Οι Κούρδοι και οι φίλοι τους ενώνονται γύρω από το «λαμπρό φως της αντίστασης του Κομπάνι»

Οι Κούρδοι και οι φίλοι τους ενώνονται γύρω από το «λαμπρό φως της αντίστασης του Κομπάνι»

Οι Κούρδοι και οι φίλοι τους ενώνονται γύρω από το «λαμπρό φως της αντίστασης του Κομπάνι»

Οι Κούρδοι και οι φίλοι τους ενώνονται γύρω από το «λαμπρό φως της αντίστασης του Κομπάνι»

Μιλώντας μετά την πρώτη ακρόαση της λεγόμενης «δίκης Κομπάνι», των μελών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας, σχετικά με διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν το 2014, οι πολιτικοί μοιράστηκαν τις απόψεις τους για την πρώτη ημέρα των ακροάσεων.

Τη Δευτέρα, ξεκίνησε σε δικαστήριο της Άγκυρας η δίκη εναντίον 108 μελών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), συμπεριλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ και Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ανακοινώνοντας ότι σε ορισμένους από τους συναδέλφους τους δεν επετράπη  η είσοδος στην αίθουσα του δικαστηρίου, οι δικηγόροι υπεράσπισης αποχώρησαν από την αίθουσα διαμαρτυρίας, ενώ και οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη δικαστική διαδικασία, δηλώνοντας ότι παραβιάστηκε το «νόμιμο δικαίωμα υπεράσπισής τους». Ως αποτέλεσμα των διαμαρτυριών, τελικά επετράπη σε όλους τους δικηγόρους υπεράσπισης να εισέλθουν στην αίθουσα του δικαστηρίου και η ιστορική «δίκη του Κομπάνι» ξεκίνησε επίσημα, με την ανάγνωση τμημάτων του κατηγορητηρίου των 3.530 σελίδων.

Οι διαμαρτυρίες στις 6-8 Οκτωβρίου 2014 που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας, προκάλεσαν μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη την νοτιοανατολική Τουρκία η οποία κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

Οι 108 κατηγορούμενοι στη δίκη του Κομπάνι κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία» για θανάτους που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και για «διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας» του τουρκικού κράτους.

Η βουλευτίνα και εκπρόσωπος της γυναικείας συνέλευσης του HDP, Ayşe Acar Başaran, καταδίκασε τα ακραία αστυνομικά μέτρα έξω από το δικαστήριο. «Επιτέθηκαν στους δημοσιογράφους και δεν επέτρεψαν στους ανθρώπους να κάνουν μια δήλωση τύπου. Στην πραγματικότητα, γνωρίζαμε πώς θα προχωρούσε η δίκη, γιατί γνωρίζουμε ότι υποκινείται από πολιτικά κίνητρα και πως από πίσω βρίσκεται η κυβέρνησ», δήλωσε η Başaran.

Η ίδια πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια επιχείρηση εκδίκησης. Αυτοί που συνέταξαν το κατηγορητήριο, το υπουργείο Εσωτερικών, οι επικεφαλής των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, είναι αυτοί που ευθύνονται για τους θανάτους κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών. Αυτοί είναι οι δράστες σε αυτήν την υπόθεση, όχι εμείς.

«Η πρόθεσή τους δεν είναι η απόδοση δικαιοσύνης για όσους σκοτώθηκαν, αλλά να στοχοποιήσουν το HDP και να εκδικηθούν για την ήττα του ISIS στο Κομπάνι». 

Ο αντιπρόεδρος του HDP, Tayyip Temel, υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός από την αστυνομία των δημοσιογράφων που βρισκόταν στο δικαστήριο Sincan για να παρακολουθήσουν και να καλύψουν τη δίκη, είναι απόδειξη πως αυτή η υπόθεση αποτελεί «συνωμοσία».

«Απέδειξαν έτσι ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που θέλουν να κρύψουν από το κοινό», δήλωσε ο Temel. «Η αστυνομία απέκλεισε τους δημοσιογράφους και άνοιξε τις σειρήνες καθώς οι συμπρόεδροι του HDP διάβαζαν δήλωση τύπου, σε μια προσπάθεια να μας φιμώσουν. Αυτό που συνέβη χθες στο Sincan έδειξε το επίπεδο του συστήματος δικαιοσύνης σε αυτήν τη χώρα».

«Η δίκη που ξεκίνησε στο δικαστήριο του Sincan θα μετατραπεί σε αντίσταση, με οδηγό την αντίσταση του Κομπάνι. Το Κομπάνι δεν ηττήθηκε και δεν θα ηττηθεί στις αίθουσες του δικαστηρίου».