Οι ανθρώπινες απώλειες των επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία

Οι ανθρώπινες απώλειες των επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία

Οι ανθρώπινες απώλειες των επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία

Οι ανθρώπινες απώλειες των επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία

Από τη στιγμή που οι τουρκικές δυνάμεις και οι μισθοφόροι τους κατέλαβαν αρκετές περιοχές στο Χαλέπι, με τις επιχειρήσεις "Κλαδί Ελαίας" και "Ασπίδα του Ευφράτη", υπήρξε έξαρση και επιδείνωση ανθρωπιστικών κρίσεων στην περιοχή, με παραβιάσεις, επιθέσεις και εκρήξεις να πραγματοποιούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Ανθρώπινα θύματα: οι αριθμοί

Τον Μάρτιο έχει τεκμηριωθεί ο θάνατος 17 ατόμων, έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλικιωμένου άνδρα, στις περιοχές της επιχείρησης "Κλαδί Ελαίας" και 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού και δύο γυναικών στις περιοχές της "Ασπίδας του Ευφράτη", ενώ διαπιστώθηκαν και οι τραυματισμοί περισσότερων από 21 άλλων ανθρώπων.

Αναλυτικά:

  • Ένα μέλος των ομάδων του ISIS σκοτώθηκε από έκρηξη δικής του χειροβομβίδας, στο σπίτι του στο Αφρίν.
  • Δύο αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, σκοτώθηκαν σε έκρηξη στον αυτοκινητόδρομο προς Jendires στην πόλη Αφρίν.
  • Ένα μέλος της μισθοφορικής σώματος Al-Sham σκοτώθηκε σε ένοπλη μάχη με την ομάδα Al-Hamza στην περιοχή Al-Basoutah στην ύπαιθρο του Αφρίν.
  • Ένας εκτοπισμένος άνδρας πρόσφυγας από τον Kafr Sajnah στην εξοχή του Ιντλίμπ, σκοτώθηκε από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια διαμάχης μεταξύ της μισθοφορικής ομάδας «Σουλτάν Μουράτ» και της στρατιωτικής αστυνομίας στο δρόμο προς το Ρατζού στην πόλη Αφρίν.
  • Ένας ηλικιωμένος από το Αφρίν πέθανε από βασανιστήρια στη φυλακή των τουρκικών μισθοφόρων, αφού κρατήθηκε εκεί για τρεις ημέρες.
  • Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυραύλους εδάφους - εδάφους, από ρωσικά πολεμικά πλοία και δυνάμεις του συριακού καθεστώτος που σταθμεύουν στο Χαλέπι, στα διυλιστήρια πετρελαίου στο Ταχίν και στη Χαμαράν, στη βορειοανατολική επαρχία του Χαλεπίου.
  • Ένας άνδρας και μια γυναίκα βρέθηκαν νεκροί με τραύματα από πυροβολισμούς στο χωριό Humayr στα δυτικά της Ιεράπολης.
  • Ένας άνδρας σκοτώθηκε σε επιθέσεις πυραύλων από δυνάμεις του καθεστώτος στα περίχωρα της πόλης Al-Bab στο ανατολικό Χαλέπι.
  • Ένα παιδί και μια γυναίκα σκοτώθηκαν σε επιθέσεις πυραύλων κοντά στη διέλευση του Al-Hamaran στην επαρχία της Ιεράπολης.

Συνεχιζόμενες εκρήξεις και αντιπαλότητες

Τον Μάρτιο του 2021, κατεγράφησαν πέντε εκρήξεις στις περιοχές των επιχειρήσεων "Κλαδί Ελαίας" και "Ασπίδα του Ευφράτη". Συγκεκριμένα:

Περιοχές επιχείρησης «Κλαδί Ελαίας» (Αφρίν):

  1. 16 Μαρτίου: εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε πολιτικό αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο Αφρίν
  2. 17 Μαρτίου: εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε αυτοκίνητο στη γειτονιά Al-Mahmoudiyah στην πόλη Αφρίν.
  3. 31 Μαρτίου: εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στη γειτονιά Al-Mahmoudiyah, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Περιοχές επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη»:

  • 10 Μαρτίου: εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε αυτοκίνητο στη στρατιωτική σχολή του τμήματος «Al-Hamza», η οποία λειτουργεί υπό την σημαία του υποστηριζόμενου από την Τουρκία «Εθνικού Στρατού», στην πόλη Al-Bab, λίγες ώρες μετά από περιοδεία επιθεώρησης από τον υπουργός Άμυνας της «Συριακής προσωρινής κυβέρνησης», Salim Idris. Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων έχει παραμείνει μυστικός.
  • 17 Μαρτίου: εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε αυτοκίνητο της μισθοφορικής ομάδας «Σουλτάν Μουράτ», στην Ιεράπολη.

