Ο Σύνδεσμος Γυναικών Δημοσιογράφων καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη δίωξη της δημοσιογράφου Ayşegül Doğan
Ο Σύνδεσμος Γυναικών Δημοσιογράφων καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη δίωξη της δημοσιογράφου Ayşegül Doğan
- Date: 25 Οκτωβρίου, 2020
- Categories:Δικαιώματα
- Date: 25 Οκτωβρίου, 2020
- Categories:Δικαιώματα
Ο Σύνδεσμος Γυναικών Δημοσιογράφων καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη δίωξη της δημοσιογράφου Ayşegül Doğan
Η Συμμαχία για τις Γυναίκες στη Δημοσιογραφία, παρουσίασε δημόσιο αίτημα για την άμεση παύση της δίωξης κατά της δημοσιογράφου Ayşegül Doğan, η οποία κατηγορείται από τις αρχές ως «μέλος ένοπλης οργάνωσηςη». Η Ayşegül Doğan στοχοποιήθηκε από το τουρκικό καθεστώς λόγω της δημοσιογραφίας της, η οποία επικεντρώνεται σε κοινωνικά ζητήματα όπως είναι ειρήνη, τα εργασιακά ζητήματα και τα δικαιώματα των γυναικών.
Η Συμμαχία για τις Γυναίκες στη Δημοσιογραφία, παρουσίασε δημόσιο αίτημα για την άμεση παύση της δίωξης κατά της δημοσιογράφου Ayşegül Doğan, η οποία κατηγορείται διότι είναι μέλος του Κογκρέσου Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK) – μίας οργάνωσης που υποστηρίζει τον Κουρδικό αγώνα και δέχεται διαρκή επίθεση από την τουρκική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται στο αίτημα, «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς ακόμα μία δημοσιογράφος η οποία κάνει τη δουλειά της παρά τις αντίξοες συνθήκες, τις απειλές και την πίεση, έρχεται τώρα αντιμέτωπη με πιθανή “τιμωρία”. Είναι απλά απαράδεκτο το γεγονός πως η Ayşegül Doğan κατηγορείται ως “μέλος ένοπλης οργάνωσης”, λόγω των εκπομπών της στο İMC TV και των συνεντεύξεων που πήρε από ανθρώπους οι οποίοι συμβάλλουν στην διαδικασία εύρεσης λύσεως για την ειρηνική διαβίωση των Κούρδων και των Τούρκων πολιτών της Τουρκίας».
Πρόσφατα ο εισαγγελέας διεξήγαγε έρευνα στην υπόθεση της Doğan, βάσει των συνεντεύξεων και των συναντήσεών της στα πλαίσια του δημοσιογραφικού της επαγγέλματος. Ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή ποινής 7.5 με 15 χρόνια κάθειρξης στην Doğan, για το έγκλημα της «συμμετοχής σε ένοπλη οργάνωση», υποστηρίζοντας πως η Doğan ήταν ενεργό μέλος του DTK,
Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το DTK πως διατηρεί σχέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), αν και είναι καθ’ όλα νόμιμο και στο παρελθόν συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις του πολλά μέλη της κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών.
Σκοπός των συγκεντρώσεων που διοργάνωνε το DTK ήταν η διαδικασία ειρήνης η οποία κατέρρευσε το 2015 από τη μεριά της τουρκικής κυβέρνησης.
«Ο Σύνδεσμος Γυναικών Δημοσιογράφων στέκεται δίπλα στην Ayşegül και την αδέκαστη δημοσιογραφία της. Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σταματήσουν άμεσα την πρακτική της νομικής παρενόχλησης των δημοσιογράφων χρησιμοποιώντας ως όπλο τους το νομικό πλαίσιο, και να εγγυηθούν τα βασικά δικαιώματά τους, όπως προβλέπει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Απαιτούμε να αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες κατά της Ayşegül Doğan, και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να σταθεί δίπλα της με αλληλεγγύη», γράφει το αίτημα.
«Σήμερα η Ayşegül Doğan στοχοποιείται από το τουρκικό καθεστώς λόγω της δημοσιογραφίας της, η οποία επικεντρώνεται σε κοινωνικά ζητήματα όπως είναι η ειρήνη, τα εργασιακά ζητήματα και τα δικαιώματα των γυναικών».
Αφήστε ένα σχόλιο