Οι Κούρδοι προειδοποιούν: το ISIS παραμένει επικίνδυνο δύο χρόνια μετά την ήττα του

Οι Κούρδοι προειδοποιούν: το ISIS παραμένει επικίνδυνο δύο χρόνια μετά την ήττα του

Οι Κούρδοι προειδοποιούν: το ISIS παραμένει επικίνδυνο δύο χρόνια μετά την ήττα του

Οι Κούρδοι προειδοποιούν: το ISIS παραμένει επικίνδυνο δύο χρόνια μετά την ήττα του

"Οι δυνάμεις του Daesh (ISIS) παραμένουν τόσο επικίνδυνες σήμερα όσο όταν εκδιώχθηκαν από τον τελευταίο προμαχώνα τους στη Συρία πριν από δύο χρόνια", προειδοποιούν οι κουρδικές δυνάμεις.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων δήλωσαν ότι οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες σήμερα είναι «πιο δύσκολες από τις μάχες πρόσωπο με πρόσωπο με τους τρομοκράτες και θεωρούνται πιο επικίνδυνες», σε μια δήλωση που σηματοδοτεί τη νίκη τους τον Μάρτιο του 2019.

«Η πτώση του τελευταίου οχυρού του Daesh στη βορειοανατολική Συρία δεν σημαίνει την πλήρη του ήττα», πρόσθεσε το SDF.

Την Τρίτη, οι κουρδικές αρχές, οι τοπικοί ηγέτες των φυλών και τα μέλη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που εξώθησαν το Daesh από το συριακό προπύργιο τους, γιόρτασαν την επέτειο της νίκης του με στρατιωτική παρέλαση στο πετρελαϊκό πεδίο Al Omar, το οποίο προστατεύεται από τις ΗΠΑ, στην ανατολική επαρχία Deir Ezzor.

Η ήττα του Daesh στον ανατολικό παραποτάμιο οικισμό Μπαγκούζ σήμανε το τέλος ενός διασυνοριακού «χαλιφάτου», που αυτοανακηρύχθηκε το 2014 σε πολλές περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.

Δύο χρόνια μετά, το Daesh έχει αποδείξει ότι δεν χρειάζεται κάποια βάση επιχειρήσεων για να αποτελέσει ισχυρή απειλή, με τους μαχητές του να πραγματοποιούν τακτικές επιθέσεις και ενέδρες, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης χειροβομβίδων στο δρόμο και εναντίον μηχανοκίνητων οχημάτων.

Φοβούνται επίσης ότι πραγματοποιείται στρατολόγηση νέων μαχητών, μεταξύ των οποίων δεκάδες χιλιάδες ύποπτοι συγγενείς του Daesh που κρατούνται σε υπερπλήθεις προσφυγικούς καταυλισμούς στην περιοχή.

«Βρισκόμαστε επί του παρόντος στο πιο δύσκολο στάδιο των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών μας», πρόσθεσε το SDF.

Ασφαλές καταφύγιο

Το Daesh διατηρεί περίπου 10.000 ενεργούς μαχητές τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκεται στο Ιράκ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η τεράστια έρημος της Συρίας κοντά στα σύνορα του Ιράκ έχει αναδειχθεί ως βασικό «ασφαλές καταφύγιο» για τους μαχητές του Daesh και εφαλτήριο για επιθέσεις, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Το Daesh «χτίζει και διατηρεί μια δομή με τοπικά κελιά, που του επιτρέπει να πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο στρατηγός Kenneth McKenzie, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ που επιβλέπει τα στρατεύματα που αναπτύσσονται στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία.

Στο Al Omar, τα πανό του SDF ανυψώθηκαν για να σηματοδοτήσουν την επέτειο, μαζί με αφίσες που φέρουν φωτογραφίες μαχητών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης μάχης ενάντια στους μαχητές.

Τον Οκτώβριο του 2019, μια αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία σκότωσε τον αρχηγό του Daesh Abu Bakr Al Baghdadi και αρκετές άλλες ηγετικές προσωπικότητες τις οργάνωσης.

Ωστόσο, ο διάδοχος του Baghdadi, Mohammed Said Abd Al Rahman Al Mawla, μπόρεσε έκτοτε να διευθύνει και να εμπνεύσει νέες επιθέσεις.