Οι κινήσεις για αφαίρεση της βουλευτικής ασυλίας του HDP έφτασαν στην επιτροπή δικαιοσύνης του κοινοβουλίου

Οι κινήσεις για αφαίρεση της βουλευτικής ασυλίας του HDP έφτασαν στην επιτροπή δικαιοσύνης του κοινοβουλίου

Οι κινήσεις για αφαίρεση της βουλευτικής ασυλίας του HDP φθάνουν στην επιτροπή δικαιοσύνης του κοινοβουλίου

Οι κινήσεις για αφαίρεση της βουλευτικής ασυλίας του HDP έφτασαν στην επιτροπή δικαιοσύνης του κοινοβουλίου

Εννέα βουλευτές του HDP μπορούν σύντομα να χάσουν την ασυλία τους, καθώς οι αντίστοιχες προτάσεις έχουν παραπεμφθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή δικαιοσύνης.

Εννέα μέλη του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) απειλούνται με απώλεια κοινοβουλευτικής ασυλίας. Αντίστοιχες προτάσεις ελήφθησαν από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και παραπέμφθηκαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή δικαιοσύνης.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μια περίληψη των υποτιθέμενων ευρημάτων της Εισαγγελίας της Άγκυρας από το λεγόμενο «αρχείο Κομπάνι» και στρέφονται κατά του συμπροέδρου του κόμματος Pervin Buldan, καθώς και κατά της Fatma Kurtulan, Garo Paylan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş , Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay, Sezai Temelli και Pero Dundar.

Εάν η επιτροπή εγκρίνει την άρση της ασυλίας, οι προτάσεις θα υποβληθούν στην Εθνοσυνέλευση για την τελική απόφαση.

Το "Αρχείο του Κομπάνι"

Συνολικά 108 άτομα, οι περισσότεροι πολιτικοί από το HDP και ηθοποιοί από την Κουρδική κοινωνία των πολιτών, κατηγορήθηκαν για διαμαρτυρίες κατά της πολιορκίας της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, το 2014. Η Γενική Εισαγγελία ζητεί ισόβια κάθειρξη για «καταστροφή της ενότητας του κράτους και ολόκληρης της χώρας». Οι Κούρδοι πολιτικοί, ακτιβιστές και καλλιτέχνες κατηγορούνται επίσης για 37 δολοφονίες και δεκάδες απόπειρες δολοφονιών. Εκτός από περισσότερα από 2.500 άτομα, ορισμένα υπουργεία, αρχές και κόμματα εμφανίζονται επίσης ως ενάγοντες, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Άμυνας, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικογένειας, της Κεντρικής Αρχής της Τουρκικής Αστυνομίας , η τουρκική μυστική υπηρεσία (MIT), τα κόμματα του συνασπισμού AKP και MHP, το CHP και το κόμμα Hüda Par που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ. Κατηγορίες απευθύνθηκαν επίσης εναντίον πολλών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο Νότιο Κουρδιστάν, συμπεριλαμβανομένων των Μουράτ Καραγιλάν, Duran Kalkan και Cemil Bayık.

Το κατηγορητήριο 3530 σελίδων χρησιμοποιεί ως αποδεικτικό στοιχείο, μεταξύ άλλων, αναφορές για τις πολιτικές δραστηριότητες των κατηγορουμένων, καθώς και δηλώσεις και συνεντεύξεις τους, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε δημοσιογραφικές πηγές και σελίδες.

Ιστορικό των διαμαρτυριών του Κομπάνι

Το απόγευμα της 6ης Οκτωβρίου 2014, το τρομοκρατικό Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να διεισδύσει στο κέντρο της πόλης Κομπάνι μετά από 21 ημέρες αντίστασης που διεξήχθησαν από τις μονάδες άμυνας YPG / YPJ και τον πληθυσμό του Κομπάνι. Λόγω της κρίσιμης κατάστασης, το HDP κάλεσε τον λαό να διαμαρτυρηθεί εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, επειδή δεν έβαλε τέλος στην υποστήριξη που παρείχε προς το ISIS.

Ξέσπασαν μάχες σε πολλές πόλεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και παραστρατιωτικών οργανώσεων, όπως τα μέλη της ριζοσπαστικής Ισλαμικής Τουρκο-Κουρδικής Χεζμπολάχ και των διαδηλωτών. Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν διαμαρτυρόμενοι πολίτες, κυμάνθηκε μεταξύ 46 (IHD) και 53. Η κυβέρνηση μιλά μόνο για 37 νεκρούς. Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων IHD, 682 άτομα τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις. Συνελήφθησαν τουλάχιστον 323 άτομα. Κατά τη διάρκεια της πορείας και της διαμαρτυρίας, σημειώθηκαν επίσης εμπρηστικές επιθέσεις σε καταστήματα και δημόσιες εγκαταστάσεις.

Η δίκη θα ξεκινήσει τον Απρίλιο

Η ημερομηνία της δίκης Κομπάνι έχει οριστεί για τις 25 Απριλίου. Η δίκη θα πραγματοποιηθεί στο δικαστήριο της πανεπιστημιούπολης Sincan.