντηση στη δίκη του Κομπάνι στην οποία βρίσκονται κατηγορούμενοι 108 κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Μηνύματα αλληλεγγύης προς το HDP μεταφέρονται από τη Νότια Αμερική, ως απάντηση στην «δίκη του Κομπάνι» του καθεστώτος Ερντογάν εναντίον των κορυφαίων πολιτικών στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Οι κατηγορούμενοι είναι 108 πρόσωπα από την πολιτική, την κοινωνία των πολιτών και το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα που κατηγορούνται για εγκλήματα τρομοκρατίας, σε δεκάδες υποθέσεις σε σχέση με τις διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ISIS στο Κομπάνι, τον Οκτώβριο του 2014.

Σε διεθνές επίπεδο, το καθεστώς του Ερντογάν έχει επικριθεί για τη δίκη. Ταυτόχρονα, υπήρξε ισχυρή διεθνής αλληλεγγύη υπέρ της αντίστασης του HDP από κόμματα, βουλευτές και εκπροσώπους διαφόρων οργανώσεων που δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, με τα hashtag #SolidarityWithHDP και #DefendKobani.

Το HDP δήλωσε: «Η διεθνής αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική καθώς καταδικάζει τη στημένη αυτή διαδικασία, η οποία κατασκευάστηκε από το καθεστώς του Ερντογάν».

Τα τελευταία μηνύματα αλληλεγγύης προήλθαν από τη Νότια Αμερική, όπου δεκάδες ακτιβιστές και οργανώσεις στην Κολομβία, τον Ισημερινό και την Αργεντινή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους υπέρ του HDP και του Κομπάνι.

Μεταξύ των πολιτικών που μετέφεραν μηνύματα αλληλεγγύης στην Κολομβία, είναι ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Εθνικών Αυτόχθονων Πολιτών της Κολομβίας (Organización Nacional Indígena de Colombia - ONIC) Armando Wouriyu, ο Σύνδεσμος Συδικάτων "Itoco" (Asociación red Itoco) και ο πρόεδρος του Κοινωνικού Κινήματος Εναλλακτικών Αυτόχθονων (Movimiento Alternativo Indígena y Social - MAİS), Marta Peralta.

Οι πολιτικοί έδειξαν την αλληλεγγύη τους προβάλλοντας φωτογραφίες των Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Gültan Kışanak, Ayla Akat και Sebahat Tuncel, μαζί με πανό που έφεραν τα hashtag #SolidarityWithHDP και #DefendKobani.

Ομοίως, διαβίβασαν μηνύματα αλληλεγγύης από τον Ισημερινό οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Φεμινιστικής Οργάνωσης (Organización feminista popular), εκπρόσωποι του Fighting from the Edge (Desde el Margen Luchar), της Επιτροπής Αλληλεγγύης Κουρδιστάν-Εκουαδόρ (Comité de solidaridad con Kurdistán-Ecuador) και οι εκπρόσωποι του Κινήματος Νέων Γκεβαριστών της Αργεντινής, Josefa Vergara, Mario Gevariatus και Ari Adnai .

Ακτιβιστές και εκπρόσωποι των προαναφερθέντων οργανώσεων δήλωσαν ότι στέκονται με το HDP, υποστηρίζουν την αντίσταση στο Κομπάνι και ότι θα διατηρήσουν την αλληλεγγύη τους με το HDP και τους Κουρδούς.