Οι Κούρδοι της Συρίας κυνηγούν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μετά από επίθεση στις φυλακές

Οι Κούρδοι της Συρίας κυνηγούν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μετά από επίθεση στις φυλακές

Οι Κούρδοι της Συρίας κυνηγούν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μετά από επίθεση στις φυλακές

Οι Κούρδοι της Συρίας κυνηγούν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μετά από επίθεση στις φυλακές

Κουρδικές δυνάμεις στο Συριακό Κουρδιστάν (Ροζάβα), στη βορειοανατολική Συρία, κυνήγησαν την Παρασκευή μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μετά από επίθεση του ISIS σε φυλακή που διοικείται από Κούρδους και στην οποία στεγάζονται σύντροφοι των τζιχαντιστών.

Κατά την σπάνια επίθεση στη φυλακή Γκουεράν (Ghwayran) στην επαρχία Χασάκα την Πέμπτη, οι τζιχαντιστές πυροδότησαν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στη φυλακή και επιτέθηκαν στις κουρδικές δυνάμεις που φρουρούν την εγκατάσταση σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουν ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσής τους, όπως ανέφεραν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι «πέντε κρατούμενοι του Ισλαμικού Κράτους κατάφεραν να διαφύγουν», αλλά παραμένει ασαφές εάν από τότε αυτοί σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν ξανά.

Ο συνασπισμός που μάχεται το ISIS, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, είπε ότι «ακολούθησαν απώλειες κατά τη διάρκεια της επίθεσης», αλλά δεν αποκάλυψε τον αριθμό αυτών.

Η επίθεση προκάλεσε συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών και των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ δυνάμεων των SDF γύρω από τη φυλακή που συνεχίστηκαν μέχρι την Παρασκευή εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

«Οι συγκρούσεις συνεχίζονται μεταξύ των μαχητών του ISIS και των (κουρδικών) στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, περιγράφοντάς την ως μία από τις μεγαλύτερες τέτοιες επιθέσεις από το ISIS από τότε που ανακηρύχθηκε η ήττα του, το 2019.

«Τουλάχιστον έξι μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις», είπε ο Άμπντελ Ραχμάν, χωρίς να διευκρινίσει τις απώλειες μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι SDF, που επιβλέπουν τη φυλακή, ανέφεραν την Παρασκευή ότι «συνέλαβαν δύο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που προσπάθησαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή Γκουεράν» στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ασφαλείας μετά την επίθεση. Οι τζιχαντιστές συνελήφθησαν κοντά στη φυλακή.

Ανέφεραν επίσης ότι οι μαχητές του ISIS που πραγματοποίησαν την επίθεση κρύβονταν σε σπίτια πολιτών στη γειτονιά Αλ Ζουχούρ κοντά στη φυλακή.

«Ισχυρά μέτρα ασφαλείας στην περιοχή της φυλακής και στις γύρω γειτονιές βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφεραν σε ανακοίνωση το πρωί της Παρασκευής.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «χρησιμοποιούν τους αμάχους στη γειτονιά Αλ Ζουχούρ και τις περιοχές βόρεια της φυλακής ως ανθρώπινες ασπίδες», ανέφεραν οι κουρδικές δυνάμεις, προσθέτοντας ότι το ISIS σκότωσε ορισμένους αμάχους στην περιοχή.

«Οι δυνάμεις μας και οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας κινούνται με μεγάλη ακρίβεια και ευαισθησία για να περιορίσουν αυτό το περιστατικό».

«Υπαρξιακή απειλή»

Το Γκουεράν είναι μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις που στεγάζει μαχητές του ISIS σε μια ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή που ελέγχεται από τις κουρδικές αρχές στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές, περισσότερες από 50 εθνικότητες εκπροσωπούνται στις φυλακές που διοικούνται από Κούρδους, όπου κρατούνται τώρα περισσότεροι από 12.000 ύποπτοι του Ισλαμικού Κράτους.

