Οι Κούρδοι αποτίουν φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε

Οι Κούρδοι αποτίουν φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε

Οι Κούρδοι αποτίουν φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε

Οι Κούρδοι αποτίουν φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας και πρώην ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, Ούλωφ Πάλμε, τιμήθηκε την 35η επέτειο του θανάτου του στον τόπο δολοφονίας του αλλά και στον τάφο του Σουηδού ηγέτη.

Λουλούδια αφέθηκαν την Κυριακή στο σημείο όπου πυροβολήθηκε ο Πάλμε. Μέλη του κόμματος, φέροντας τις σημαίες της Σουηδίας και του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, διοργάνωσαν εκδήλωση επαγρύπνησης στον τάφο του ηγέτη.

Μεγάλο πλήθος κουρδικής αντιπροσωπείας επισκέφθηκε τον τάφο του Πάλμε και πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης. Στεφάνια που προετοιμάστηκαν από το Εθνικό Συνέδριο του Κουρδιστάν (KNK) και το Σουηδικό Δημοκρατικό Κουρδικό Κοινοτικό Κέντρο κατατέθηκαν στον τάφο του Πάλμε.

Ομιλητές για το ΚΝΚ και το Σουηδικό Δημοκρατικό Κουρδικό Κοινοτικό Κέντρο, επεσήμαναν ότι ο Πάλμε ήταν στενός φίλος του κουρδικού λαού και δολοφονήθηκε για τη στάση και τις θέσεις του απέναντι στα ιμπεριαλιστικά κράτη.

Ο συμπρόεδρος του KNK Ahmet Karamuş είπε ότι ο Πάλμε πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μια κρύα νύχτα του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζοντας ότι οι Κούρδοι στη Σουηδία και σε όλο τον κόσμο ήταν πολύ λυπημένοι για τη δολοφονία του Πάλμε, ο Karamus πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι έχασαν έναν φίλο ο οποίος αγωνιζόταν για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία.

Ο Karamuş πρόσθεσε ότι «Ο Ούλωφ Πάλμε ήταν πολιτικός που υποστήριξε τους Κούρδους στην αναζήτηση λύσης για το κουρδικό ζήτημα και υπενθύμισε ότι διεξήχθη ένα ύπουλο παιχνίδι προπαγάνδας με το οποίο κατηγορήθηκαν οι Κούρδοι για τη δολοφονία, κάτι που αποδείχθηκε ευρέως ως ψέμα και ως βρώμικο παιχνίδι του τουρκικού καθεστώτος.

Η Nadia Saleh, συμπρόεδρος του Σουηδικού Δημοκρατικού Κουρδικού Κοινοτικού Κέντρου, επεσήμανε ότι αμέσως μετά τη δολοφονία του Πάλμε, η σουηδική αστυνομία προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη της δολοφονίας στους Κούρδους, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.

Η Saleh υπενθύμισε επίσης την κατάσταση του ηγέτη του Κουρδικού λαού Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος απήχθη στην Κένυα το 1999 από τη CIA και τη Μοσάντ και βρίσκεται στο νησί - φυλακή υψίστης ασφάλειας στο Ιμραλί εδώ και 22 χρόνια, υπό καθεστώς απομόνωσης.

Η Saleh είπε ότι ήταν πεπεισμένη ότι αν ο Πάλμε ζούσε, θα είχε συμπαρασταθεί στον Κουρδικό αγώνα ελευθερίας. Απαίτησε τέλος να αφαιρεθεί το PKK από τη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων.