Οι Γεζίντι για ακόμα μια φορά στο στόχαστρο Ιράκ και Τουρκίας

Οι Γεζίντι για ακόμα μια φορά στο στόχαστρο Ιράκ και Τουρκίας

Γεζίντι - Οι Γεζίντι σήμερα

Οι Γεζίντι για ακόμα μια φορά στο στόχαστρο Ιράκ και Τουρκίας

Από τον Αύγουστο του 2014, οι επιθέσεις στο Şengal δεν έχουν σταματήσει. Μετά τις επιθέσεις του ISIS, ξεκίνησε ο τουρκικός βομβαρδισμός. Τώρα και αφού οι Γεζίντι ξεκίνησαν να οργανώνονται, εκπονούνται σχέδια μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας για να τους στερήσουν τα κέρδη και την πρόοδό τους.

Η Ιρακινή κυβέρνηση και οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις δεν ήθελαν να δουν τους λαούς του Şengal να οργανώνονται μετά τα εγκλήματα γενοκτονίας που διαπράχθηκαν εναντίον τους, ως αποτέλεσμα των επιθέσεων του ISIS, τον Αύγουστο του 2014, και άρχισαν ξανά να σχεδιάζουν τον έλεγχο αυτής της στρατηγικής περιοχής στα σύνορα Ιράκ και Συρίας.

Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει νέες και παλιές φιλοδοξίες στην εν λόγω περιοχή την οποία αν και έχασε μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρεί δική της. Συγκεκριμένα, το τουρκικό καθεστώς βλέπει τις περιφέρειες της Μοσούλης, του Κιρκούκ, του Hewlêr και της Σουλεϊμανίγια, καθώς και τη βόρεια Συρία, ως μέρος της πρώην αυτοκρατορίας που επιδιώκει να αποκαταστήσει

Για το σκοπό αυτό, η Τουρκία θέλει να ελέγξει το Şengal λόγω της στρατηγικής του θέσης και της παρουσίας βουνών στα οποία μπορούν να δημιουργηθούν μόνιμες βάσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία, με την εγκληματική σιωπή της ιρακινής κυβέρνησης, έχτισε τη στρατιωτική βάση στη Μπασίκα κοντά στη Μοσούλη το 2015, με το πρόσχημα να συμμετάσχει στον αγώνα κατά του ISIS.

Ωστόσο από την εν λόγω βάση δεν έπεσε ούτε μια σφαίρα κατά του ISIS, αλλά αντίθετα, η βάση διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην διεύθυνση και υποστήριξη των κινήσεων του ISIS. Για τον λόγο αυτό οι πολιτικοί του καθεστώτυς υποστηρίζουν πως το έργο των Τούρκων στρατιωτών στη Μπασίκα είναι η κατοχική παρουσία και η αποκατάσταση της δόξας του σουλτανάτου.

Κατά συνέπεια, οι Ιρακινές αρχές αποφάσισαν το φθινόπωρο του 2016 την απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων από τη βάση Μπασίκα, αλλά αυτό δεν συνέβη ακόμη. Αντιθέτως, η βάση λειτουργεί ως σημείο συνάντησης Σουνιτών και Τουρκμένων ηγετών οι οποίοι εργάζονται προς υλοποίηση της ατζέντας της Τουρκίας στο Ιράκ.

Ο βομβαρδισμός των βουνών του Şengal

Μετά την αποτυχία του σχεδίου της Τουρκίας να πολιορκήσει το Şengal τον Μάρτιο, η ίδια τουρκική κατοχική δύναμη παρενέβη αυτή τη φορά στις 25 Απριλίου 2017, με αεροσκάφη το οποία βομβάρδισαν τα βουνά του Şengal, γεγονός που οδήγησε στο θάνατο μαχητών των Μονάδων Αντίστασης του Şengal. Από τότε, η Τουρκία άρχισε να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα για να βομβαρδίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Şengal.

Στόχος οι ηγέτες που απελευθέρωσαν το Şengal από το ISIS

Στις 13 Δεκεμβρίου 2018, αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή Gelê Chilo, σκοτώνοντας τρεις αμάχους από το Κομπάνι που εργάζονταν καθώς έσκαβαν πηγάδια.

Στις 4 Νοεμβρίου 2019, τα πολεμικά αεροσκάφη των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων βομβάρδισαν την περιοχή Xanê Sor, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο αμάχων, ενώ συνέχισαν να βομβαρδίζουν την περιοχή μέχρι τις 19 του ίδιου μήνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε μαχητές των Δυνάμεων Προστασίας. Το απόγευμα της 24ης Νοεμβρίου, ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού της Xanê Sor, τρεις μαχητές των Μονάδων Αντίστασης του Şengal μαρτύρησαν ενώ ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε μέχρι την επόμενη ημέρα στο χωριό Bari.

Στις 15 Ιανουαρίου 2019, η Τουρκία επιτέθηκε στο χωριό Dêgrî το οποίο συνδέεται με την περιοχή Sinuni και οδήγησε στο μαρτύριο τον Διοικητή των Μονάδων Αντίστασης του Şengal, Zerdeşt Şengali, καθώς και τους μαχητές Hamid Şengali, Şervan Chilo και Izdin Şengali.

Οι πολιτικοκοινωνικές οργανώσεις και οι θεσμοί του Şengal επιβεβαιώνουν μέσω δηλώσεων ότι με τις επιθέσεις οι οποίες προσφάτως εντείνονται, το τουρκικό κράτος επιδιώκει την αναζωογόνηση του ISIS, έτσι ώστε να εκδικηθεί τις δυνάμεις που το εξόντωσαν.