Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία κατά της καταστολής του φιλοκουρδικού HDP

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία κατά της καταστολής του φιλοκουρδικού HDP

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία κατά της καταστολής του φιλοκουρδικού HDP

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία κατά της καταστολής του φιλοκουρδικού HDP

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση στην τουρκική κυβέρνηση αργά την Τετάρτη, προειδοποιώντας την Άγκυρα για τις κινήσεις της να καταστείλει το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP).

Η προειδοποίηση, που πραγματοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Ned Price, ακολουθεί δύο εξελίξεις της ίδιας ημέρας.

Η μία ήταν η ψηφοφορία από το κοινοβούλιο της Τουρκίας για να καθαιρέσει τον Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλιόγλου του HDP από το βουλευτικό αξίωμα, κάτι το οποίο στερεί αυτομάτως από τον Γκεργκερλιόγλου την κοινοβουλευτική ασυλία του.

Η απόφαση του κοινοβουλίου ακολουθεί απόφαση του Εφετείου τον περασμένο μήνα να επικυρώσει ποινή φυλάκισης εναντίον του Γκεργκερλιόγλου για ένα tweet προ πενταετίας, και η κίνηση φαίνεται να είναι προκαταρκτική για την πραγματική πρόθεση του καθεστώτος να τον οδηγήσει στη φυλακή.

Το 2016, ο Γκεργκερλιόγλου κοινοποίησε μία αναφορά από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Παρόλο που το tweet ήταν αθώο, ωστόσο κατηγορήθηκε ότι "κάνει τρομοκρατική προπαγάνδα".

Το δεύτερο ζήτημα που προκάλεσε την αμερικανική προειδοποίηση από τον Price ήταν η εκκίνηση της νομικής διαδικασία από ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, ζητώντας την διάλυση του HDP.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία», δήλωσε ο Price, «συμπεριλαμβανομένων των ενοχλητικών κινήσεων της 17ης Μαρτίου» σχετικά με την περίπτωση καθαίρεσης του Γκεργκερλιόγλου από το κοινοβούλιο.

«Παρακολουθούμε επίσης την έναρξη των προσπαθειών για τη διάλυση του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών», συνέχισε ο Price, περιγράφοντάς το ως «μια απόφαση που θα υπονόμευε αδικαιολόγητα τη βούληση των Τούρκων ψηφοφόρων, θα υπονόμευε περαιτέρω τη δημοκρατία στην Τουρκία, και θα αρνηθεί σε εκατομμύρια Τούρκους πολίτες την επιλογή των αντιπροσώπων τους».

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Τουρκίας. Διαθέτει 55 βουλευτές στην 600μελή Εθνική Συνέλευση.

Χλιαροί δεσμοί Μπάιντεν και Ερντογάν

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καλλιέργησε μια φιλική σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η συμπεριφορά των ΗΠΑ είναι πλέον αρκετά διαφορετική υπό τον νέο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Είναι συνηθισμένο τα ανώτερα μέλη μιας νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας να επικοινωνούν με τους ομολόγους τους σε χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν φιλικούς δεσμούς. Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη μιλήσει με τον Ερντογάν.

Και ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προώθηση της δημοκρατίας δεν ήταν μέρος της πολιτικής ατζέντας του Τραμπ, σίγουρα αφορούν την νέα κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο Τζόι Χουντ, Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για τις Υποθέσεις της Εγγύς Ανατολής, μίλησε την Τρίτη σε εκδήλωση για την επέτειο της 33ης επίθεσης του Σαντάμ Χουσεΐν με δηλητηριώδες αέριο εναντίον της Κουρδικής πόλης Halabja.

Ο Μπάιντεν ήταν τότε μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η οποία χρηματοδότησε νόμο με στόχο την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στο καθεστώς του Σαντάμ για τη χρήση χημικών όπλων κατά των Κούρδων. Όπως εξήγησε ο Χουντ, η επίθεση εναντίον της Halabja συνέβαλε στην αποφασιστικότητα του Μπάιντεν να «θέσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στον πυρήνα της ατζέντας της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

«Αναδεικνύουμε σε προτεραιότητα τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Χουντ, «και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των ακτιβιστών, των πολιτικών αντιφρονούντων και των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο να μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα, χωρίς φόβο εκδίκησης και βίας».