Οι διαχρονικές επιθέσεις της Τουρκίας στον προσφυγικό καταυλισμό του Makhmour

Οι διαχρονικές επιθέσεις της Τουρκίας στον προσφυγικό καταυλισμό του Makhmour

Οι διαχρονικές επιθέσεις της Τουρκίας στον προσφυγικό καταυλισμό του Makhmour

Οι διαχρονικές επιθέσεις της Τουρκίας στον προσφυγικό καταυλισμό του Makhmour

Ο καταυλισμός προσφύγων ο οποίος προστατεύεται από τον ΟΗΕ, έχει δεχθεί πολυάριθμες επιθέσεις από την ίδρυσή του το 1998.

Ο καταυλισμός προσφύγων Makhmour ιδρύθηκε το 1998 και βρίσκεται στην περιοχή Makhmour του Ιράκ. Πολλοί Κούρδοι από τη νοτιοανατολική Τουρκία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα του πολέμου μεταξύ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του τουρκικού κράτους στη δεκαετία του 1990, και πολλοί ζουν στον καταυλισμό του Makhmour από τότε.

Ο καταυλισμός βρίσκεται 180 χιλιόμετρα νότια των τουρκικών συνόρων και φιλοξενεί χιλιάδες Κούρδους πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν βίαια από τα χωριά τους από τον τουρκικό στρατό. Υπήρξε στόχος συχνών επιθέσεων σε όλη την ιστορία του.

Σε μια πρόσφατη επίθεση, τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το στρατόπεδο που προστατεύεται από τον ΟΗΕ και τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Αυτό συνέβη κατά τις επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών, οι οποίες συνεχίζονται από τις 23 Απριλίου.

Έχουν αναφερθεί έξι αεροπορικές επιδρομές στον καταυλισμό Makhmour τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα 12 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν. Ωστόσο, η ιρακινή κυβέρνηση και ο ΟΗΕ, υπήρξαν «εκκωφαντικά σιωπηλοί» για αυτές τις επιθέσεις, δηλώνοντας απλώς ότι «ενδιαφέρονται για την κατάσταση στον καταυλισμό».

Ο τόπος όπου χτίστηκε το στρατόπεδο χαρακτηρίστηκε ως «κόλαση» λόγω του μεγάλου αριθμού φιδιών, σκορπιών και εντόμων. Κατά την αρχική κατασκευή του καταυλισμού, πολλά παιδιά έχασαν τη ζωή τους λόγω θερμότητας, δίψας και σκόνης.

Όταν οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στον καταυλισμό, έπρεπε να χτίσουν την νέα τους ζωή εκεί. Φύτεψαν δέντρα και έσκαψαν πηγάδια. Αλλά το νερό του πηγαδιού δεν ήταν πόσιμο, οπότε το πόσιμο νερό έπρεπε να μεταφερθεί στον καταυλισμό από ένα κοντινό αραβικό χωριό. Το πρώτο σχολείο στον καταυλισμό χτίστηκε το 1998, και την ίδια χρονιά ιδρύθηκαν κοινοτικοί οργανισμοί για την αντιμετώπιση δημοτικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Με πληθυσμό 13.000 κατοίκους, ο καταυλισμός αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους εκείνους που εγκαταλείπουν τον πόλεμο με την ελπίδα μιας νέας ζωής.

Το Makhmur βρίσκεται επίσημα υπό την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων πολιτικών σχετικά με το στρατόπεδο, τα Ηνωμένα Έθνη ενεργούν με βάση τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Ο καταυλισμός χρησιμοποιείται ως εργαλείο στις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών στην περιοχή. Έχει δεχτεί επίθεση πολλές φορές. Στις 6 Αυγούστου 2014, χρειάστηκε να εκκενωθεί εντός δύο ημερών ως αποτέλεσμα επιθέσεων του ISIS. Οι πρόσφυγες μπόρεσαν να επιστρέψουν στον καταυλισμό μόνο μετά την απελευθέρωσή του από τις Αμυντικές Δυνάμεις του Λαού (HPG) και την νίκη τους επί του ISIS.

Μετά την επίθεση του ISIS, η Τουρκία βομβάρδισε το στρατόπεδο έξι φορές, ξεκινώντας από το 2017. Οι ημερομηνίες και τα θύματα αναφέρονται ως εξής:

  • 6 Νοεμβρίου 2017: Πέντε μέλη του HPG έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμό.
  • 13 Νοεμβρίου 2018: Η Asya Elî Mihemed (73), η κόρη της Narinç Ferhan Qasim (26) και ο εγγονός της Evîn Kawa Mehmûd (14) καθώς και ο Eylem Mihemed Emer (23) έχασαν τη ζωή τους.
  • 18 Ιουλίου 2019: Δύο πρόσφυγες τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό.
  • 15 Απριλίου 2020: Τρεις πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμό.
  • 15 Ιουνίου 2020: Το στρατόπεδο βομβαρδίστηκε, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα.
  • 5 Ιουνίου 2021: Το στρατόπεδο βομβαρδίστηκε, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα ούτε τραυματισμοί.