Οι Κούρδοι διαμαρτύρονται για τις διακρίσεις του κόμματος ΑΚΡ στο Σιρνάκ

Οι Κούρδοι διαμαρτύρονται για τις διακρίσεις του κόμματος ΑΚΡ στο Σιρνάκ

Οι Κούρδοι διαμαρτύρονται τις διακρίσεις του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στο Σιρνάκ

Οι Κούρδοι διαμαρτύρονται τις διακρίσεις του κόμματος ΑΚΡ στο Σιρνάκ

Οι Κούρδοι κάτοικοι του Σιρνάκ λένε ότι οι δρόμοι στις περιοχές τους δεν έχουν επισκευαστεί και αναφέρουν κάθε είδους προβλήματα που αποδεικνύουν ότι αγνοούνται από το κυβερνών κόμμα, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις.

Κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών το 2019, ο υποψήφιος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους ότι θα είναι δίκαιος απέναντι σε όλους τους πολίτες εντός της εκλογικής περιφέρειας του Σιρνάκ (Şirnex). Ωστόσο, η στάση του δήμου που διαχειρίζεται το ΑΚΡ, είναι προφανώς μεροληπτική εις βάρος των κουρδικών κατοικημένων γειτονιών της πόλης.

Για παράδειγμα, το δημοτικό συμβούλιο ξεκίνησε την κατασκευή νέων δρόμων προς τη γειτονιά Bahçelievler πριν από 2 μήνες, αλλά χώρισε την περιοχή σε δύο τμήματα, και αρνείται να κατασκευάσει νέους δρόμους στην κατοικημένη από Κούρδους περιοχή.

Ο δήμος ξεκίνησε εργασίες ανασκαφής για την κατασκευή δρόμων σε σχεδόν 20 σπίτια σε ένα επιφανές τμήμα της περιοχής. Ωστόσο, πήρε πίσω τις πέτρες που είχε φέρει για να φτιάξει τους δρόμους, όταν οι οικοδομικές εργασίες έφτασαν στο σημείο όπου βρίσκονται οι κατοικημένες από Κούρδους γειτονιές.

Όπως φαίνεται από φωτογραφίες της περιοχής, ακόμη και τα καλύμματα φρεατίων για τα λύματα παραμένουν ανοιχτά στην κουρδική περιοχή, κάτι που απειλεί τη ζωή και των κατοίκων αλλά και των διερχόμενων πεζών.

Οι κάτοικοι αντέδρασαν σε αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, όταν συνειδητοποίησαν ότι σταμάτησαν οι εργασίες κατασκευής του δρόμου, όταν αυτός έφτασε στην περιοχή τους. Πήγαν στον δήμο και ρώτησαν για την κατάσταση αλλά δεν πήραν καμία απάντηση.

Μία κάτοικος της περιοχής, η Berivan Salğucak εξηγεί την κατάσταση στο Σιρνάκ:

«Ο δήμος κάνει διακρίσεις. Κατά τη διάρκεια των εκλογών υποσχέθηκαν ότι δεν θα υπάρξει αδικία. Τώρα επισκευάζονται μόνο οι δρόμοι στις γειτονιές που ζουν οι Τούρκοι».

«Έχουμε πρόβλημα με τους υδάτινους πόρους. Εξάλλου, τόσα υλικά χρησιμοποιήθηκαν σε αυτά τα έργα οδοποιίας, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Τώρα υπάρχει λάσπη παντού. Ούτε που το καθάρισαν».

Μια άλλη κάτοικος, η Ayfer Yılmaz, συμφωνεί με την Μπεριβάν.

«Το ρεύμα είναι πρόβλημα για την περιοχή μας, όπως και το νερό είναι πρόβλημα για εμάς. Τα παιδιά μας παγώνουν καθώς πρέπει να περπατήσουν μέχρι το σχολείο, διότι τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να οδηγήσουν μέχρι τα σπίτια μας. Έφτιαξαν το δρόμο μόνο στο μισό χωριό. Είπαν ότι το τελειώσαμε και φύγαμε. Χωρίζουν τους ανθρώπους ανάμεσα σε αυτόυς που υποστηρίζουν το AKP και το HDP. Γιατί άφησαν όλα τα λύματα ανοιχτά; Δεν ενδιαφέρονται να λύσουν τα προβλήματα του χωριού μας».

Η Mariya Baskurt είναι μια άλλη γυναίκα κάτοικος τς περιοχής που σχολίασε την κατάσταση. Αναφέρεται και αυτή στο πρόβλημα των δρόμων, το οποίο είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στις επαρχίες όπου δεν υπάρχουν άλλα μέσα μεταφοράς.

«Χτίζουν δρόμους για τους ανθρώπους του AKP, όχι για εμάς. Απλώς εξυπηρετούν τους ανθρώπους που τους ψήφισαν».