Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη υποστηρίζουν τον ηγέτη της τουρκικής μαφίας

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη υποστηρίζουν τον ηγέτη της τουρκικής μαφίας

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη υποστηρίζουν τον ηγέτη της τουρκικής μαφίας

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη υποστηρίζουν τον ηγέτη της τουρκικής μαφίας

Εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, διανοουμένων, συγγραφέων, ακαδημαϊκών, δασκάλων και θρησκευτικών ηγετών, όλοι παρακολουθούν τις σχέσεις κράτους-μαφίας, σαν να παρακολουθούν μια τηλεοπτική σειρά.

Του Ferda Çetin

Και πρόκειται πράγματι για «εκατομμύρια». Τα βίντεο στο YouTube του ηγέτη της τουρκικής μαφίας Sedat Peker έχουν γίνει viral και τα παρακολούθησαν περισσότερα από 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε 24 ώρες. Αυτό το τεράστιο κοινό περιμένει με ανυπομονησία τα νέα επεισόδια, με περιέργεια και ενθουσιασμό. (…)

Ο Sedat Peker, ο οποίος συμμετείχε σε κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα τα τελευταία 40 χρόνια, δυσκολεύεται να κατανοήσει την ξαφνική αλλαγή της στάσης του κράτους απέναντί του. Εξηγεί τη διακοπή αυτής της αμοιβαίας σχέσης (μεταξύ της μαφίας και του κράτους) ως προδοσία.

Δηλώνει δε, ότι αυτή η στάση δεν προκαλείται από το κράτος, αλλά από τον Υπουργό Εσωτερικών Σολεϊμάν Σοϊλού.

Ο κουρδικός λαός, οι "Μητέρες του Σαββάτου", οι σοσιαλιστές και οι δημοκράτες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό τη σχέση κράτους-πολιτικής-μαφίας. Γνωρίζουν επίσης ότι οι σοβαρές κατηγορίες του Sedat Peker είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτής της σχέσης.

Έχει διαπιστωθεί ότι και στο παρελθόν, οι μαφιόζοι διατηρούσαν δεσμούς με κρατικούς αξιωματούχους. Η κληρονομιά αυτής της παράδοσης ξεκίνησε κατά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι ρίζες της ξεκινούν από την οργάνωση Ittihad-i Osmani, η οποία ιδρύθηκε το 1889. Η Teşkilat-Mah Mahsusa, που φέρεται να ιδρύθηκε το 1911, με υποτιθέμενη τουρκο-ισλαμική ατζέντα, ήταν επίσης μια εγκληματική οργάνωση της μαφίας.

Οι δεσμοί μεταξύ υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων και εγκληματιών ονομάζεται μερικές φορές «παρακράτος» και μερικές φορές «βαθύ κράτος».

Η ύπαρξή τους μερικές φορές γίνεται αποδεκτή από κρατικούς αξιωματούχους και μερικές φορές την αρνούνται. Ο Κενάνν Έβρεν κάποτε είπε ότι δεν υπάρχει βαθύ κράτος στην Τουρκία, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ντεμιρέλ είπε ότι βαθύ κράτος είναι το ίδιο το κράτος.

Η Τανσού Τσιλέρ, πρώην πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Τουρκίας, υπερασπίστηκε ανοιχτά τη σχέση μαφίας-κράτους-κοινοβουλίου στην ομιλία της αναφερόμενη στο Σουσουρλούκ, το 1996. «Όσους πυροβόλησαν και πυροβολήθηκαν για χάρη αυτού του κράτους, θα τους θυμόμαστε πάντα με σεβασμό. Είναι έντιμοι».

Η σημερινή διακυβέρνηση, η οποία βασίζεται σε μία οργάνωση μεταξύ των AKP-MHP και Μαφίας, και η οποία δεν αναγνωρίζει κανένα νόμο, πλησιάζει στο τέλος της.

Όσον αφορά την περίπτωση των Κούρδων, υπάρχει η κατανόηση ότι η σχέση κράτους-μαφίας είναι δικαιολογημένη και λογική και είναι ακόμη πιο επικίνδυνη, πιο απειλητική από την ίδια τη μαφία. Ο Sedat Peker έστειλε εκατοντάδες αλεξίσφαιρα γιλέκα και εκατοντάδες αυτοκίνητα στις συμμορίες του ISIS στο Αφρίν, και όλοι ήξεραν ότι αυτά χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των Κούρδων.

Ωστόσο κανείς δεν ρώτησε τότε στην Τουρκία, "Ποιος είναι ο λόγος της εχθρότητάς σας προς τον κουρδικό λαό και γιατί συνεργάζεστε με το ISIS; Τι κάνουμε στο Αφρίν; Από πού και με ποιο τρόπο έβγαλε τόσα πολλά χρήματα ο Sedat Peker;"

Τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, της Le Monde και της Washington Post, ανέφεραν επίσης τα βίντεο του Sedat Peker. Η "Δύση" για άλλη μια φορά είδε τις βρώμικες σχέσεις του τουρκικού κράτους και της μαφίας.

Ενώ η Τουρκία παρείχε όπλα και χρήματα για διασυνοριακές συμμορίες όπως η Αλ Κάιντα, το ISIS, η Αλ Νούσρα και η FSA, ταυτόχρονα κυβερνάται από συμμορίες μαφίας, εμπόρους κοκαΐνης, γκάνγκστερ και εγκληματίες εντός της χώρας. Όλα τα είδη των σχέσεων με το ISIS ήρθαν στο φως και είναι σαφές τι είδους κράτος πολεμούν οι Κούρδοι.

Εκείνοι που κατηγορούν και χαρακτηρίζουν τον αγώνα του κουρδικού λαού, το PKK και τους Κούρδους αντάρτες ως «τρομοκράτες», και εκείνοι που υποστηρίζουν άμεσα το τουρκικό κράτος, στην πραγματικότητα βοηθούν τις συμμορίες μαφίας, τους βαρόνους κοκαΐνης και το ISIS.