Οι γονείς των μαρτύρων αντιδρούν στην ιστορία του «μαζικού τάφου» στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Οι γονείς των μαρτύρων αντιδρούν στην ιστορία του «μαζικού τάφου» στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Οι γονείς των μαρτύρων αντιδρούν στην ιστορία του «μαζικού τάφου» στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Οι γονείς των μαρτύρων αντιδρούν στην ιστορία του «μαζικού τάφου» στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Οι γονείς των Κούρδων μαχητών που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις που κατέλαβαν το Αφρίν το 2018, αντέδρασαν στην ιστορία που κυκλοφόρησε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, περί ενός "μαζικού τάφου" που ανακαλύφθηκε στο Αφρίν.

Στις 14 Ιουλίου, το Τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή", παρουσίασε ρεπορτάζ στο οποίο ισχυριζόταν ότι το νεκροταφείο Avesta στο Αφρίν ήταν «μαζικός τάφος». Σώματα αμάχων καθώς και μαχητών από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και τις Γυναικείες Μονάδες Προστασίας (YPJ), όλοι εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση της Τουρκίας, είχαν ταφεί στο εν λόγω νεκροταφείο, αλλά ο δημοσιογραφικός οργανισμός Ανατολή ισχυρίστηκε ψευδώς ότι τα πτώματα ανήκαν σε ανθρώπους που σκοτώθηκαν από το ίδιο το YPG και το YPJ.

Η ίδια ιστορία δημοσιεύτηκε και στα φιλοκρατικά μέσα όπως την Sabah, αλλά και στα περισσότερα «αντιπολιτευόμενα» μέσα, τα οποία όλα είχαν παρόμοια πρωτοσέλιδα.

Οι γονείς των Κούρδων μαχητών που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις που εισέβαλλαν για να καταλάβουν το Αφρίν το 2018, αντέδρασαν στην ιστορία και ανέφεραν πώς αντιθέτως, υπήρξαν μάρτυρες καταστροφής νεκροταφείων από τις τουρκικές δυνάμεις.

Η Şemsêxan Gulo, μητέρα του μάρτυρα Nûredîn, δήλωσε ότι είχε δει να καταστρέφεται μπροστά στα μάτια της το νεκροταφείο "Μάρτυρα Şehîd Sadiq", όταν πήγε να επισκεφτεί τον τάφο του γιου της λίγες ημέρες πριν από την πλήρη κατάληψη του Αφρίν. «Όλοι οι τάφοι στο νεκροταφείο είχαν καταστραφεί», είπε.

«Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη της βαρβαρότητας που έχει διατηρήσει το τουρκικό κράτος καθ' όλη την ιστορία του».

Ερωτηθείσα για τις κατηγορίες εναντίον του YPG και τους ισχυρισμούς σχετικά με την ανακάλυψη ενός «μαζικού τάφου» στο Αφρίν, η Gulo απέρριψε τους ισχυρισμούς και είπε: «Αυτές οι κατηγορίες εναντίον του YPG είναι εντελώς αβάσιμες. Πώς θα μπορούσαν να σκοτώσουν τους δικούς τους μαχητές και τους δικούς τους ανθρώπους;».

Ο Mihyedîn Hesen, ο πατέρας του μάρτυρα Can Welat, είπε ότι ήταν παρών στις ταφές στην περιοχή κοντά στο νοσοκομείο του Αφρίν. «Ο τουρκικός κατοχικός στρατός είχε περικυκλώσει την πόλη και επισκεφθήκαμε το Αφρίν για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Τότε άρχισε ο βομβαρδισμός. Πολλοί μαχητές και πολίτες σκοτώθηκαν. Εκείνη η περιοχή κοντά στο νοσοκομείο ήταν το μόνο μέρος που μπορούσαμε να θάψουμε τους ανθρώπους μας λόγω της πολιορκίας».

Υπενθυμίζοντας την ιστορία του «μαζικού τάφου» στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Hesen είπε ότι το τουρκικό κατοχικό κράτος θα καταφύγει σε οποιοδήποτε μέσο για να ενοχοποιήσει τις δυνάμεις του YPG-YPJ. «Οι σωροί που εμφανίζονται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι τυλιγμένα σε σάβανα. Αν αυτός ήταν όντως ένας μαζικός τάφος, όπως ισχυρίστηκε το τουρκικό κράτος, πώς είναι δυνατόν να είναι τυλιγμένα σε σάβανα;».

Η Şeha Osman, η μητέρα του μάρτυρα Rêwan, επέκρινε τη σιωπή των διεθνών οργανισμών απέναντι στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Τούρκους κατακτητές. Τόνισε επίσης ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Αφρίν δεν ήταν κάτι καινούργιο και ότι ήταν απλώς επανάληψη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Αλεβιτών.