Οι Κούρδοι στη Σουηδία συναντούν τον νέο ηγέτη του Σουηδικού Αριστερού Κόμματος

Οι Κούρδοι στη Σουηδία συναντούν τον νέο ηγέτη του Σουηδικού Αριστερού Κόμματος

Οι Κούρδοι στη Σουηδία συναντούν τον νέο ηγέτη του Σουηδικού Αριστερού Κόμματος

Οι Κούρδοι στη Σουηδία συναντούν τον νέο ηγέτη του Σουηδικού Αριστερού Κόμματος

Ο συμπρόεδρος του Κουρδικού κέντρου Σουηδίας (Navenda Civaka Demokratîk a Kurd li Swêd-NCDK), πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με την Nooshi Dadgostar, η οποία εξελέγη επικεφαλής του Σουηδικού Αριστερού Κόμματος, στις 31 Οκτωβρίου 2020.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής και εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του αριστερού κόμματος Håkan Svenneling, και το μέλος του συμβουλίου του Διεθνούς Αριστερού Φόρουμ, Yekbun Alp.

Η νέα Πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος, Nooshi Dadgostar, η οποία συναντήθηκε για πρώτη φορά με οργανώσεις του Κουρδιστάν μετά την εκλογή της, ζήτησε από τον Altun και την Alp πληροφορίες σχετικά με τις Κουρδικές ενώσεις που δραστηριοποιούνται στη Σουηδία.

Ο Altun είπε ότι οι κουρδικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται στη Σουηδία από τη δεκαετία του 1980 και ότι το Κουρδικό κέντρο Σουηδίας, διατηρεί ενώσεις μελών σε 25 οικισμούς. Έκανε αναφορές σχετικά με το πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο του συλλόγου στη Σουηδία, ενώ τόνισε ότι η ένωση, η οποία βασίζεται στην ισότητα των φύλων, έχει συμπροέδρους ανδρών και γυναικών.

Ο Altun είπε ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με το Αριστερό Κόμμα σε τουλάχιστον 8 οικισμούς και διοργανώνουν εκδηλώσεις μαζί κατά καιρούς. Τέλος πρόσθεσε ότι το κέντρο είναι σε αλληλεγγύη με τους Κούρδους στα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν και υποστηρίζει τον Κουρδικό αγώνα για ανεξαρτησία και δημοκρατία.

Η σουηδική αστυνομία αυξάνει την πίεση στις κουρδικές οργανώσεις

Ο Altun επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η Σουηδική Αστυνομία Ασφάλειας (Säpo) αύξησε τις πιέσεις της στο NCDK και στα μέλη του. Αναφέροντας ότι τα αιτήματα ασύλου των Κούρδων έχουν απορριφθεί για άσχετους λόγους, ενώ δίνονται και αρνητικές απαντήσεις σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν τη σουηδική υπηκοότητα, ο Altun είπε: «Δεν δίνουν θέσεις εργασίας σε ορισμένους, Κούρδους αναφέροντας ως δικαιολογία λόγους ασφαλείας. Αυτή η κατάσταση μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

Είπε ότι λόγω της στάσης της αστυνομίας, ορισμένοι από τους Κούρδους φοβούνται να προσχωρήσουν σε συλλόγους.

Η παρουσία του PKK στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων χρησιμοποιείται από την Τουρκία για την αύξηση των διώξεων των Κούρδων

Η Yekbun Alp, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Φόρουμ της Αριστεράς, δήλωσε ότι εκτιμούν την υποστήριξη του Αριστερού Κόμματος στους Κούρδους. «Το Αριστερό Κόμμα υποστηρίζει τον αγώνα των Κούρδων από τη δεκαετία του 1970 και θα συνεχίσει να το πράττει και στο μέλλον».

Ο κουρδικός λαός που ζει στην Ευρώπη, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή είναι δυσαρεστημένος με το γεγονός ότι το PKK παραμένει στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων και η τουρκική κυβέρνηση το χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τον πόλεμό της εναντίον των Κούρδων».

"Οι αυθαίρετες συλλήψεις συνεχίζονται στο Κουρδιστάν και στην Τουρκία. Το τουρκικό κράτος λέει ότι πολεμούν ενάντια στην τρομοκρατία και συνεχίζουν να συλλαμβάνουν ανθρώπους που δήθεν συνδέονται με τρομοκρατία. Το καθεστώς συνέλαβε κορυφαία μέλη του HDP ισχυριζόμενο ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Επιτίθεται στη Ροζάβα, υποστηρίζοντας ότι έτσι καταπολεμά την τρομοκρατία."

Το τουρκικό κράτος προετοιμάζει επιθέσεις εναντίον των Κούρδων στην Ευρώπη

Η Alp είπε ότι ένας πρώην τουρκικός κρατικός αξιωματούχος αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή πριν από λίγες μέρες ότι η Τουρκία συμμετείχε στη δολοφονία τριών Κούρδισσων γυναικών επαναστατών στο Παρίσι το 2013 και ότι οι ίδιες σφαγές πρέπει να συνεχιστούν στην Ευρώπη.

Λέγοντας ότι είναι ικανοποιημένη που το Αριστερό Κόμμα φέρνει συχνά τις επιθέσεις και τα εγκλήματα του τουρκικού κράτους στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου, η Alp είπε, «ελπίζω ότι αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Είναι σημαντικό να θίξουμε το κουρδικό ζήτημα και να ζητήσουμε να διαγραφεί το PKK από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι απόπειρες απέλασης των Κούρδων πρέπει να σταματήσουν."

"Η Τουρκία είναι μια χώρα γνωστή για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι απαράδεκτο η Σουηδική Αστυνομία Ασφάλειας να αντιμετωπίζει τους Κούρδους βάσει πληροφοριών που δέχεται από την Τουρκία."

Η Nooshi Dadgostar, επικεφαλής του Αριστερού Κόμματος, δήλωσε ότι συμμετείχε στις διαμαρτυρίες, τις εκστρατείες και τις δραστηριότητες που οργανώθηκαν για να υποστηρίξουν τον κουρδικό λαό πριν από 20 χρόνια και ότι θα συνεχίσουν αυτήν τη στάση.

Υπενθυμίζοντας ότι όλα τα μέλη του Αριστερού Κόμματος βρίσκονται σε αλληλεγγύη μετους Κούρδους, η Dadgostar δήλωσε ότι η αλλαγή της επικεφαλής στο κόμμα δεν θα οδηγήσει επουδενί σε αλλαγή προσέγγισης του Αριστερού Κόμματος έναντι των Κούρδων.

Είναι απαράδεκτη η αφαίρεση της ασυλίας των βουλευτών του HDP

Ο βουλευτής του κόμματος και ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής Håkan Svenneling, επεσήμανε ότι το τουρκικό κράτος έχει αυξήσει τις επιθέσεις εναντίον Κούρδων και μελών του HDP τα τελευταία χρόνια. Είπε ότι οι Σουηδοί βουλευτές θα αντιδράσουν έντονα στις προσπάθειες άρσης της πολιτικής ασυλίας των βουλευτών του HDP.

"Θα αντιδράσουμε σε περίπτωση σύλληψης βουλευτών του HDP. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσουν έντονα στις απόπειρες ποινικοποίησης του HDP."

Ο Svenneling είπε ότι μίλησε στο τηλέφωνο με τους νομοθέτες του HDP τη Δευτέρα και εξέφρασε τη θερμή του υποστήριξη.

Τόνισε ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω την αλληλεγγύη με τους βουλευτές του HDP και τα μέλη του κόμματος, ενώ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την κινητοποίηση των αριστερών και προοδευτικών κομμάτων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.