Οι δήμαρχοι του Παρισιού διαμαρτύρονται για τον φονικό πυροβολισμό σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο

Οι δήμαρχοι του Παρισιού διαμαρτύρονται για τον φονικό πυροβολισμό σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο

Οι δήμαρχοι του Παρισιού διαμαρτύρονται για τον φονικό πυροβολισμό σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο

Οι δήμαρχοι του Παρισιού διαμαρτύρονται για τον φονικό πυροβολισμό σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο

Οι πολιτικοί του Παρισιού καταδίκασαν τους πυροβολισμούς της Παρασκευής στη γαλλική πρωτεύουσα σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο που άφησαν πίσω τους τρεις νεκρούς

Η Αλεξάντρα Κόρντεμπαρντ, δήμαρχος του 10ου Διαμερίσματος του Παρισιού, δήλωσε ότι η στοχοποίηση της κουρδικής κοινότητας της γαλλικής πρωτεύουσας, κοντά στο Πολιτιστικό Κέντρο "Αχμέτ Καγιά" την Παρασκευή, ήταν «ένα τραγικό συμβάν».

Το κουρδικό κοινοτικό κέντρο, και παρακείμενά του ένα εστιατόριο και ένα κομμωτήριο, έγιναν στόχος των πυροβολισμών το πρωί της Παρασκευής από έναν ηλικιωμένο Καυκάσιο άνδρα που έπειτα συνελήφθη. Ο εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο άνδρας είχε ιστορικό επιθέσεων σε κοινότητες μεταναστών στο παρελθόν, επισημαίνοντας μια πιθανή ρατσιστική συμπεριφορά που δεν ήταν συγκεκριμένα αντικουρδική.

Ωστόσο οι κουρδικές οργανώσεις επισημαίνουν την αποτυχία της Γαλλίας να αποτρέψει επεισόδια και κατά το παρελθόν, ενώ πιστεύουν ότι αυτή η επίθεση οργανώθηκε από την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας.

«Αυτή είναι μια πολυπολιτισμική συνοικία όπου ζουν Κούρδοι. Πολλές κοινότητες ζουν εδώ ειρηνικά. Αυτή η επίθεση είναι μια τραγωδία για εμάς», δήλωσε η Κόρντεμπαρντ. «Λυπούμαστε για τον τρόπο με τον οποίο η κουρδική κοινότητα μπήκε στο στόχαστρο των όπλων».

Καθώς η Κόρντεμπαρντ μιλούσε, ένα πλήθος που βρισκόταν κοντά φώναζε: «Ερντογάν, τρομοκράτη» και «Το Τουρκικό κράτος είναι δολοφόνος», ανέφερε σε ρεπορτάζ του το AP News.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους όσων επλήγησαν στην επίθεση.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους Κούρδους. Είμαστε μαζί σας», ανέφερε σε tweet του ο Rémi Féraud, πρώην δήμαρχος του 10ου Διαμερίσματος. Ο Féraud αναφέρθηκε επίσης στις τριπλές δολοφονίες του 2013 στο μήνυμά του.

Ο πρώην βουλευτής Ζαν-Λουκ Μελανσόν εξέφρασε «λύπη και οργή» για την επίθεση και είπε: «Πριν από δέκα χρόνια, σχεδόν τέτοιες μέρες, τρεις κορυφαίες Κούρδισσες προσωπικότητες δολοφονήθηκαν στην καρδιά του Παρισιού. Αρκετά! Προστατέψτε τους Κούρδους συμμάχους μας όπου και αν βρίσκονται».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανίν εξέφρασε συλλυπητήρια και ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί το σημείο της επίθεσης: «Όλες μου οι σκέψεις είναι με τους αγαπημένους των θυμάτων. Ο δράστης συνελήφθη».

Ο ηλικιωμένος Καυκάσιος άνδρας που συνελήφθη σε σχέση με τον πυροβολισμό δεν έχει αναγνωριστεί δημόσια τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, ωστόσο, οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι είχε συλληφθεί στο παρελθόν για απόπειρα δολοφονίας πολλών μεταναστών σε καταυλισμό τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως ανέφερε το BBC.