Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς καταδικάστηκε για ακόμα μια φορά σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς καταδικάστηκε για ακόμα μια φορά σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς καταδικάστηκε για ακόμα μια φορά σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς καταδικάστηκε για ακόμα μια φορά σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση

Στη δίκη που άνοιξε εκ νέου με θέμα την «αποκάλυψη της ταυτότητας προσώπων που εμπλέκονται σε αντιτρομοκρατική δράση», ο Κούρδος πολιτικός Σελαχατίν Ντεμιρτάς καταδικάστηκε εκ νέου σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση την Παρασκευή.

Στην πρώτη δίκη τον Μάιο του 2021, το δικαστήριο της Άγκυρας τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών και έξι μηνών. Ωστόσο, περιφερειακό εφετείο ακύρωσε την ποινή τον περασμένο Απρίλιο μετά από αίτημα της εισαγγελίας και διέταξε την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης λόγω ανεπαρκούς καταδίκης.

Αντικείμενο της διαδικασίας είναι μια υποτιθέμενη απειλή κατά του Γιουκσέλ Κοτζαμάν, πρώην γενικού εισαγγελέα στην τουρκική πρωτεύουσα και νυν εισαγγελέα στο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Θεωρείται πιστός οπαδός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο γνώρισε στη φυλακή το 1999. Ο Κοτζαμάν ήταν ο εισαγγελέας του σωφρονιστικού ιδρύματος, ενώ ο Ερντογάν ήταν προφυλακισμένος λόγω ενός ποιήματος που ξεσήκωσε τον κόσμο. Ο Κοτζαμάν θεωρείται επίσης ο εισαγγελέας που απέτρεψε την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς, παρά την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Ο Ντεμιρτάς κατηγορήθηκε ουσιαστικά ότι έκανε δήλωση για τον γάμο του Κοτζαμάν. «Υπήρξε μια εποχή που έδιναν στους εισαγγελείς ακόμη και τεθωρακισμένα οχήματα. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να αποφύγουν τη δικαιοσύνη. Οι σακούλες δώρων που σας δίνουν χέρι με χέρι δεν θα σας σώσουν από τη δίωξη», είχε δηλώσει τότε ο Ντεμιρτάς. Στον γάμο του 2020 στο ξενοδοχείο Sheraton στην Άγκυρα παρευρέθηκαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής.

Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης έως και οκτώ έτη για τον Ντεμιρτάς με το σκεπτικό πως με τη δήλωσή του «όχι μόνο κατήγγειλε και συκοφάντησε τον Κοτζαμάν, αλλά τον κατέστησε επίσης στόχος μεταξύ "τρομοκρατικών οργανώσεων", παραβιάζοντας έτσι τον Αντιτρομοκρατικό Νόμο αρ. 3713 Άρθ. 6/1». Το άρθρο ρυθμίζει την «απαγόρευση αποκάλυψης της ταυτότητας προσώπων που εμπλέκονται στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία ή άλλων προσώπων που ενδέχεται να γίνουν στόχοι βίαιων πράξεων». Δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει πραγματικά επίθεση εναντίον των αναφερόμενων προσώπων.

Ο Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη φυλακή τύπου F της Αδριανούπολης στη δυτική Τουρκία και παρακολούθησε τη δίκη μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης SEGBIS, αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον του. Τόνισε ότι η «ποινικοποιημένη δήλωση» ήταν ένα απόσπασμα από την υπεράσπιση του σε άλλη δίκη. Ένας από τους δικαστές συμφώνησε με αυτό και τάχθηκε υπέρ της αθωωτικής απόφασης λόγω απουσίας ποινικού αδικήματος.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή σχεδόν έξι χρόνια. Ο τότε αρχηγός του HDP συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2016 μαζί με άλλους εννέα βουλευτές του HDP, συμπεριλαμβανομένης της πρώην συμπροέδρου του κόμματος, Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ. Παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ο Ντεμιρτάς δεν έχει αφεθεί ελεύθερος.

Στην κύρια δίκη η εισαγγελία τον κατηγορεί, μεταξύ άλλων, για ίδρυση και ηγεσία τρομοκρατικής οργάνωσης, τρομοκρατική προπαγάνδα και υποκίνηση του λαού. Το κατηγορητήριο βασίζεται σε 31 εκθέσεις έρευνας που υποβλήθηκαν στο τουρκικό κοινοβούλιο κατά την περίοδο που ήταν βουλευτής.

Εάν καταδικαστεί, ο Ντεμιρτάς αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 142 έτη. Στη δίκη σχετικά με τις διαδηλώσεις του Οκτωβρίου 2014 κατά της τουρκικής υποστήριξης προς το ISIS, κατά τη διάρκεια επίθεσης των τζιχαντιστών στο Κομπάνι στη Ροζάβα, ο Ντεμιρτάς αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και έως 15.000 έτη. Ο Ντεμιρτάς έχει ήδη καταδικαστεί σε διάφορες ποινές φυλάκισης σε πολλές δίκες, μεταξύ άλλων για προσβολή του προέδρου.