Ταραχές έλαβαν χώρα το βράδυ του Σαββάτου στη φυλακή Εβίν που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη. Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, η κατάσταση πλέον είναι υπό έλεγχο, ενώ τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν φωτιά να βγαίνει από τη φυλακή, στην οποία υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι. Νωρίτερα, ακούστηκαν πυροβολισμοί και συναγερμός. Σύμφωνα με το Irna, την πυρκαγιά την έβαλαν «ταραξίες» σε ένα τμήμα της φυλακής.

 

«Οικογένειες κρατουμένων έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από την κεντρική πόρτα της φυλακής», δήλωσε νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας με τον οποίο επικοινώνησε το Reuters. Πρόσθεσε πως επί τόπου έχουν σπεύσει ειδικές δυνάμεις, καθώς και ασθενοφόρα.

 

Τι εστί η φυλακή Εβίν

Στις διαβόητη φυλακή Εβίν κρατούνταν και κρατούνται δεκάδες πολιτικοί κρατούμενοι, επιστήμονες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων, ξένοι υπήκοοι. Στην πραγματικότητα είναι κέντρο κράτησης για όσους έχουν προφυλακιστεί και περιμένουν ακόμα και πολλά χρόνια μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

 

 

Η φυλακή άνοιξε στη βόρεια πλευρά της Τεχεράνης το 1972 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σάχη Μοχάμεντ Ρέζα Παχλαβί πριν ανατραπεί στην Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Όταν ο Αγιατολάχ Χομεϊνί ανέλαβε τον έλεγχο του Ιράν, η βία στη φυλακή κλιμακώθηκε. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, δεκάδες χιλιάδες αντιφρονούντες εκτελέστηκαν, σε μια από τις πιο άγριες πολιτικές μαζικές δολοφονίες στη σύγχρονη Ιστορία.

Ως αποτέλεσμα, η φυλακή αυτή έχει δεχθεί κριτική από δυτικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπήκε στη «μαύρη» λίστα της κυβέρνησης των ΗΠΑ το 2018 για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τις αρχές στη φυλακή για χρήση απειλών για βασανιστήρια και για φυλάκιση «αορίστου χρόνου», καθώς και για μακράς διάρκειας ανακρίσεις, όπως και για άρνηση ιατρικής περίθαλψης στους κρατούμενους.