Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν χωρίς σημάδια υποχώρησης

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν χωρίς σημάδια υποχώρησης

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν χωρίς σημάδια υποχώρησης

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν χωρίς σημάδια υποχώρησης

Στον πέμπτο μήνα των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών στο Ιράν, διαδηλωτές το βράδυ της Κυριακής βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων πόλεων σε όλη τη χώρα, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισλαμικού καθεστώτος.

Η καταστολή των διαδηλωτών από το Ιράν, με εκατοντάδες δολοφονίες, μαζικές συλλήψεις και τέσσερις εκτελέσεις μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφέρει να επιβραδύνει τις διαδηλώσεις, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη μετά από πέντε μήνες.

Διαδηλωτές το βράδυ της Κυριακής βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων πόλεων σε όλη τη χώρα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως ανέφερε το Iranwire.

Κάτοικοι της συνοικίας Εκμπατάν της πρωτεύουσας κοινοποίησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν διαδηλωτές να φωνάζουν «Θάνατος στον δικτάτορα» και «Θάνατος στη δημοκρατία των εκτελέσεων», καθώς έβγαιναν στους δρόμους.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, οι κάτοικοι απέκλεισαν έναν δρόμο στη γειτονιά Πονάκ και φώναζαν «Θάνατος στον Χαμενεΐ», αναφερόμενοι στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης την οργή τους για τους κληρικούς ηγέτες του Ιράν στην επαρχία Dehgolan του Κουρδιστάν και της βόρειας πόλη ςKaraj.

Εντωμεταξύ, καθώς η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να ασκήσει κυρώσεις σε ακόμα περισσότερα άτομα και οντότητες του Ιράν για την «βίαιη καταστολή» που επιχειρεί το καθεστώς, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και οι θυγατρικές του οντότητες, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στον τρομοκρατικό κατάλογο της Ένωσης μέχρι να αποφανθεί σχετικά κάποιο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

«Είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφασιστεί δίχως δικαστική απόφαση πρώτα. Δεν μπορείς να πεις ότι σε θεωρώ τρομοκράτη επειδή δεν μου αρέσεις», δήλωσε ο Τζοζέπ Μπορέλ στους δημοσιογράφους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα την περασμένη εβδομάδα που συμβουλεύει την συμπερίληψη του IRGC στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέσσερα άτομα έχουν εκτελεστεί σε σχέση με τις διαδηλώσεις μέχρι σήμερα, ενώ περισσότερα από εκατό έχουν καταδικαστεί σε θάνατο. Σχεδόν 500 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους στα χέρια των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας.