Οι Κούρδοι τιμούν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Οι Κούρδοι τιμούν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Οι Κούρδοι τιμούν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Οι Κούρδοι τιμούν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο 20ος αιώνας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο σκοτεινός αιώνας των γενοκτονιών. Ένας αιώνας που κατέληξε με τις γενοκτονίες της Καμπότζης και της Ρουάντα, κορυφώθηκε με το Ολοκαύτωμα, αλλά που δυστυχώς ξεκίνησε με τα εγκλήματα κατά του Ελληνισμού.

Το 1914 οι Νεότουρκοι και οι κεμαλιστές ξεκίνησαν το απεχθές έγκλημα της γενοκτονίας κατά των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης. Οι γενοκτονικές επιθέσεις των αιμοσταγών Νεοτούρκων, στράφηκαν παράλληλα κατά των Αρμενίων και των Ασσυρίων από το 1915. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 1914-1919, οι Νεότουρκοι και οι κεμαλιστές μεθόδευσαν την εξόντωση και την εξαφάνιση των χριστιανικών μειονοτήτων της γεωγραφικής επικράτειας της σημερινής Τουρκίας. Οι εθνικιστικές ομάδες του Κεμάλ, είχαν ως σύνθημά τους το ρατσιστικό, «Η Τουρκία στους Τούρκους».

Οι Έλληνες της Μ. Ασίας και του Πόντου θρήνησαν 353.000 ζωές. Το γενοκτονικό μένος του Κεμάλ και των συμμοριτών του, κατέληξε στο ολοκαύτωμα και την Καταστροφή της Σμύρνης.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν η αρχή του κακού. Το πρώτο μεγάλο έγκλημα που αποσκοπούσε στον αφανισμό ενός ολόκληρου γένους. Για τον λόγο αυτό, μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, ο Πολωνός καθηγητής Ραφαήλ Λέμκιν, χρησιμοποίησε τις ελληνικές λέξεις γένος + κτείνω (= φονεύω), για να περιγράψει και να κωδικοποιήσει για πρώτη φορά για λογαριασμό της ανθρωπότητας, το εν λόγω αποτρόπαιο έγκλημα.

Η ατιμώρητη Γενοκτονία του Κεμάλ και των συμμοριτών του, ενέπνευσε με σαφή και άμεσο τρόπο τον ιδεολογικό του κληρονόμο, Αδόλφο Χίτλερ. Οι ομοιότητες των γενοκτονιών που διέπραξαν οι δύο σφαγείς είναι συγκλονιστικές.

Έκτοτε, το φασιστικό τουρκικό καθεστώς, ασχέτως ηγεσίας, διαπράττει εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίες εναντίον των Ελλήνων, των Κούρδων και των λοιπών λαών που έχουν την ατυχία να βρίσκονται στη γεωγραφική του εγγύτητα.

Η άρνηση των γενοκτονιών έχει οδηγήσει στην επικράτηση του μιλιταρισμού, του φασισμού και της επιθετικότητας στη σύγχρονη Τουρκία. Για τον ίδιο λόγο παρατηρείται η καταστολή βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στοχοποιούν μέχρι και τους ίδιους της τους πολίτες.

Η άρνηση των γενοκτονιών έχει οδηγήσει το τουρκικό καθεστώς σε νέους επεκτατικούς πολέμους, και στη συνεχιζόμενη γενοκτονία κατά των Ελλήνων στην Κύπρο, με τον εποικισμό στα Κατεχόμενα, την καταστροφή ναών και μνημείων και τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεχιζόμενη γενοκτονία υφίσταται και ο Κουρδικό λαός εντός της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στο Ιράκ και τη Συρία. Για παράδειγμα, οι γενοκτόνες πολιτικές εκτοπισμού, διωγμών και δημογραφικής αλλαγής και αφομοίωσης που ξεκίνησαν στο Αφρίν μετά την κατοχή, το 2018, φαίνονται βγαλμένες από τα εγχειρίδια γενοκτονίας των Οθωμανών, κατά τις αρχές του 20ου αιώνα.

Εμείς, ως Κουρδικός λαός, διεξάγοντας τον δικό μας ιερό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, συνεχίζοντας πλέον και στον 21ο αιώνα, γνωρίζουμε καλά το αιμοσταγές προσωπείο του τουρκικού καθεστώτος, καθώς και τις συμμαχικές δυνάμεις που διαχρονικά το στηρίζουν, όπως ακριβώς στήριζαν τον σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ. Πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που σιωπούν ενώπιον των σύγχρονων γενοκτονιών της γείτονος.

Εκφράζουμε την βαθιά αλληλεγγύη μας στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας. Παράλληλα στεκόμαστε στο πλευρό των απογόνων τους, των Ελλήνων αδελφών μας, οι οποίοι αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη των λαών της περιοχής.

Σήμερα, 19 Μαΐου, θυμόμαστε και τιμάμε την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, των αγωνιστών - ανταρτών που πολέμησαν για να υπερασπιστούν τις οικογένειές τους, ενώ δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε στον ιστορικό αγώνα για δικαίωση και νίκη επί των διαχρονικών γενοκτονικών πολιτικών του τουρκικού καθεστώτος.

Μέχρι τελικής νίκης και καθολικής δικαίωσης.