Από τη Γαλλία μέχρι την Τυνησία, πολλές από τις χώρες καταγωγής των κρατουμένων του ISIS δεν είναι πρόθυμες να τους επαναπατρίσουν, φοβούμενοι μια δημόσια αντίδραση στο εσωτερικό.

Το ISIS «παραμένει μια υπαρξιακή απειλή στη Συρία και δεν μπορεί να του επιτραπεί να αναγεννηθεί», ανέφερε ο συνασπισμός σε δήλωση μετά την επίθεση της Πέμπτης.

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού θα συνεχίσουν να αμύνονται και να αποτρέπουν εχθρικές δραστηριότητες εναντίον μας και εναντίον των συμμάχων μας».

Το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο της οργάνωσης του ISIS, που ιδρύθηκε το 2014, κάποτε εκτεινόταν σε τεράστιες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ και διοικούσε εκατομμύρια κατοίκους.

Μια μακρά και θανατηφόρα στρατιωτική αντεπίθεση υπό την ηγεσία των συριακών και ιρακινών δυνάμεων με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυνάμεων νίκησε τελικά το ψευδοκράτος των τζιχαντιστών, τον Μάρτιο του 2019.

Τα απομεινάρια του ISIS κυρίως επέστρεψαν στα κρησφύγετα τους στην έρημο από τα οποία συνεχίζουν να επιτίθενται στη συριακή κυβέρνηση και τις συμμαχικές δυνάμεις.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν ανθρωπιστή της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου στον καταυλισμό Αλ-Χολ για εκτοπισμένους.

Την περασμένη εβδομάδα, μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ σκότωσε πέντε Σύρους μαχητές του καθεστώτος και τραυμάτισε άλλους 14, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η παγκοσμίως σεβαστή Αυτόνομη Διοίκηση του PYD στο Συριακό Κουρδιστάν διαθέτει μια κοσμική αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση, όπου τονίζεται η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, η άμεση δημοκρατία και η περιβαλλοντική ευθύνη.

Το 2013, το Συριακό Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης PYD — το πολιτικό σκέλος των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) — ίδρυσε τρία αυτόνομα καντόνια, τα Τζαζίρα, Κομπάνι και Αφρίν και μια κουρδική κυβέρνηση σε ολόκληρο το Συριακό Κουρδιστάν το 2013. Στις 17 Μαρτίου 2016 , οι κουρδικές και αραβικές αρχές ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας «ομοσπονδιακής περιοχής» που αποτελείται από αυτές τις ημιαυτόνομες περιοχές του Συριακού Κουρδιστάν. Η Τουρκία στις 20 Ιανουαρίου 2018 ξεκίνησε μια επιχείρηση κατά του YPG στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν και στις 18 Μαρτίου, τα τουρκικά στρατεύματα που υποστηρίζουν Σύριους ισλαμιστές μισθοφόρους μαχητές έδιωξαν τους YPG από την πόλη του Αφρίν.

Το Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης PYD και η ισχυρή στρατιωτική του πτέρυγα YPG/YPJ, θεωρείται η πιο αποτελεσματική δύναμη μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και οι ΗΠΑ τους έχουν παράσχει όπλα. Το YPG, το οποίο είναι η ραχοκοκαλιά των δυνάμεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων SDF, έχει καταλάβει εκτάσεις της Συρίας από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι κουρδικές δυνάμεις απέλασαν το Ισλαμικό Κράτος από το τελευταίο τμήμα του εδάφους του στο χωριό Μπαγκούζ της ανατολικής Συρίας τον Μάρτιο του 2019.

Πάνω από 11.000 Κούρδοι άνδρες και γυναίκες μαχητές είχαν σκοτωθεί μέσα σε πέντε χρόνια πολέμου για την εξάλειψη του «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους που κάποτε κάλυπτε μια περιοχή ίση με το μέγεθος της Μεγάλης Βρετανίας, στη Συρία και το Ιράκ.