Αφρίν: κλιμακούμενες παραβιάσεις και συνεχείς αυθαίρετες συλλήψεις

Καθώς η καταστολή κλιμακώνεται στις ελεγχόμενες από την Τουρκία περιοχές στην ύπαιθρο του Χαλεπιού, ειδικά στο Αφρίν, οι τουρκικές υποστηριζόμενες ομάδες έχουν αυξήσει τις καθημερινές παραβιάσεις εναντίον των λαών της περιοχής που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους και των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στο καντόνι.

Έχει τεκμηριωθεί η σύλληψη και απαγωγή περισσότερων από 21 πολιτών, συμπεριλαμβανομένων επτά γυναικών, το Μάρτιο, στην πόλη Αφρίν και στις περιοχές Ma'batli, Shirawa, Jendires και Raju στην ύπαιθρο του Αφρίν.

Οι παραβιάσεις εναντίον του λαού του Αφρίν δεν περιορίζονται πλέον στις στρατιωτικές ομάδες του αυτοαποκαλούμενου «Εθνικού Στρατού», αλλά τώρα ασκούνται και από συμβούλια και πολιτικούς φορείς που ελέγχονται από την Άγκυρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα τουρκικά υποστηριζόμενα τοπικά συμβούλια εξέδωσαν απόφαση, αναστέλλοντας όλα τα πληρεξούσια που εκδόθηκαν από τις υπηρεσίες του συριακού καθεστώτος για τους εκτοπισμένους πρόσφυγες του Αφρίν, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους ως αποτέλεσμα των τουρκικών επιχειρήσεων. Τα πληρεξούσια εκδόθηκαν από τους εκτοπισμένους του Αφρίν στους συγγενείς τους που επέλεξαν να μείνουν στην πόλη και στις γύρω περιοχές για να διαχειριστούν τις περιουσίες τους.

Τα τοπικά συμβούλια απαιτούν από τους κατοίκους να εκδίδουν πληρεξούσιο από την Τουρκία ή τις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν. Με αυτήν την αιφνιδιαστική απόφαση, οι συγγενείς των εκτοπισθέντων από το Αφρίν δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τις περιουσίες των συγγενών τους και όλη η περιουσία που ανήκε στους εκτοπισμένους, πέρασε στη διαχείριση των τουρκικών υποστηριζόμενων αστικών συμβουλίων. Το ίδιο συνέβη και με τα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων, σπιτιών και γης που ελέγχονται και διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου από τουρκικές μισθοφορικές ομάδες, τα οποία ανήκουν κυρίως στους εκτοπισμένους ανθρώπους του Αφρίν.

Επιπλέον, οι μισθοφόροι της τουρκικής «Suqur al-Sham» έκοψαν και έκλεψαν περισσότερα από 400 ελαιόδεντρα σε έναν ελαιώνα στο χωριό Qazlbash στην περιοχή Bulbul στην ύπαιθρο του Αφρίν, στο βορειοδυτικό Χαλέπι, που ανήκε σε άμαχο από την περιοχή, ο οποίος έχει εκτοπιστεί από το καντόνι λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης.

Στην περιοχή Sheikh al-Hadid στην ύπαιθρο του Αφρίν, η τουρκική υποστηριζόμενη ομάδα Sulaiman Shah, γνωστή ως "Ταξιαρχία Al-Amshat", κατέσχεσε πολλά χωράφια, το ένα δίπλα στο άλλο, που ανήκαν σε πολίτες από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των εκτοπισμένων ατόμων που είχαν έφυγαν λόγω της επιχείρησης «Κλαδί Ελαίας» καθώς και άλλων που βρίσκονται ακόμη στην περιοχή.

Αυτές οι εξελίξεις συνέπεσαν με τις προσπάθειες των ελεγχόμενων τοπικών πολιτικών, κατόπιν εντολής της τουρκικής κυβέρνησης, να λάβουν ευρωπαϊκή υποστήριξη για τη δημιουργία εμπορικών και αρχιτεκτονικών έργων στο Αφρίν, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι του καντονιού αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν. Ο στόχος ήταν να εγκατασταθούν οι Σύριοι πρόσφυγες από την Τουρκία στο Αφρίν ως μέρος του σχεδίου δημογραφικής αλλαγής των Τουρκών.

Η κλιμάκωση των παραβιάσεων στις περιοχές της εισβολής φαίνεται να είναι ασταμάτητη όσο οι τουρκικές δυνάμεις και οι μισθοφόροι τους συνεχίζουν να παραβιάζουν όλους τους διεθνείς νόμους και κανόνες, και όσο κανένας διεθνής φορέας δεν βάζει τέρμα σε αυτές τις "τραγικές" παραβιάσεις, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις τοπικών φορέων για την τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.